«Ελλάδα, η δική μου Ιθάκη»: Παρουσίαση βιβλίου του φιλέλληνα Ζουλιέν Γκριβέλ στα Χανιά

ελλάδα-η-δική-μου-ιθάκη-παρουσίαση-β-1538460

Tην Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Ζουλιέν Γκριβέλ, «Ελλάδα, η δική μου Ιθάκη».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ο Ζ. Γκριβέλ έχει τιμηθεί με μεγάλο αριθμό βραβείων – Ακαδημία Αθηνών, Βραβείο Tissot, Βουλή των Ελλήνων, Ελληνική Κοινότητα Γενεύης – αλλά και με την αναγνώριση και ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που συνέδραμε.

Ο Julien Grivel γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γενεύη, ενώ το 1969 απέκτησε πτυχίο Οδοντιατρικής. Από το 1972 μέχρι το 1998, μετέβαινε τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων «Αγία Βαρβάρα» στο Αιγάλεω Αττικής, όπου περιέθαλπε αφιλοκερδώς τα δόντια των χανσενικών του ιδρύματος. Κόντρα σε κάθε προκατάληψη για τους ανθρώπους αυτούς, τους πλησίασε, τους αγάπησε και ανακάλυψε στα αλλοιωμένα τους χαρακτηριστικά την αληθινή ομορφιά, την εσωτερική…

«Ελλάδα, η δική μου Ιθάκη»  είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ελβετού Φιλέλληνα, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες με τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου μέσα από τις σελίδες του, ο συγγραφέας περιγράφει την αγάπη του για την Ελλάδα, την οποία ανακάλυψε όπως γράφει «από μια εξωτερική προοπτική που μετατράπηκε σε εσωτερικό ταξίδι».

Ένα ταξίδι, μέσω του οποίου, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, απέκτησε «μια άλλη προοπτική για τη ζωή» και «υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων» υιοθέτησε ασυνείδητα τη σκέψη τους. Το νέο βιβλίο του Ελβετού Φιλέλληνα που κυκλοφόρησε με χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, προλογίζουν ο  Γ.Γ. της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, ενώ επιμελητής της έκδοσης είναι ο Κώστας Μαυρικάκης. Στις σελίδες του, ο αναγνώστης καταφέρνει να βιώσει μέσα από τα μάτια και τα βιώματα του συγγραφέα, αυτό το «Ωραίο Ταξίδι» που οδηγεί στην Ιθάκη, που για τον συγγραφέα είναι η Ελλάδα.

Ακαταπόνητος Άνθρωπος συνέχισε το ανθρωπιστικό έργο του και σε άλλη γωνιά της γης που υπήρχε πόνος και ανάγκη. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 1988 μέχρι το 1996, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM για το Μαλί της Αφρικής, όπου ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νοσοκόμων- οδοντιάτρων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων.

Το Μάιο 2011, έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου στην Ελούντα Κρήτης. Το Σεπτέμβρη του 2011 έγινε επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΝΟ (Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής) στην Αθήνα. Το Νοέμβριο του 2011, τιμήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Γενεύης. Τον Ιούνιο του 2013 έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων. Τον Οκτώβριο του 2017, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αγίου Νικόλαου Κρήτης.

Είναι τιμή και χαρά να τον γνωρίσουμε και να συνταξιδέψουμε για λίγες ώρες μαζί του την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν:

Πιάνο – φωνή : ο Πάνος Γιαμπουλντάκης, Πιανίστας – Τενόρος

Ανάγνωση – απόδοση κειμένων : ο Δημοσθένης Χαριτάκης, Δικηγόρος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook