Ελαιόλαδο: Γιατί στην Κρήτη πουλάμε για 2.20€ και άλλοι στην Ελλάδα πάνω από 4€ – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση στα Χανιά | Photos

Τα μυστικά της ελαιοπαραγωγής συζητήθηκαν σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Ορθές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, εν μέσω και της πανωλεθρίας στην φετινή «βεντέμα».

Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη, γεωπόνου-ερευνητή, τέως διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ο οποίος εισηγήθηκε στην εκδήλωση, ακόμη και αν δεν υπήρχε η φετινή καταστροφή, η συζήτηση για την βελτίωση των πρακτικών είναι πάντα επίκαιρη, αφού είναι πολλά τα λάθη που οδηγούν τόσο στην πτώση της ποιότητας, όσο και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της τιμής του ελαιολάδου, φέρνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα αγρότες που πωλούν το λάδι τους για 4.9€ σε συνεταιρισμό της Πιερίας, πάνω από 4€ επίσης στην Μαρώνεια Ροδόπης, ενώ οι αγρότες της Κρήτης έχουν φέτος “κολλήσει” σε τιμές χαμηλότερες των 2.50€.«Αυτοί οι παραγωγοί ακολουθούν πιστά τα πρωτόκολλα που πρέπει και τις ορθές γεωργικές πρακτικές» σχολίασε μιλώντας στο zarpanews.gr.«Οι αγρότες θα πρέπει να κάνουν ομάδες παραγωγών, να εμπιστευθούν το λάδι και να το αγαπήσουν, να ενδιαφερθούν», επισήμανε και συνέχισε: «Τα μεγάλα λάθη είναι οτι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον για να κάνουν ομάδες παραγωγών με τις ορθές πρακτικές, οτι βιάζονται να πάρουν την υπεραξία, απογοητεύονται δηλαδή με τον πρώτο και δεύτερο χρόνο. Για να πάρει την υπεραξία του κάθε προϊόν θα πρέπει να το παράξεις, να το τυποποιήσεις, να το βάλεις στην αγορά και να το αξιολογήσει ο καταναλωτής.»Η ανταπόκριση του κόσμου, επαγγελματιών και ερασιτεχνών παραγωγών, ήταν μεγάλη, με τον Χαρτζουλακη να τοποθετείται για τα κύρια ζητήματα που ταλανίζουν όσους ασχολούνται με την ελιά και το ελαιόλαδο, ενώ στην συνέχεια έγινε ανοικτή συζήτηση.

Ο κος Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην περιποίηση της ελιάς, ξεχωρίζοντας τα κλαδέματα που θα πρέπει να γίνονται, αφού χωρίς ανανέωση της ελιάς δεν υπάρχει ενεργό φύλλωμα: «κάθε τέσσερα χρόνια ένα βαρύ κλάδεμα και κάθε χρόνο ανάλογα την περίπτωση.  Θα πρέπει να ενσωματώνουμε τα κλαδοκάθαρα στο έδαφος για να αυξηθεί η οργανική ουσία, μιας και τα εδάφη μας είναι φτωχά. Θα πρέπει να γίνεται σωστά ο δολωματικός ψεκασμός. Για όλα αυτά θα προνοούν οι ομάδες παραγωγών με τον τεχνικό τους σύμβουλο.»Ακόμη, έδωσε συμβουλές για το μάζεμα:
«Πρέπει να μαζεύουμε νωρίς. Είναι ψέμα οτι «όσο πιο αργά μαζέψεις, τόσο πιο πολύ λάδι θα βγάλεις». Η ελαιοπεριεκτικότητα της ελιάς αυξάνει μέχρι και 180 μέρες μέχρι την καρπόδεση, από εκεί και πέρα παραμένει σταθερή. Από εκεί και πέρα αν καθυστερούμε αρχίζει και πέφτει η ποιότητα.»

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η συλλογικότητα για τον εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «Terra Verde» (Γη πράσινη) και η πολιτική συλλογικότητα «Χωριά βδ Κρήτης» στο πλαίσιο των «Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας».zarpanews.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
  ΕΦΕΤΟΣ ΜΠΡΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΟΥΝΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΟΠ ΚΑΙ ΠΓΕ;;;;;;;;
  ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;;;; ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;;;;;;
  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ Π.Χ. ΛΑΔΙ ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΠΟΠ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ;;;;;;;;
  ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΞΕ-ΓΕΛΑΣΕ,…
  Ε, ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ….

 2. Στη Σητειας έχει βραβευτεί το λάδι με παγκόσμια πρωτιά για πια ποιότητα αναφέρεστε…??? Τη Κρήτη έχετε βαλθεί να τη γονατισετε. Όλοι η Κρήτη πληρώνει ΕΛΓΑ για να κονομανε τα ροδάκινα και τα μπαμπάκια. Φέτος που μας ρήμαξε ο δακός και η καλοκαιρία που ειναι ο ΕΛΓΑ??? Καλό είναι να αφήσουμε τις παπαρολογιες και αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά μιλήστε ξεκάθαρα για το βρόμικο παιχνίδι που παίζουν με το λάδι και όχι να κατηγορείτε τους αγρότες της Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ