Έλληνας ερευνητής ταυτοποίησε νέο είδος φιδιού και το βάφτισε Οδυσσέα

έλληνας-ερευνητής-ταυτοποίησε-νέο-εί-1394490

Μετανάστευσε από την Αφρική στην Ευρώπη πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια και πλέον ονομάζεται Οδυσσέας. Πρόκειται για να ένα φίδι που έχει πλέον του ήρωα του Ομήρου με «νονό» έναν Έλληνα ερευνητή.

Μελετώντας απολιθώματα από ανασκαφές στη νότια Ισπανία που βρίσκονται στο Μουσείο Επιστημών της Φύσης της Μαδρίτης, ο παλαιοντολόγος Δρ Γιώργος Γεωργαλής από το Ινστιτούτο Συστηματικής και Εξέλιξης των Ζώων της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Κρακοβία, ταυτοποίησε ένα νέο είδος φιδιού που ανήκει στο σύγχρονο γένος Psammophis, το οποίο ζει στην Αφρική και την Ασία.

«Ονόμασα το νέο είδος Psammophis odysseus προς τιμή του θρυλικού Οδυσσέα. Ο εντοπισμός του νέου αυτού είδους φιδιού, αποτελεί την πρώτη και μοναδική εμφάνιση του συγκεκριμένου γένους στην Ευρώπη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργαλής, ο οποίος μελέτησε σπόνδυλους του ζώου που δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

«Αυτό όμως που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα, είναι η ηλικία του νέου είδους καθώς έζησε πριν από περίπου 5,5 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή ακριβώς την εποχή που συνέβη η λεγόμενη “Κρίση Αλατότητας του Μεσσηνίου”: το στενό του Γιβραλτάρ έκλεισε, η Μεσόγειος αποξηράθηκε σε μεγάλο βαθμό, οπότε πολλά σημεία που ήταν θάλασσα έμοιαζαν πλέον με έρημο.

Αυτό το φαινόμενο είχε τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον την νότιας Ευρώπης και βόρειας Αφρικής καθώς πολλά χερσαία ζώα μετανάστευσαν από Αφρική προς Ευρώπη και το αντίθετο» επισημαίνει.

Το νέο είδος φιδιού έχει διαφορές σε κάποιες αποφύσεις και σχηματισμούς των σπονδύλων του αλλά παρόμοιο μέγεθος με το σύγχρονο γένος που φτάνει το ένα μέτρο.

Σπόνδυλος του Psammophis odysseus από το Μουσείο Επιστημών της Φύσης στη Μαδρίτη

«Ο εντοπισμός του δείχνει μια ακόμη κατηγορία ζώων που κατάφερε να πάει εκείνη την εποχή από την Αφρική προς την Ευρώπη αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά το τέλος της Κρίσης Αλατότητας», τονίζει ο ερευνητής, ο οποίος μαζί με τον Zbigniew Szyndlar, δημοσίευσαν πριν από λίγες μέρες την επιστημονική τους έρευνα (First occurrence of Psammophis (Serpentes) from Europe witnesses another Messinian herpetofaunal dispersal from Africa – biogeographic implications and a discussion of the vertebral morphology of psammophiid snakes. The Anatomical Record.

Ο κ. Γεωργαλής, πριν από τρία χρόνια, είχε ταυτοποιήσει και άλλα δύο νέα είδη φιδιών, ηλικίας περίπου 6 με 5,5 εκατομμυρίων χρόνων από την περιοχή των Σερρών, βαφτίζοντάς τα με τις ονομασίες «Περιεργόφις μικρός» (Periergophis micros) και «Παραξενόφις σπάνιος» (Paraxenophis spanios).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook