Ελεάννα Κοκκίνη: «Η αθλητική ψυχολογία αναπτύσσει τους αθλητές και κάνει τον αθλητισμό μία ευχάριστη εμπειρία»

ελεάννα-κοκκίνη-η-αθλητική-ψυχολογί-1131689

Στον Ζarpa Radio 89,6 και στην εκπομπή της Ανδρονίκης Κοκοτσάκη μίλησε η αθλητική ψυχολόγος Ελεάννα Κοκκίνη.

Μεταξύ άλλων η κυρία Κοκκίνη εξήγησε τί σημαίνει αθλητική ψυχολογία, ποιοί είναι οι στόχοι της συγκεκριμένης επιστήμης και σε ποιούς τομείς δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος κλάδος της ψυχολογίας.

Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια, όπως επισήμανε, είναι η διαχείριση των συναισθημάτων αθλητών και ασκούμενων πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά από ένα αγώνα.

Η Αθλητική Ψυχολογία έχει κάνει την εμφάνιση της στο χώρο του αθλητισμού κι έχει γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό τα τελευταία 50 χρόνια περίπου. Αποτελεί τομέα της Ψυχολογίας με βασική διαφορά την εστίαση της σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και όχι τη θεραπεία.

Ο Αθλητικοί Ψυχολόγοι μελετούν τα κίνητρα, την προσωπικότητα, το ευ ζην, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των αθλητών, τη δυναμική των ομάδων καθώς και άλλες διαστάσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ανθρώπων στον αθλητισμό και γενικά τη φυσική άσκηση.

Η Αθλητική Ψυχολογία έχει ως βασικό στόχο της, την ανάπτυξη της πνευματικής και ψυχολογικής διάστασης των αθλητών καθώς και την πνευματική τους ενδυνάμωση ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τι ικανότητές τους και να φτάσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούν. Στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασης και ίσως της μειωμένης ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, οι Αθλητικοί Ψυχολόγοι δραστηριοποιούνται σε μεγάλους συλλόγους των αστικών κέντρων αλλά και στον ακαδημαϊκό τομέα. Βέβαια, σαν επιστήμη κερδίζει συνεχώς έδαφος στον αθλητικό χώρο κάτι που αποδεικνύεται από τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των προπονητών και αθλητών που αναζητούν τους επαγγελματίες του χώρου και συμμετέχουν σε προγράμματα Αθλητικής Ψυχολογίας.

Η Αθλητική Ψυχολογία και η Ψυχολογία της Άσκησης (όπως είναι ολόκληρο το όνομα της) αφορά όλους τους αθλητές/τριες ανεξαρτήτως αθλήματος, ηλικίας και επιπέδου. Σαν επιστήμη έχει να προσφέρει ακόμα και σε όσους ασχολούνται με την άσκηση σε επίπεδο ερασιτεχνικό. Ένας Αθλητικός Ψυχολόγος μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα μιας ομάδας ή ενός συλλόγου και να προσφέρει γνώσεις και τεχνικές στους αθλητές, ξεκινώντας από τις ακαδημίες και φτάνοντας μέχρι τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενώ συνεργάζεται και με τους προπονητές και φυσικά τους γονείς/ κηδεμόνες των νεαρότερων αθλητών. Εκτός, όμως, από τον αθλητικό κόσμο, η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία (ΑΡΑ) προτείνει την εφαρμογή των πρακτικών της Αθλητικής Ψυχολογίας και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς όπου συναντάται έντονος ανταγωνισμός και πίεση όπως δικηγόρους, γιατρούς και σε μεγάλες εταιρείες.

Σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων στον αθλητισμό, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως, εκτός από το άγχος που αποτελεί αντικείμενο πλούσιας έρευνας και συζήτησης, υπάρχουν και άλλα συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ενός αθλητή είτε αυτά είναι ευχάριστα, όπως η χαρά και η υπερηφάνεια, είτε είναι δυσάρεστα, όπως η θλίψη και ο θυμός.

Σκοπός της Αθλητικής Ψυχολογίας είναι να στηρίξει τον αθλητή ώστε να μάθει να βιώνει τα συναισθήματα του με τρόπο βοηθητικό για τον ίδιο και την απόδοση του. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που βοηθούν τη διαδικασία της Συναισθηματικής Ρύθμισης με πιο σημαντική ίσως την τοποθέτηση λειτουργικών στόχων που οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα, την αύξηση της αυτοπεποίθησης του αθλητή και κάνουν γενικότερα τον αθλητισμό μια ευχάριστη εμπειρία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook