ΕΛΜΕ Χανίων: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων!

ελμε-χανίων-η-εργατική-πρωτομαγιά-είν-440257

Όλοι/ες την Πέμπτη 6 Μάη, στις 10:30πμ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς!

Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την οκτάωρη εργασία. Στην πόλη του Σικάγο πραγματοποιείται η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών. Δυο μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας θα χτυπήσουν βάναυσα τους εργάτες έξω από εργοστάσιο του Σικάγο.

Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος επειδή διεκδίκησε το οκτάωρο. Ταυτόχρονα η ημέρα εκείνη θα γίνει ορόσημο αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο στόχο, τη θέσπιση της κανονικής οκτάωρης εργάσιμης ημέρας. Με την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936,αλλά και τη θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Σήμερα, 135 χρόνια μετά, φυσάει ο βρώμικος αέρας της αντίδρασης. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού επελαύνουν ενάντια στους εργαζόμενους με μοναδικό τους στόχο να κατεδαφίσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Το οκτάωρο, η σταθερή και μόνιμη εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, τα δημοκρατικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Η ανεργία διογκώνεται, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων εντείνεται. Η συνεχιζόμενη πανδημία αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ως καταλύτης για να επιταχυνθούν αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων. Η νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη οξύνει τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των «αγορών» και των ενεργειακών δρόμων προκαλώντας επικίνδυνες εντάσεις σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας, εκμεταλλευόμενη το πολύμηνο lockdown που η ίδια επέβαλε, ψήφισε σωρεία αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων χτυπώντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα. Η ανεργία εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα, μεγαλύτερα και από αυτά της μνημονιακής κρίσης, η τηλεργασία γενικεύεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται. Οι συντάξεις τσακίζονται ακόμα περισσότερο. Την ίδια ώρα και ενώ η πανδημία σαρώνει τη χώρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της εγκαταλείπει τη Δημόσια Υγεία. Αντί για να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία και εξοπλισμό, προσφέρει πακτωλούς εκατομμυρίων στους κλινικάρχες, σε διαφημιστικές εταιρίες για να προωθήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα.

Χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να «σωθούν» τα συμφέροντά τους την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φτώχεια και τα χρέη που γιγαντώνονται. Πληρώνει αδρά για την ενίσχυση του αστυνομικού κράτους της βίας και της καταστολής καθώς και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Η Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες βιώνει το μεγαλύτερο – χρονικά – lockdown παγκοσμίως. Τα ΑΕΙ παραμένουν σφραγισμένα πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο. Τα παιδιά των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ βρέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις για τρεις μήνες τον τελευταίο χρόνο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη μόρφωσή τους αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των μηδενικών μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αξιοποίησε ως «χρυσή ευκαιρία» το διάστημα αυτό για να επιβάλει απανωτά αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα από τον διαβόητο νόμο 4692/2020 που περιλαμβάνει την Τράπεζα Θεμάτων, την αξιολόγηση κλπ ως τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και το νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καθιέρωσε και παγίωσε την τηλεκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας τη θέση πως ήρθε για να μείνει ως βαρίδι στο σώμα της Δημόσια Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τώρα απότομα την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο των «Βρούτση – Χατζηδάκη» που από καιρό προετοίμαζε έρχεται για να σαρώσει την πιο θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων, την οκτάωρη εργασία. Η ΝΔ υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας προς τα πίσω πάνω από έναν ολόκληρο αιώνα. Θέλει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο οκτάωρο επιβάλλοντας εξοντωτικούς ρυθμούς υπερεντατικοποίησης της εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων. Αυξάνει οριζόντια τα όρια των υπερωριών στις 150 ώρες, νομιμοποιώντας έτσι την απλήρωτη υπερεργασία προς όφελος της εργοδοσίας και των επιχειρήσεων. Και ενώ συντρέχουν όλοι οι υλικοί όροι ακόμα και για τη μείωση του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση καταδικάζει το σύνολο των εργαζομένων να εργάζονται από νύχτα ως νύχτα για τον κατώτατο μισθό των 500€, δίχως δικαιώματα, χωρίς ανάπαυλα.

Στο ίδιο νομοθετικό τερατούργημα η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στα συνδικάτα, στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση των εργαζομένων, στη Γενική Συνέλευση και την απεργία. Μετά τα αντιδημοκρατικά χτυπήματα στην απεργία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και οξύνει την επίθεση στα συνδικάτα και στα δημοκρατικά δικαιώματα, θεσπίζοντας το φακέλωμα των συνδικάτων και όσων συνδικαλίζονται, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κατά τα πρότυπα των πρόσφατων εκλογών – παρωδία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παράλληλα, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, διώκεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν και να υπερασπίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Νομιμοποιείται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών.

Το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης έρχεται ως αντάλλαγμα προς στους Ευρωπαίους για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέσα από το διαβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης». Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει ένα ακόμα Μνημόνιο στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ικανοποιώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να συναντήσουν την μαζική και ανυποχώρητη πανεργατική αντίσταση! Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτη και προδοτική η στάση της ανυπόληπτης ηγεσίας της ΓΣΕΕ που τάχα αποφάσισε να κηρύξει απεργία στις 4 Μάη, την ημέρα δηλαδή που η κυβέρνηση μετέφερε την αργία της Πρωτομαγιάς.

Μόνο ο ανυποχώρητος και παρατεταμένος μαζικός – πανεργατικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό και να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.

⦁ Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν!

⦁ Υπερασπίζουμε τα συνδικάτα, τους αγώνες, την απεργία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα!

⦁ Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και τις κατακτήσεις μας!

⦁ Δημόσια Δωρεάν Παιδεία – Υγεία!

⦁ Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις!

⦁ Έξω από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!

Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και τις κατακτήσεις μας!

Ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου!

Υπερασπίζουμε τα σωματεία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα!

Αγωνιστικά – Ταξικά τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook