Έληξε το «μποτιλιάρισμα» στη Διώρυγα του Σουέζ – «Ντόμινο» απαιτήσεων για αποζημιώσεις

έληξε-το-μποτιλιάρισμα-στη-διώρυγα-1198807

Έληξε η «ομηρεία» για τα πλοία που είχαν κολλήσει στις δύο άκρες της Διώρυγας του Σουέζ, μετά την προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», τερματίζοντας έτσι τις πολυήμερες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε η αρχή του καναλιού, τα τελευταία 61 πλοία, από τα 422 που έκαναν ουρά όταν το σκάφος «απελευθερώθηκε» τη Δευτέρα, πέρασαν από τη ζωτική εμπορική αρτηρία σήμερα.

To μποτιλιάρισμα επικών διαστάσεων κόστισε δισεκατομμύρια στην παγκόσμια αγορά ενώ ανέβασε την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου και το κόστος ναύλωσης κοντέινερ.

Μια έρευνα ξεκίνησε την Τετάρτη για το τι προκάλεσε την προσάραξη του πλοίου. Ωστόσο, όπως και αν έχουν τα πράγματα, η υπόθεση θα προκαλέσει αλυσίδα αιτημάτων για αποζημιώσεις από όσους υπέστησαν ζημίες, τους μεν από τη βιομηχανία της ναυσιπλοΐας και τους δε από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες των προϊόντων που μεταφέρονταν ζημιώθηκαν καθώς το πλοίο «Ever Given» και μαζί του εκατοντάδες άλλα παρέμειναν καθηλωμένα όταν έκλεισε το ταχύτερο θαλάσσιο πέρασμα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Και θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, αν βεβαίως είναι ασφαλισμένες. Και οι ασφαλιστικές που έχουν ασφαλίσει τα φορτία θα υποβάλουν αιτήματα αποζημίωσης κατά των ιδιοκτητών του «Ever Given», που με τη σειρά τους θα στραφούν στις δικές τους ασφαλιστικές ζητώντας την προστασία τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook