Κοροϊδία με την εκτός σχεδίου δόμηση: Ιδιοκτήτες-όμηροι αναγκάζονται να περιμένουν μετεκλογική λύση

κοροϊδία-με-την-εκτός-σχεδίου-δόμηση-ι-1569102

Σε κατάσταση αναβρασμού είναι πολλές τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, ένεκα της ουσιαστικής παύσης της δυνατότητας οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο μετά από προσφυγή για περίπτωση άδειας οικοδομής στην Πάτμο, αποφάνθηκε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ήδη, τα μηνύματα, ενόψει των εκλογών είναι “ηχηρά” προς τα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών, από χιλιάδες ιδιοκτήτες, που θεωρούν ότι απαξιώνεται η περιουσία τους, αλλά και από τον κλάδο των μεσιτών, που από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα των προς πώληση οικοπέδων έχουν τεθεί εκτός αγοράς.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει σπεύσει, μετά την υπαναχώρηση σε σχέση με τη δέσμευση για κατάθεση ρύθμισης, που θα “θεραπεύει” το ζήτημα, να δεσμευτεί για μετεκλογική λύση. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ότι δημιουργεί όρους “ομηρίας” σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, έστω κι αν η επίσημη άποψη της κυβερνώσας παράταξης είναι ότι η ρύθμιση δεν κατατέθηκε, επειδή θα θεωρείτο προεκλογικού χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση, η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συζήτηση μεταξύ υποψηφίων βουλευτών των Χανίων πριν από μερικες ημέρες.

Η Χανιώτισσα πολιτικός απαντώντας σε σχόλιο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Πετσετάκη, ότι η κυβέρνηση απέσυρε σχετική ρύθμιση και δεν έκανε τίποτα τόνισε: “Δεν θέλαμε να φανεί προεκλογικό. Ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση και γι αυτό δεν έγινε ρύθμιση. Δεν θέλαμε να θεωρηθεί ότι ευνοούμε κάποιους εις βάρος άλλων.Θα γίνει ρύθμιση όμως μετά τις εκλογές”, είπε η κα Μπακογιάννη.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια η λύση;

Σχολιάζοντας το όλο θέμα στο news247.gr ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε από την πλευρά του ότι λύση στο θέμα έδινε το πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και 2019 με τη σύνταξη των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, για τα οποία μάλιστα είχε διασφαλιστεί χρηματοδίτηση ύψους 600 εκατ. από την ΕΤΕπ.

Με βάση την τότε πρωτοβουλία, όπως τόνισε, οι δήμοι σε έναν ορίζοντα δύο-τριών ετών θα συνέτασσαν τα τοπικά χωρικά σχέδια που θα κάλυπταν το σύνολο της χώρας, ξεπερνώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς, ανάμεσα στα πολεοδομικά σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση.

“Ένα ενοποιημένο σύστημα πλέον με χρήσεις γης” θα δημιουργείτο ανέφερε δείχνοντας τον τρόπο για άρση του αδιεξόδου, με παράλληλη “θεραπεία” ενός βασικού ζητήματος της χωροταξικής διευθέτησης σε σχέση με τις δυνατότητες οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, που αποτελεί “κόκκινο πανί”, με βάση σχετικές πληροφορίες για το ΣτΕ, αλλά και για τυος ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, θα υπήρχε μια μόνιμη διευθέτηση, χωρίς την απαξίωση περιουσιών, που κατά πολλούς, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διαδικασία “συγκέντρωσης” γης σε χέρια ολίγων.

Η κυβέρνηση

Πάντως η κυβέρνηση στο φόντο, της μεγάλης πίεσης και του πολιτικού κόστους που μπορεί να υπάρξει έχει σπεύσει να υποσχεθεί ρύθμιση που θα επαναφέρει την κατά παρέκκλιση οικοδομησιμότητα, μετά από σχετική αναλυτική μελέτη.

Αυτό είχε αναφέρει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος αν και είχε προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα έλυνε το ζήτημα αποκαθιστώντας την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων έως το 2025, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, τόνισε ότι η ρύθμιση τελικώς δε θα έρθει στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

“Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ρύθμιση και χρειάζεται κι όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οι στιγμές δε δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να καταλήξουμε και δεν είναι κομματικό θέμα. Είναι το τέλος της διακυβέρνησης, η Βουλή κλείνει και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το θέμα χρήζει όμως άμεσης ρύθμισης, την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε ολοι” είχε αναφέρει ο υφυπουργός ΠΕΝ, τονίζοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση από πλευράς υπουργείου ήταν έτοιμη.

Το ΤΕΕ

Να “ξεπαγώσει” η δυνατότητα δόμησης στις περιοχές εκτός σχεδίου είχε ζητήσει την Μεγάλη Δευτέρα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός σημειώνοντας πως “η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο ξαφνικός θάνατος”.

Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης δύο βημάτων και συγκεκριμένα:

Νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων) και ΕΠΣ (Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων) το 2025 όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν το 2003.

Δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αντιστοίχου ειδικού τμήματος στο ΣτΕ ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διαταγματα το αργότερι έως το 2026.

“Αν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, αυτά θα τελειώσουν το 2045”, ανέφερε ο κ. Στασινός.

“Δεν πρέπει να χαθεί το δικαίωμα δόμησης που αφορά στο 90% των ιδιοκτησιών και να μηδενιστεί η αξία της ιδιωτικής περιουσίας σε μία ημέρα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ανατραπεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός”, τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε μάλιστα ότι με την απόφαση του ΣτΕ, επηρεάζεται οριζόντια όλη η Ελλάδα και πλέον δε χτίζει σχεδόν κανείς, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης έχουν σταματήσει να εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Χαρακτήρισε “απαθή” τη στάση της κυβέρνησης εφόσον δεν αντιδράσει σημειώνοντας πως το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, “ούτε Συνταγματικό Δικαστήριο είναι, ούτε νομοθετεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στην πραγματικότητα η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ναρκοθετεί και την εν εξελίξει προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά για το θέμα έχει εξαπολύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου και της Αναπληρώτριας Τομεάρχου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτης Πέρκα:

“Το ΥΠΕΝ, αφού δια του υφυπουργού δήλωνε επί σειρά ημερών ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα λύνει το ζήτημα, τελικά δεν κατέθεσε τίποτα, προτιμώντας να εξαπατήσει τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου που θίγονται, και να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον και να αφήσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους στα νύχια αεριτζήδων.

Είναι όμως εξοργιστικό ότι ενώ η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταθέσει μία ρύθμιση, επέλεξε στο τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή να καταθέσει τροπολογία για άλλα θέματα, κυρίως για άδικες εξυπηρετήσεις, την οποία δεν τόλμησε ο υπουργός να την υποστηρίξει στη Βουλή!!

Η απορρύθμιση του σχεδιασμού στην πατρίδα μας και οι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για διευκολύνσεις, ρουσφέτια και χατίρια σε μεγάλους και κολλητούς του Μαξίμου, αφήνοντας μετά από 4 χρόνια αδικίες και αδιέξοδα και ένα μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου, στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook