Ελλάδα – Κύπρος «κεντράρουν» στο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να αποπλεύσει

ελλάδα-κύπρος-κεντράρουν-στο-αμπ-1501347

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο που σχεδιάζει να αποστείλει η Τουρκία στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως αναμενόταν, εξάλλου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» έχει «άδεια» να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις… ευλογίες του κατοχικού καθεστώτος της βόρειας Κύπρου.

Πάντως, το ακριβές σημείο που σχεδιάζει να «τρυπήσει» το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, θα ανακοινώσει ο ίδιος ο «σουλτάνος», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός απροόπτου, την Τρίτη, 9 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στο 6ο τεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τα δύο χρόνια από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έστελνε μήνυμα ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό που «καταπατά κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ενίσχυση συμμαχιών

Την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να έχει δεσμευμένη περιοχή για νοτίως του Καστελόριζου για την άσκηση NEXUS ACE, η Ελλάδα συνεχίζει να καλλιεργεί τις συμμαχίες της.

Το αρματαγωγό «Ικαρία» συνεκπαιδεύτηκε με γαλλική φρεγάτα και ναυτικές μονάδες της Κύπρου, ενώ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook