Ελληνογαλλική συμφωνία: Με «όπλα» τις υπογραφές Τσίπρα η κυβέρνηση στη «μάχη» της Βουλής

ελληνογαλλική-συμφωνία-με-όπλα-τις-1286114

Τα κομματικά επιτελεία «ακονίζουν» τα πολιτικά «μαχαίρια» ενόψει του πρώτου γύρου της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για την ελληνογαλλική συμφωνία στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιστρατεύει…τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, για να «εξουδετερώσει» την πολιτική επιχειρηματολογία πάνω στην οποία βασίζεται η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να καταψηφιστεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συμφωνία.

Τα πεπραγμένα Τσίπρα

Τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι με τη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει εντός και εκτός Ελλάδος τον πολιτικό του καιροσκοπισμό, δεν ήταν τυχαία. Ειδικότερα η εκτενής διαφωνία του Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή της χώρας μας στα μέτωπα του Σαχέλ, αποτελεί σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μια επίκληση με αμιγώς προσχηματικό χαρακτήρα. Αυτή η μομφή εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., στοιχειοθετείται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη από ένα καρέ αποφάσεων για αλληλεγγύη στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, που προσυπογράφονται από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης παραθέτουν ενδεικτικά στο ημερολόγιο της πρωθυπουργίας Τσίπρα, την 23η Φεβρουαρίου 2018. Μετά τη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που έγινε στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.: «Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε ανάρτηση του

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο κ.Τσίπρας ανανέωνε την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδος, στις προσπάθειες των χωρών του Σαχέλκατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε άλλης απειλής για την ασφάλεια και την ειρήνη: «Η Ε.Ε. επιθυμεί να ενισχύσει την περιφερειακή της προσέγγιση στο Σαχέλ με στόχο να τονώσει τη διασυνοριακή συνεργασία, να στηρίξει τις περιφερειακές δομές συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, να ενδυναμώσει τις εθνικές ικανότητες των χωρών της G5 Σαχέλ.

Η σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ έχει καθοριστική σημασία και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Προτού στεγνώσει το μελάνι και όπως υπενθυμιζόταν από τις ίδιες πηγές, στις 13 Μαΐου 2019 ο Αλέξης Τσίπρας επικύρωνε εκ νέου συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα οποία υπογραμμιζόταν ότι «το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της».

43 ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου 2019 το Συμβούλιο -και πάλι με συμμετοχή του κ. Τσίπρα- ενέκρινε νέο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο επαναλάμβανε «τη στρατηγική και ολοκληρωμένη δέσμευση της Ε.Ε. έναντι της περιοχής του Σαχέλ» και τόνιζε ότι «η Ένωση θα συνεχίσει ναστηρίζει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των χωρών της G5 Σαχέλ ως βάση για την ανάπτυξη της περιοχής».

Το σήμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός πάντως μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Παιανία, για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών. Επανέλαβε δε, ό,τι: «ελπίζω και εύχομαι αυτή η συμφωνία να μην είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά να είναι μία ευκαιρία μιας μεγάλης εθνικής συνάντησης και ενότητας, διότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μία επιτυχία της Κυβέρνησης, είναι μία επιτυχία της πατρίδας μας».

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook