«Εκτός από το κέντρο, δεν μπορείς να κινηθείς σε άλλους δρόμους» – Χωρίς πρόσβαση οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στα Χανιά

εκτός-από-το-κέντρο-δεν-μπορείς-να-κιν-1420366

Για την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στα Χανιά αλλά και για τις παρεμβάσεις που γίνονται από πλευράς πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση, μίλησε το πρωί, στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο Χανιώτης αναπληρωτής  γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Μανώλης Σπανουδάκης.

«Τα Χανιά δεν είναι πόλη προσβασιμότητας ούτε και έξυπνη πόλη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανουδάκης: «Όταν βρίσκεσαι σε μια πόλη που βραβεύεται πριν δυο χρόνια περίπου για την προσβασιμότητα, ως 6η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη γι’ αυτό το θέμα και να σε βραβεύει μια επιτροπή και να μην μπορείς να περπατήσεις μέσα στην πόλη, πίσω από το ΚΤΕΛ ας πούμε, δεν ξέρω αυτό κατά πόσο το ξέρει ο Χανιώτικος λαός. Έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις, να μην τα μηδενίζουμε όλα, αλλά σίγουρα τα Χανιά μας δεν είναι η πόλη, η οποία είναι 6η στην προσβασιμότητα, ούτε είναι μια έξυπνη πόλη. Θεωρώ ότι αυτοί είναι κάποιοι τίτλοι για να μας ανεβάσουν το ηθικό ίσως.»

Οι περισσότερες περιοχές και οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης δεν έχουν πρόβλεψη για όσους έχουν χάσει μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την όρασή τους. Στην Ελλάδα και τα Χανιά του 2022, οι ομοσπονδίες παλεύουν προκειμένου να εισακουστούν οι προτάσεις τους στους τοπικούς φορείς και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση: «Έχουμε πάρα πολλά θέματα.

Επειδή εγώ κινούμαι μέσα στην πόλη συνεχώς και ζω και εργάζομαι στην πόλη των Χανίων και μόνος μου περπατάω, επειδή έχω χαμηλή όραση και προσπαθώ να κινηθώ μέσα στην πόλη, εκτός από τους κεντρικούς δρόμους, Αποκορώνου, Κυδωνίας, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, να πούμε και την Πειραιώς που έχει μεγάλα πεζοδρόμια, και τους πεζόδρομους που έχουν φτιαχτεί τελευταία, δηλαδή ο Κάτωλας και η Χάληδων, δεν μπορείς να κινηθείς σε άλλους δρόμους.»

Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε σημεία της πόλης που στερούνται οδηγών για τυφλούς και γενικότερα προδιαγραφών για ανθρώπους με αναπηρίες: «Δεν μπορείς να κινηθείς στην Μανουσογιαννάκηδων, να ανέβεις προς τα πάνω προς ΒΙΟΧΥΜ, δεν μπορείς να κινηθείς στην Παρθενίου Κελαϊδή στα πεζοδρόμια που είναι 50 εκατοστά.»

Την ίδια ώρα, ο κ. Σπανουδάκης χαρακτήρισε τραγελαφικό το γεγονός ότι στον παραλιακό δρόμο της Νέας Χώρας έγινε πρόβλεψη για τους τυφλούς μόνο από την μια πλευρά:

«Όταν ήταν υπό κατασκευή όλο το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, είχαμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις ως ομοσπονδία να μπει οδηγός όδευσης των τυφλών και να γίνουν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις και από τις δυο πλευρές του δρόμου. Γιατί ο δρόμος ναι μεν είναι πεζόδρομος αλλά μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα περνούν αυτοκίνητα. Τότε είχα κάνει κι εγώ προσωπικά παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας του κυρίου Βάμβουκα, και τότε υπήρχε μεγάλο θέμα, γιατί μας είπαν » τι να το κάνετε να πηγαίνετε και από τις δυο πλευρές του δρόμου, να πηγαίνετε από τη μία.»»

Στο μεταξύ, ο Μανώλης Σπανουδάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ακόμα και τα δημοτικά κτίρια δεν έχουν προδιαγραφές για ανθρώπους με αναπηρία: «Τουλάχιστον τα δημοτικά κτίρια, υποδομές που τις χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρίες, όπως είναι η αναπηρία όρασης. Εδώ δεν είναι προσβάσιμος ο Δήμος, εάν θέλεις δηλαδή στο δημοτικό κτίριο να ανέβεις πάνω, θα πρέπει να έχεις συνοδό. Ακόμα και στο ισόγειο. Πώς θα ξέρω εγώ  που ακριβώς είναι το Κέντρο Κοινότητας που το χρησιμοποιούμε, τα γραφεία κοινότητας, της πρόνοιας, όλα αυτά που είναι από την πίσω πλευρά; Δεν υπάρχει τίποτα που να με οδηγεί σε αυτά από το κεντρικό πεζοδρόμιο μπροστά ή το πίσω πεζοδρόμιο στην Υψηλαντών. Θα παρατηρηθεί τώρα το καλοκαίρι και στη Χάληδων, και στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη εκεί που είναι τα ψητοπωλεία υπάρχει θέμα, δεν μπορεί κανείς πεζός να περάσει, όχι μόνο εμείς.»

Δημαρχείο Χανίων

Στην Οδό Υψηλαντών ο μισός σχεδόν δρόμος έχει οδηγό για τους τυφλούς. 

Φανάρια δίχως προειδοποίηση για τους τυφλούς

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες μέσα στην πόλη που να προειδοποιούν τους τυφλούς για το πέρασμά τους, επιβεβαιώνει ο κ. Σπανουδάκης, λέγοντας πως το μοναδικό φανάρι που έχει προειδοποιητικό ήχο είναι αυτό στην Δημοτική Αγορά: «Δυστυχώς τα Χανιά, αυτή η τόσο έξυπνη πόλη, έχει μόνο ένα φανάρι με ηχητικά σήματα για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Μόνο το φανάρι της Αγοράς. Δεν υπάρχει άλλο φανάρι.»

Στο μεταξύ, ο κ. Σπανουδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τυχόν μελλοντικές παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς: «Στην ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου έχουμε πει κάποια πράγματα ελπίζω να μας λάβουν υπόψη. Εξαρτάται και από την θέληση των υπευθύνων. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν παρεμβάσεις.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook