Ελιές και λάδι: Θολός ο ορίζοντας για την νέα σοδειά! Φτωχή, ανομοιόμορφη και ανώμαλη η ανθοφορία

ελιές-και-λάδι-θολός-ο-ορίζοντας-για-τη-1146371

Ενώ η προσοχή της διεθνούς αγοράς είναι επικεντρωμένη, όπως είναι φυσικό στην εξέλιξη της νέας σοδειάς της ελιάς στην Ισπανία, αφού από το ύψος της θα εξαρτηθεί αποφασιστικά το επίπεδο των τιμών παραγωγού και καταναλωτή σε διεθνές επίπεδο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη το ενδιαφέρον στρέφεται όχι τόσο στο αν θα είναι υψηλή η χαμηλή η ερχόμενη παραγωγή αλλά στο ποσό χαμηλή θα είναι.

Και αυτό γιατί η υπερπαραγωγή της περασμένης σοδειάς έχει στείλει σαφές μήνυμα σε επιστήμονες και παραγωγούς ότι η ερχομένη σοδειά θα είναι οπωσδήποτε χαμηλή. Ετσι, ερώτημα παραμένει το πόσο χαμηλή θα είναι! Και τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι οπωσδήποτε ευχάριστα.

Η γενική εικόνα της ανθοφορίας στην Ελλάδα δεν είναι οπωσδήποτε καλή. Η ανθηση περιγράφεται φτωχή, ανομοιόμορφη και κατά περιοχές ανώμαλη.

Συμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΑΟΚ  η ανθοφορία στο επίπεδο Πελοποννήσου και Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάζεται μειωμένη κατά 20% -50% , ενώ σε επίπεδο Κρήτης οι εκτιμάται ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Σαφώς μειωμένη άνθηση αναφέρεται στις ζώνες Χονδρολιάς και Τσουνάτης στο Ρέθυμνο και όχι καλή στη ζώνη Τσουνάτης στα Χανιά.

Ωστόσο, από δικές μας πληροφορίες από διάφορες περιοχές της Κρήτης, η κατάσταση φαίνεται να είναι περίπου ίδια η και δυσμενέστερη από ότι και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Γενικά η φετινή ανθοφορία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το φορτίο της περσινής παραγωγής, σαν συνέπεια του φαινομένου της «παρενιαυτοφορίας», όπως ονομάζεται η ετήσια εναλλαγή υψηλής και χαμηλής καρποφορίας, ιδίως στους ξηρικούς ελαιώνες.

Έτσι, δέντρα που είχαν πέρυσι υπερπαραγωγή, όπως είναι φυσικό, πρακτικά φέτος δεν έχουν άνθηση, ενώ δέντρα με μέτρια η χαμηλή περσινή παραγωγή παρουσιάζουν κάποια ανάλογη ανθοφορία, η οποία ήδη έχει προχωρήσει στην καρπόδεση.

Ωστόσο η γενική αυτή εικόνα σαν συνέπεια της παρενιαυτοφορίας έχει επηρεαστεί και από άλλες αγρονομικές συνθήκες όπως είναι η πρώιμη ή όψιμη συγκομιδή καθώς και οι κλιματικές συνθήκες της Άνοιξης οι οποίες φέτος παρουσίασαν στην Κρήτη αρκετές ιδιομορφίες. Έτσι είχαμε περιόδους με αρκετές εναλλαγές υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις των βροχοπτώσεων.

Το ύψος των βροχών που μετρήθηκε, δείτε τον παραπάνω πίνακα,  ενώ ήταν αρκετά ικανοποιητικό σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης, ήταν τελείως ανεπαρκές σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής, όπως στην Μεσσαρά και Ιεράπετρα.

Αποτέλεσμα των κλιματικών αυτών εναλλαγών, φαίνεται να είναι και το φαινόμενο της σχινοκαρπίας (παρθενοκαρπίας) η και δεύτερης άνθησης που παρουσιάστηκε σποραδικά σε διάφορους ελαιώνες του νησιού το οποίο βέβαια είναι σε βάρος της κανονικής καρποφορίας.

Τελικά, πάρα το ότι πράγματι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, τα σημάδια για την ερχόμενη παραγωγή δεν είναι ευοίωνα.

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook