Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο «συγκάτοικος» και ο… συναγερμός στο θρίλερ της Emirates

ελευθέριος-βενιζέλος-ο-συγκάτοικος-1564861

Ο 35χρονος Τούρκος υπήκοος Μ.Α.Κ., οπαδός του Γκιουλέν και όχι μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης, μηχανικός λογισμικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ο «ύποπτος» τρομοκρατικής επίθεσης ή πειρατείας στην πτήση ΕΚ 209 της Emirates από Αθήνα-Νέα Υόρκη.

Η πληροφορία για την πιθανή εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης στις 11 Νοεμβρίου, από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, προήλθε από ένα… email που στάλθηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία, από κάποιον που παρουσιαζόταν ως «συγκάτοικος».

Φαίνεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να είναι άτομο του περιβάλλοντος του 35χρονου, που είχε δυσαρεστηθεί από την πρόθεσή του να ταξιδέψει και να μείνει στις ΗΠΑ.

Άσυλο και βίζα

Ο Mehmet την ώρα της μεγάλης κινητοποίησης των ελληνικών αρχών, για τον έλεγχο του αεροσκάφους που θα εκτελούσε την πτήση για Ντουμπάϊ, και την επιστροφή του δεύτερου αεροσκάφους με προορισμό την Νέα Υόρκη, κοιμόταν στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 35χρονος μαζί με την γυναίκα του και το παιδί του, ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Είχαν αιτηθεί άσυλο και το έλαβαν τον Ιούνιο του 2022, καθώς αναγνωρίσθηκαν ως πρόσφυγες και έλαβαν προσωρινή άδεια διαμονής έως το 2025. Η γυναίκα με το παιδί είχαν φύγει στις ΗΠΑ, και το ίδιο προετοιμαζόταν να κάνει ο 35χρονος. Είχε αιτηθεί την χορήγηση βίζας στην Αμερικανική Πρεσβεία, και ενδεχομένως θα την λάμβανε την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ταξιδέψει και να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του.

Ο «συγκάτοικος» και ο… κίτρινος συναγερμός

Η απόφαση του ταξιδιού, φέρεται να δυσαρέστησε κοντινό του πρόσωπο, το οποίο απέστειλε το email, με το οποίο χαρακτήριζε ύποπτο τρομοκράτη τον 35χρονο, προκειμένου να ματαιώσει το μελλοντικό του ταξίδι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές πως σε κάποια από τις συγκεκριμένες πτήσεις, έχει επιβιβαστεί Τούρκος υπήκοος, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην ασφάλεια των πτήσεων. Η αμερικανική πλευρά επεσήμαινε πως η πληροφορία πρέπει να διερευνηθεί, με την διαβάθμισή της να είναι χαμηλού επιπέδου, «κίτρινης» ένδειξης.

Οι δύο αεροπορικές πτήσεις της Emirates, η ΕΚ210 για Ντουμπάϊ αναχωρούσε στις 17:55 και η ΕΚ209, αυτή για Νέα Υόρκη στις 17:20. Το αεροσκάφος για Ντουμπάϊ κινούταν προς τον διάδρομο απογείωσης όταν ενημερώθηκε ο πιλότος πως πρέπει να επιστρέψει στον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών. Εκεί ερευνήθηκαν όλοι επιβάτες και οι αποσκευές τους, χωρίς να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος ύποπτος ή κάτι επικίνδυνο στις αποσκευές. Η πτήση αναχώρησε τελικά λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Αρνητικός οπτικός έλεγχος

Η πτήση ΕΚ209 για Νέα Υόρκη, με 250 επιβάτες και πλήρωμα, είχε ήδη απογειωθεί στις 17:20, με τον πιλότο να ενημερώνεται εν πτήσει, πάνω από την Σαρδηνία, πως πρέπει να επιστρέψει στο Ελευθέριος Βενιζέλος όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο ασφαλείας. Αρχικά είχε γίνει ένας οπτικός έλεγχος των επιβατών, με φωτογραφία και αντίτυπο του διαβατηρίου, χωρίς να προκύπτει εντοπισμός του φερόμενου ύποπτου τρομοκράτη.

Ο έλεγχος έπρεπε να συνεχιστεί γιατί εκφράστηκε η ανησυχία ότι μπορεί να ταξίδευε με πλαστά στοιχεία και έγγραφα. Το αεροσκάφος συνοδεία μαχητικών F16 προσγειώθηκε και πάλι στον Διεθνή Αερολιμένα μετά τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης. Ελέγχθηκαν ένας προς έναν οι επιβάτες του αεροσκάφους και οι αποσκευές τους χωρίς και πάλι να εντοπιστεί ύποπτος ή επικίνδυνο αντικείμενο στις αποσκευές.

Έρευνα για τον «συγκάτοικο»

Ο 35χρονος εντοπίστηκε από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στο σπίτι του και προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό σε βάρος του. Ο Mehmet φαίνεται πως είναι έντονα επικριτικός στις ενέργειες Ερντογάν και Πούτιν. Συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του «άγνωστου συγκάτοικου», ο οποίος απέστειλε το email, που προκάλεσε, αναίτια προς το παρόν, κινητοποίηση των αρχών, επιστροφή ενός αεροσκάφους και ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών. Και χθες το απόγευμα ερευνήθηκαν οι πτήσεις για Νέα Υόρκη και Ντουμπάϊ πριν αυτές απογειωθούν για τους προορισμούς τους.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook