Εκτός «προσωπικού γιατρού» δεκάδες Χανιώτες ασφαλισμένοι – Τους διέγραψαν… επιτελικά χωρίς καμία προειδοποίηση

εκτός-προσωπικού-γιατρού-δεκάδες-χ-1552772

Πικρό ποτήρι αδιαφορίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους γεύονται από την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες ασφαλισμένοι στα Χανιά, οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη εκτός του συστήματος του προσωπικού γιατρού, χωρίς να τους ειδοποιήσει κανείς και χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση γιατί συνέβη αυτό.

Όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr Χανιώτης συνταξιούχος, επί χρόνια είχε την ίδια οικογενειακή γιατρό και όλα λειτουργούσαν σωστά. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, η φαρμακοποιός του τον ενημέρωσε ότι δεν φαίνεται πια στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Απευθύνθηκε στη γιατρό του, η οποία του επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει διαγραφεί.

«Πήρα τηλέφωνο στον ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι. Πήρα στο Ηράκλειο. Μίλησα με τη γιατρό μου. Κανείς δεν ήξερε απολύτως τίποτα και κανείς δε μου εξήγησε τίποτα«, δήλωσε ο συνταξιούχος (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr). «Και τώρα που κοίταξα μήπως τουλάχιστον μπορώ να ξαναγραφτώ, στο σύστημα μου βγάζει έναν μόνο διαθέσιμο γιατρό. Στα Μεσκλά«.

Κι αυτό, ενώ ο ανθρώπος κατοικεί στην πόλη των Χανίων.

Σε επικοινωνίες με γιατρούς, έγινε ξεκάθαρο ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ασφαλισμένοι.

Γιατί τους διέγραψαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, το πρόβλημα προέκυψε από την παρέμβαση της ΗΔΙΚΑ στις λίστες των προσωπικών γιατρών.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαγραμμένων προέρχεται από ανθρώπους που είχαν εγγραφεί στις λίστες των λεγόμενων οικογενειακών γιατρών παλαιότερα. Οι οικογενειακοί γιατροί είχαν όριο ασθενών 2.250 ατόμων. Ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει όριο 2.000 ατόμων ανά γιατρό. Έτσι, κάποιοι οικογενειακοί γιατροί – που τώρα «μετατράπηκαν» σε προσωπικούς – βρέθηκαν να έχουν περισσότερους ασφαλισμένους από το νέο όριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΗΔΙΚΑ απλά «έκοψε» τους υπεράριθμους ασφαλισμένους που ενέπιπταν στην παραπάνω περίπτωση από τις λίστες των γιατρών. Επίσης, έγινε ξεκαθάρισμα που στόχευε στο να διαγραφούν τυχόν νεκροί από τις λίστες.

…Και δαρμένοι

Καμία ενημέρωση για την παρέμβαση αυτή δεν έγινε ούτε από το υπουργείο Υγείας, ούτε από κάποιον άλλον. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονταν – και βρίσκονται ακόμα – σε πλήρη άγνοια. Προφανώς δεν έχει δοθεί και καμία πληροφόρηση για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η διαγραφή.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμα χειρότερο: Τώρα, οι διαγραμμένοι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να βρουν γιατρό. Οι λίστες των προσωπικών γιατρών είναι γεμάτες και, αν είναι τυχεροί, μπορεί να βρουν κάποιον σε απόσταση… μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.

Και αυτό, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς επί χρόνια είχαν τους γιατρούς τους, οι οποίοι τους ήξεραν και είχαν εικόνα για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Υποτίθεται ότι αυτό ήταν και ένας από τους στόχους εισαγωγής του προσωπικού γιατρού για όλους – να υπάρχει δηλαδή για τον κάθε ασφαλισμένο ένας γιατρός που θα γνωρίζει από πρωτο χέρι τον ασθενή και το ιστορικό του.

Τώρα, οι διαγραμμένοι έχασαν τον γιατρό που τους ήξερε και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν ούτε να τον αντικαταστήσουν.

Κερασάκι στην τούρτα, το «πέναλτι» που θα υποστούν από τον Δεκέμβριο, ως μη εγγεγραμμένοι στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται άραγε για τους ανθρώπους αυτούς;

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

2 thoughts on “Εκτός «προσωπικού γιατρού» δεκάδες Χανιώτες ασφαλισμένοι – Τους διέγραψαν… επιτελικά χωρίς καμία προειδοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook