Ελένη Τουλουπάκη: Πού αλλού δικάζεται εισαγγελέας επειδή έκανε τη δουλειά της;

ελένη-τουλουπάκη-πού-αλλού-δικάζεται-1613479

Λέγεται ότι η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη θα είναι σύντομη – Δεν χρειάζεται να πει πολλά – Έχει το δίκιο με το μέρος της και την ευγνωμοσύνη μας για το θάρρος της

Τη Δευτέρα απολογείται στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και τη Δικαιοσύνη. Απέναντι σε ανύπαρκτη κατηγορία που κατασκευάσθηκε, όταν το στήσιμο των μεγάρων μεγάλων κατηγορίας για την έρευνά της, στο σκάνδαλο της Novartis, κατέρρευσε.

Η Ιστορία έγραψε ήδη – με την υπογραφή του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου – ότι η έρευνα ήταν νόμιμη και η εισαγγελέας έπραξε κατά το καθήκον της.

Δεν υπήρξε «σκευωρία». Υπήρχε το σθένος της να ερευνήσει καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα, που αυτοτοποθετούνται υπεράνω του νόμου.

Ότι δικάζεται γι’ αυτό, συνιστά μομφή για τον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας.

Ότι δικαστική λειτουργός παραπέμφθηκε με μόνο «στοιχείο» την …αριθμητική της Βουλής, διασύρει τη χώρα ως κράτος – μη – Δικαίου.

Πού αλλού δικάζεται εισαγγελέας επειδή έκανε τη δουλειά του; Πού αλλού εν ενέργεια υπουργοί ζητούν «να πάει φυλακή» ο εκπρόσωπος του νόμου;

Εκτός από τους ερευνηθέντες – νομίμως – για συγκεκριμένες πράξεις, ένα μέρος το κομματικού και μιντιακού συστήματος οργάνωσε τις πιο ελεεινές επιθέσεις που δέχθηκε ποτέ δικαστικός λειτουργός.

Για τους δέκα πολιτικούς υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες. Ποιος ευσυνείδητος εισαγγελέας θα τις αγνοούσε;

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν ήταν «κουκουλοφόροι», κατά την πολιτική και δημοσιογραφική αγυρτεία. Η Πολιτεία τους έθεσε υπό προστασία, επειδή ήταν σε θέση να γνωρίζουν.

Η Τουλουπάκη δεν κρέμασε κανέναν «στα μανταλάκια». Η γνωστοποίηση των ονομάτων προέκυψε από τον πανάθλιο νόμο, που την υποχρέωσε να στείλει τους φακέλους στη Βουλή, χωρίς έρευνα.

Η ίδια – με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και προσήλωση στη νομιμότητα – αρχειοθέτησε εφτά περιπτώσεις, όταν δεν κατέστη εφικτό να ενισχυθούν οι καταγγελίες με ατράνταχτα στοιχεία.

Γύρω της όμως ένας ασύδοτος μηχανισμός συγκάλυψης δημιούργησε ζοφερό κλίμα, με απειλές από τους ερευνώμενους, τα κόμματα τους και τα φιλικά τους ΜΜΕ.

Την προπηλάκιζαν αναίσχυντα και την καθύβριζαν, ενώ διατεταγμένοι δικαστικοί παράγοντες υπονόμευσαν την έρευνα της.

Από τον Άρειο Πάγο οι ενέργειές της επιβεβαιώθηκαν ως νόμιμες και επιβεβλημένες. Το σκάνδαλο επικυρώθηκε ως υπαρκτό. Οι συναφείς κατηγορίες εναντίον της κατέπεσαν. Δικάζεται με άσχετη και ανυπόστατη κατηγορία.

Η ακέραιη πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς στην ατυχία της να βρει απέναντι της την ασυδοσία της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, είχε και την τύχη να βρει ευσυνείδητους δικαστές: η κατηγορία είναι άδικη, αλλά είχε δίκαιη δίκη

Η σύνθεση του Δικαστηρίου- με πρόεδρο την αρεοπαγίτη Βασιλική Ηλιοπούλου και εισαγγελέα την Όλγα Σμυρλή- αναζήτησε την αλήθεια, με μόνο κριτήριο να αποδώσει Δικαιοσύνη- αδιαφορώντας για πιέσεις.

Λέγεται ότι η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη θα είναι σύντομη. Δεν χρειάζεται να πει πολλά. Έχει το δίκιο με το μέρος της – και την ευγνωμοσύνη – μας για το θάρρος της.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook