Ελεύθεροι πολιορκημένοι καρναβαλιστές

ελεύθεροι-πολιορκημένοι-καρναβαλιστ-1004811

Μοιάζει σαν η ζωή να έφερε τον κορονοϊό γιατί θέλει να ειρωνευτεί εμάς συγκεκριμένα, τους Ελληνες. Αδιαφορείτε για τους κανόνες; Αντιδράτε σαν κακομαθημένοι έφηβοι στις συστάσεις; Πάρτε τώρα έναν κορονοϊό, να σας βάζουν τους κανόνες και τις απαγορεύσεις πέντε πέντε, να μάθετε…

Να προετοιμάζεις το καρναβάλι σου εδώ και μήνες, να έχεις ξοδέψει μερικές χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να φτιάξεις άρματα, να ρίξεις πυροτεχνήματα, να έχεις ακροβάτες, μουσικές, διασκεδαστές, να έχεις φωνάξει την Πέγκυ Ζήνα και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να τραγουδήσουν και την Ελένη Τσολάκη να παρουσιάσει το καρναβάλι, όπως ετοιμαζόταν να κάνει η Ξάνθη, και ξαφνικά να σου πούνε: Καρναβάλι δεν γίνεται!

Είναι σκληρό και άδικο. Είναι μια μαύρη τρύπα που ξαφνικά σε ρούφηξε, σε πέταξε στον βυθό της και μετά σε ξέβρασε έξω ζαλισμένο. Είναι σοκ. Το απόλυτο ξενέρωμα.

Κακά τα ψέματα, τα καρναβάλια είναι μια ευκαιρία για έσοδα. Κάποια καρναβάλια συγκεκριμένα, είναι ευκαιρία για πολλά έσοδα. Ζει κόσμος από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, γεμίζουν τα πορτοφόλια Δήμων και ιδιωτών. Είναι μια ανάσα οικονομίας μέσα στην ανομβρία του χειμώνα, που άμα σου την πάρουν, ασφυκτιάς. Και τι ειρωνεία, να συμβεί λίγο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ έχεις ήδη κάνει τα έξοδα και τα κουμάντα σου.

Ετσι είναι όμως η ζωή, μας ειρωνεύεται συχνά-πυκνά, γελώντας υποχθόνια με τα παθήματα που φέρνει στον δρόμο μας. Το κρούσμα του κορονοϊού έσκασε στα πάτρια εδάφη τη στιγμή που οι καρναβαλιστές έφταναν στην πηγή και δεν θα μπορέσουν να πιουν νερό. Είναι κρατική εντολή, τέλος.

Τέλος είπα; Οχι ακριβώς. Με το που βγήκε η απόφαση, βγήκε και η αντίδραση. Κάποιες τοπικές κοινωνίες κάνουν αντάρτικο, δηλώνοντας ότι κανείς δεν θα τους απαγορέψει να ξεφαντώσουν μασκαρεμένοι. Στην Πάτρα, μερικά γκρουπ ανακοίνωσαν ότι το Καρναβάλι γι’ αυτούς συνεχίζεται κανονικά και ότι «τίποτε δεν τους σταματά».

Η γκρίνια και η αντίδραση συνεχίζεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Το Καρναβάλι τους έφταιξε», γράφουν μερικοί. «Στα σχολεία, στα σινεμά, στις εκκλησίες, δεν κολλάμε;». Προφανώς κολλάμε κι εκεί, και φαντάζομαι ότι αν ο κορονοϊός εξαπλωθεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, με κλείσιμο σχολείων, θεάτρων, σινεμά, εκκλησιών κ.τ.λ., όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πού να απαγορεύσουν και τις συναθροίσεις σε εκκλησίες, πού να πούνε: «Κομμένη η Θεία Λειτουργία για λίγο καιρό». θα κλάψουν μανούλες. Φαντάζομαι από τώρα το κύμα αντίδρασης. «Στον οίκο του Θεού δεν κολλάμε κορονοϊούς». «Στη μετάληψη της θείας κοινωνίας δεν μεταφέρονται μικρόβια». Αν αντιδρούν μία με την απαγόρευση του Καρναβαλιού, εκεί θ’ αντιδράσουν πέντε, εκεί κι αν θα ακούσουμε να λέγονται τέρατα.

«Ποιο το πρόβλημά τους; Οι εκδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους», πόσταρε ένας γιατρός του πληκτρολογίου. Αλίμονο, σε ανοιχτούς χώρους, εκατοντάδες άτομα το ένα δίπλα στο άλλο, να χοροπηδάνε σε ξέφρενο ρυθμό, να φιλιούνται, να πιάνονται χέρι-χέρι, να αγκαλιάζονται, να ιδρώνουν, να ξεσαλώνουν. Και ως το τέλος των εκδηλώσεων, οι μισοί να παραπατούν από το αλκοόλ. Κανένα πρόβλημα δεν βλέπω να υπάρχει, πώς να κολλήσεις, αφού παίρνεις τον αέρα σου; Ασε που στο Καρναβάλι όλοι φοράνε και μάσκες, επιπλέον προστασία.

Λευτεριά στους καρναβαλιστές. Να δείτε που θα το ακούσουμε κι αυτό να λέγεται τις επόμενες μέρες. Γιατί θα γίνει μάχη με αφορμή αυτή την απαγόρευση, και όποια άλλη απαγόρευση έρθει ως πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού. Θα δοθούν επικές μάχες, μεταξύ τού πρέπει και τού θέλω, μεταξύ τού κανόνα και τού «κάνω ό,τι μου γουστάρει». Γιατί, ως γνωστόν, του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. Ούτε ο καρναβαλικός τράχηλος υπομένει τον ζυγό της πρόληψης.

Καμιά φορά σκέφτομαι, η ζωή έφερε τον κορονοϊό στο κατώφλι μας γιατί θέλει να ειρωνευτεί εμάς συγκεκριμένα, τους Ελληνες. Γράφετε τους κανόνες εκεί που δεν πιάνει μελάνι; Αντιδράτε σαν κακομαθημένοι έφηβοι κάθε φορά που σας λένε να τους ακολουθήσετε; Πάρτε τώρα έναν κορονοϊό, να σας βάζουν τους κανόνες και τις απαγορεύσεις πέντε πέντε, να μάθετε να συμμορφώνεστε. Θα μάθουμε, πού θα πάει. Θα μάθουμε.

ΥΓ.:Μη μασάτε: Η χώρα που κάποτε γιόρτασε Πρωτομαγιά στις 12 Μαΐου, άνετα μπορεί να μεταφέρει το αποκριάτικο καρναβάλι τον Ιούνιο

Γράφει η Λίλα Σταμπούλογλου για το Protagon.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook