Ελληνοτουρκικά: Μας απειλεί με πόλεμο ο αντιπρόεδρος Οκτάι – Θυμήθηκαν το casus belli για τα 12 μίλια

ελληνοτουρκικά-μας-απειλεί-με-πόλεμο-1097205

Ευθεία απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι το Σάββατο, καθώς σε δηλώσεις του για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου και Ιταλίας, τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επανέφερε το γνωστό casus belli για τα 12 μίλια, σε περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα:

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και να στείλει τελεσίγραφο για «αποκλιμάκωση, ειδάλλως κυρώσεις»

Η απάντηση των Τούρκων ήρθε με νέα NAVTEX που ενημερώνει για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Η NAVTEX εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής και έχει ισχύ ως τις 11 Σεπτεμβρίου. Οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας. Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Νωρίτερα, ως «περισσότερο από τεταμένη» χαρακτήριζε τη σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, οι κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν.

Η λίστα των κυρώσεων που σχεδιάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας αποτελείται από:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  • Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
  • Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
  • Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι απομένει αρκετός καιρός για την Τουρκία να το… ξανασκεφτεί.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook