Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα πιαστούν στη «μέγγενη» της Εφορίας όσοι φοροδιαφεύγουν

ελεύθεροι-επαγγελματίες-πώς-θα-πιαστ-1771448
Shutterstock

Ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων φέρνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αργότερα θα θεσμοθετηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, μέτρα τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» από το 2025 και μετά.

Στο φορολογικό μέτωπο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τις εξής κινήσεις: Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται όσοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με το MEGA, μία από τις προτάσεις που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ.

Καθίστανται υποχρεωτικά μέσα στο 2024 προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών. Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση εξετάζεται η διατήρηση μέχρι και το τέλος του 2024 των κινήτρων που προβλέπονται σήμερα για όσους χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και αφορούν εξπρές επιστροφές φόρων, μείωση κατά 2 έτη του χρόνου παραγραφής και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.

Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Πώς θα πιαστούν στη «μέγγενη» της εφορίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν

  • 7 στους 10 δηλώνουν σήμερα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ
  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS τους πρώτους μήνες του 2024
  • Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2024
  • Υποχρεωτική το 2024 η εφαρμογή myDATA
  • Υποχρεωτική η κατοχή POS από όλους τους κλάδους της λιανικής αγοράς
  • Στο επίδομα θέρμανσης φέτος επιπλέον κριτήριο τζίρου με όριο έως 80.000€
  • Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής
  • Πρόστιμο διπλάσιο για συναλλαγές άνω των 500€ με μετρητά

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook