Έλια Ψυλλάκη: Μία Χανιώτισσα ανάμεσα στους καθηγητές πανεπιστημίων με τις περισσότερες επιστημονικές αναφορές

έλια-ψυλλάκη-μία-χανιώτισσα-ανάμεσα-σ-1146026

Η κα Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια στην σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τους 649 Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων με τις περισσότερες επιστημονικές αναφορές.

Η Χανιώτισσα καθηγήτρια μίλησε σχετικά στον Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη: «Η λίστα αυτή συντάσσεται κάθε χρόνο από τον κύριο Ιωαννίδη που είναι καθηγητής στο Stanford και κατατάσσει τους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Κατατάχτηκα 3η στην φετινή λίστα των καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή την λίστα είναι η απήχηση της εργασίας του, όταν δηλαδή δημοσιεύω κάτι, πόσοι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την εργασία για τις δικές τους μελέτες. Όταν η απήχηση είναι μεγάλη θεωρείται ότι η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική για τον τομέα.

Η κυρία Ψυλλάκη πρόσφατα τέθηκε επικεφαλής στην ομάδα μελέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημικών. Μία μεγάλη διάκριση για την ίδια όπως τόνισε χαρακτηριστικά αλλά και για την ομάδα της που αφορά την προετοιμασία δειγμάτων. «Είμαστε πια μία μόνιμη ομάδα και είμαστε προτεραιότητα για την αναλυτική χημεία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η προετοιμασία δειγμάτων είναι σημαντική, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα ερωτήματα είναι πολλά και δύσκολα, πχ το περιβάλλον, να ανιχνεύσουμε ρύπους σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων. Έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των δειγμάτων στο εργαστήριο και πρέπει να γίνονται γρήγορα με χαμηλό κόστος.

«Οι μέχρι τώρα αναλύσεις που έχουν γίνει στο περιβάλλον της Κρήτης δείχνουν ότι δεν έχουμε θέματα ρύπανσης λόγω έλλειψης βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε γύρω γύρω θάλασσα, άρα υπάρχει το φαινόμενο της διάλυσης και το σύστημα επανέρχεται γρήγορα.

Έχουμε όμως το πρόβλημα με τα πλαστικά. Προχωρήσαμε το καλοκαίρι σε μια καινοτόμα μέθοδο, τοποθετήσαμε στην θαλάσσια περιοχή της Σούδας φυσικά σφουγγάρια και παρακολουθήσαμε το πώς τα σφουγγάρια απορροφούν τους ρύπους, τους αποδομούν και γυρνούν το νερό πίσω στην θάλασσα. Τα σφουγγάρια είναι τεράστιες αντλίες νερού.

«Η συμμετοχή μου σε παγκόσμια συνέδρια δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει στο θέμα του φυσικού περιβάλλοντος, οι επιστήμονες δουλεύουμε εντατικά κι αυτή η πληροφορία δεν βγαίνει προς τα έξω. Για παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμφωνήσει για την ατζέντα του 2030, έχουν συμφωνήσει για την μείωση των ρύπων κι έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους. Υπάρχουν θέματα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμπεριφοράς, ενημέρωσης που στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Η Χανιώτισσα καθηγήτρια τόνισε μάλιστα ότι μέσα στον covid 19 «είδαμε πόλεις των οποίων – εν μέσω καραντίνας- τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαφανίστηκαν αυθημερόν, ενώ όταν οι άνθρωποι επανήλθαν στις δραστηριότητες τους η ατμοσφαιρική ρύπανση έκανε αισθητή την παρουσία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook