Ελληνοτουρκικά | Στα ύψη η ένταση – Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο… προανήγγειλε η Άγκυρα

ελληνοτουρκικά-στα-ύψη-η-ένταση-νέε-916667

Ακάθεκτη η Άγκυρα, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου, φτάνοντας σε απόσταση έξι μιλίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτό τουλάχιστον δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν ως τις 12 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνουν περιοχή 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εαν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για προσπάθεια της Τουρκίας να «ψηλαφίσει» αν η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια όπως δικαιούται, ή αν θα αποδεχθεί σιωπηλά το γνωστό casus belli, στο οποίο είχαν αναφερθεί δημόσια πριν λίγες ημέρες κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Όμως, το μέτωπο της αντιπαράθεσης διευρύνεται και στην Κύπρο , έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να προβούν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, έπιτρέποντας τις πωλήσεις μη φονικών συστημάτων. Το τουρκικο υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που θυμίζει ρητορική… Αττίλα, λέγοντας πως η απόφαση αυτή αγνοεί την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και ότι:

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της»

Όλα αυτά, παρά την προειδοποίηση και καταδίκη των τουρκικών ερευνών, στην οποία είχε προχωρήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, παρουσίαζε τον πρόεδρο Ερντογάν να έχει ζητήσει από την στρατιωτική ηγεσία να βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψει ένα ελληνικό αεροπλάνο, και να εισπράττει το «οχι» των στρατηγών. Το δημοσίευμα αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους:

  • Ως μία προσπάθεια κύκλων εντός (ή και εκτός) της Τουρκίας να δείξουν ότι οι στρατηγοί δεν υπακούν τον Ερντογάν.
  • Ως διαρροή από τον Τουρικικό στρατό, με τους στρατηγούς να θέλουν να δείξουν πως δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση και ότι βάζουν όρια.
  • Ως διαρροή από την κυβέρνηση της Τουρκίας, θέλοντας να δείξει ότι η πολιτική ηγεσία είναι «έτοιμη για όλα» και δεν θα κάνει πολλή υπομονή ακόμα.

Όποια και να είναι η σωστή ερμηνεία, είναι σαφές πως η ένταση βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση και δεν προβλέπεται να εκτονωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook