Ελλείψεις βασικών φαρμάκων στα Χανιά – Τι λέει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου

ελλείψεις-βασικών-φαρμάκων-στα-χανιά-8-1471238

Για το γεγονός ότι όλος ο Δήμος Χανίων τις νύχτες μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από ένα φαρμακείο, αλλά και για τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν προκύψει σε κοινά φαρμακευτικά σκευάσματα, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

Ο κ. Κατσαράκης επισήμανε, πως μέχρι στιγμής δεν είχε προκύψει ανάγκη για λειτουργία περισσότερων φαρμακείων που να διανυκτερεύουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια σύσταση από τα μέλη μας ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπορούμε να εξετάσουμε όμως την πιθανότητα να μένουν περισσότερες ώρες ανοιχτά κάποια φαρμακεία. Δεν υπάρχει δυνατότητα για δεύτερο φαρμακείο, γιατί η ζήτηση μετά από μια ώρα φθίνει και δεν υπάρχει ζήτηση ούτε για αυτό το ένα το οποίο μένει ανοιχτά. Έχουμε αυξήσει όμως τον αριθμό των φαρμακείων που μένουν ανοιχτά στον Δήμο Χανίων μέχρι τις 10 το βράδυ,  όχι μόνο στον παλιό Δήμο Χανίων αλλά σε όλο τον Καλλικρατικό δήμο».

Όπως είπε ο κ. Κατσαράκης, φαρμακεία που μένουν ανοιχτά μέχρι τις 10 υπάρχουν στο Ακρωτήρι, στις Μουρνιές, στην Σούδα, στη Νέα Κυδωνία και άλλο ένα μέσα στον παλιό δήμο Χανίων: «Η ζήτηση εκτονώνεται μέχρι τις 10. Το ωράριο των φαρμακείων έχει πλέον ταυτιστεί με το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Τα φαρμακεία καθημερινά κλείνουν στις 9 το βράδυ και το Σάββατο δύνανται να κλείνουν στις 8. Υπάρχει ένα ωράριο συλλόγου, το οποίο φτάνει τις προβλεπόμενες ώρες εβδομαδιαίως και από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακεία, τα οποία συμμετέχουν σε ένα  διευρυμένο ωράριο, δηλαδή καθ’ υπέρβαση του ωραρίου μένουν ανοιχτά κατά δήλωσή τους στην περιφέρεια.

Ο σύλλογος όμως, όπως οφείλει, έχει προνοήσει και έχει υποβάλει  καταστάσεις στην περιφέρεια, για φαρμακεία εφημερεύοντα και ένα διανυκτερεύον για όλες τις μέρες της εβδομάδας και για όλες τις μέρες του χρόνου. Μετά τις 10 το βράδυ, μένει ένα φαρμακείο ανοιχτό στην πόλη των Χανίων, για όλο τον Δήμο Χανίων, μέχρι το πρωί».

Σημαντικές ελλείψεις σε κοινά φάρμακα

Από τα ράφια «εξαφανίζονται» κολλύρια για το γλαύκωμα αλλά και σκευάσματα για ψυχικές ασθένειες, με αποτέλεσμα τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί να αγανακτούν και να ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα:

«Είναι μεγάλες οι ελλείψεις και σημαντικές. Απουσιάζουν πάρα πολλά και απλά φάρμακα, όπως κολλύρια για το γλαύκωμα, φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για ψυχικές ασθένειες, σταθεροποιητές και λοιπές κατηγορίες αντιψυχωσικών φαρμάκων που μπορεί να είναι οικονομικά αλλά είναι πολύ σημαντικά, είναι φάρμακα πρωτότυπα, τα οποία δεν έχουν αντικαταστάτη, δεν έχουν γενόσημο, οπότε είναι μονόδρομος να τα πάρει κάποιος και μονόδρομος για τον φαρμακοποιό να ψάξει να τα βρει».

Στο μεταξύ, ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως παρά τις προσπάθειες του κλάδου να βρεθεί λύση για το θέμα των ελλείψεων από το κεντρικό κράτος, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό:

«Ευτυχώς λόγω των μέτρων κόβιντ οι συνταγές δεν λήγουν, αλλά μπορεί να περιμένουν από μια εβδομάδα έως και 10 μέρες για να πάρουν τα φάρμακά τους. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο δίκτυο διακίνησης το οποίο υπάρχει μέχρι το φαρμακείο, στις παράλληλες εξαγωγές των φαρμάκων αλλά και στα ελλιπή μέτρα περιορισμού του φαινομένου, τα οποία δεν εφαρμόζονται από τον ΕΟΦ και έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα χρονίζει, μπορεί να γίνεται και χειρότερο για κάποια από αυτά τα φάρμακα και με αφορμή την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει λόγω τουριστικής επισκεψιμότητας, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται χειρότερα από ότι το περασμένο διάστημα. Αυτό το εισπράττουμε από τα φαρμακεία και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, παρά τις προτάσεις που έχουμε κάνει».

Αυξητική τάση στα κρούσματα διαπιστώνουν και οι φαρμακοποιοί από τα ράπιντ τεστ

Αυξητική τάση των κρουσμάτων διαπιστώνεται και στα φαρμακεία των Χανίων, υπενθυμίζοντάς μας πως η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει:

«Ουρές σίγουρα δεν έχουμε, αλλά ήταν φανερό και οι συνάδελφοί μου μπορούν να το βεβαιώσουν αυτό, ότι φάνηκε αμέσως αυτή η αυξητική τάση, που σίγουρα έχει πια καταγραφεί από τη θετικότητα των κρουσμάτων και ο ΕΟΔΥ έχει τα πλήρη στοιχεία, αλλά φάνηκε και από τα φαρμακεία και στην αυξημένη ζήτηση που είχαν για να κάνουν ράπιντ τεστ και στο αυξημένο ποσοστό θετικών που βγάζαμε μετά τη διενέργειά τους. Είναι μια τάση η οποία συνεχίζεται».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook