Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο για τον κορωναϊό: Μάλλον θα υπάρξει πανικός – Έχουμε ασύνδετα κρούσματα

έλληνας-πρόξενος-στο-μιλάνο-για-τον-κο-1003039
φωτό αρχείου

Ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο, Νίκος Σάκκαρης, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην γειτονική χώρα μετά το ξέσπασμα του κορωναϊού.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: «κίτρινο» το Μιλάνο και «κόκκινη» ζώνη η περιοχή του Κοντίνιο, είναι 50.000 άνθρωποι, είναι απομονωμένοι. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει» είπε ο κ. Σάκκαρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

Η Ιταλία μαστίζεται από τη μεγαλύτερη επιδημία του κορωνοϊού εκτός Ασίας, με τρεις νεκρούς και περισσότερα από 150 κρούσματα, ενώ 26 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Ακόμα και οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο», λέει ο κ. Σάκκαρης.

«Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν φυσικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο […] Χθες έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός όπως βλέπουμε στις ταινίες δεν υπάρχει ακόμα, σήμερα όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει λίγο πανικός».

«Οι εκδηλώσεις της μόδας έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, ούτε τα γυμναστήρια. Τα μεγάλα καταστήματα είναι ανοικτά αλλά ποιος θα πάει. Οι γάμοι γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και οι κηδείες».

Στην Ιταλία βρίσκονταν μαθητές από δέκα ελληνικά σχολεία και ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές στην περιοχή. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και χθες -συμπτωματικά συνέφαγα με κάποιον από τους αρχηγούς της αστυνομίας και είχαμε αυτή την πληροφόρηση – ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι πάρα πολύ καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα».

Οι φοιτητές είναι πολύ λιγότεροι και προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο μαζί με τους καθηγητές, τα άτομα που θα αναχωρήσουν είναι 30 με 33 ενώ περίπου στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που ήδη επέστρεψαν στην Ελλάδα. Θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, «αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, επιστρέφουν μόνο για προληπτικούς λόγους», εξηγεί.

Για την κατάσταση στην Ιταλία, ο Νίκος Σάκκαρης σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τη μπάλα» και δεν μπορούν να βρίσκουν τον «ασθενή μηδέν», δηλαδή τον πρώτο ασθενή. «Λέγεται ότι είναι ένας 38χρονος, λέγεται πως ξεκίνησε από έναν άνθρωπο – αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους», σχολιάζει, αναφερόμενος σε Λομβαρδούς τουρίστες στο Τρέντο, που είχαν πάει για σκι αλλά δεν βρέθηκαν σε περιοχές με άλλα κρούσματα. Οι τρεις νεκροί ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα. Μία εξ αυτών ήταν μάλιστα και καρκινοπαθής και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χημειοθεραπεία. lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook