Εκτίναξη για δημόσιο και ιδιωτικό χρέος: «Παζάρι» με τους θεσμούς για τα χρέη των νοικοκυριών

εκτίναξη-για-δημόσιο-και-ιδιωτικό-χρέ-646843

Με το δημόσιο χρέος της χώρας να έχει εκτιναχθεί στα 374 δισ. έναντι στόχου 370,8 δισ. ευρώ αλλά και το ιδιωτικό να κινείται σε εκρηκτικά επίπεδα λόγω και των κορωνοχρεών είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα τεθεί επί τάπητος το όλο ζήτημα.

Και μπορεί στο επίπεδο του κρατικού χρέους να υπάρχει μια σχετική διαχείριση λόγω του ότι το μείζον είναι η εξυπηρέτησή του, αλλά στο μέτωπο των ιδιωτικών χρεών τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνου εκρηκτικά μετά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα είπε πρόεδρος της Grant Thornton Greece, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ «Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση» ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας το επόμενο διάστημα θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή 4 – 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων.

Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος συσσώρευσης νέων χρεών από επιχειρήσεις- νοικοκυριά, μεγαλώνει. Γιαυτό και πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις με τους θεσμούς αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθέτηση των χρεών που παράγει η πανδημία.

Συνολικά το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 108 δισ. ευρώ, τα 89 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πέρα από το δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, που ξεπέρασε το 200%, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει απαντήσεις στο Ιδιωτικό Χρέος που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ.

Βέβαια στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το στίγμα υπογραμμίζοντας ότι « στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της καταστάσεως και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετωπίσεως του ιδιωτικού χρέους».

Προς ώρας πάντως ο στόχος του Υπ. Οικονομικών είναι να πείσει τους θεσμούς να δεχτούν και άλλες οφειλές ή χρέη που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά από μη αναβαλλόμενες πληρωμές όπως ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος, στις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει για τα χρέη της πρώτης καραντίνας. Υπενθυμίζεται ότι για ποσά οφειλών 1,5 δις προβλέπονται 24-48 δόσεις που ξεκινούν να πληρώνονται από την αρχή του 2022 και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό της πάγιας ρύθμισης.

Επίσης, αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να παλέψει για τους αποδεδειγμένα κορωνοϊόπληκτους για μια ρύθμιση ακόμη καλύτερη και από αυτήν των παγωμένων ήδη χρεών ακόμη και με 60 δόσεις και στην καλλίτερη 72,.

Πάντως πάγια έννοια των θεσμών είναι η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και γιαυτό παγίως αντιδρούν σε κάθε κίνηση διευκόλυνσης.

Γιώργος Αλεξάκης

One thought on “Εκτίναξη για δημόσιο και ιδιωτικό χρέος: «Παζάρι» με τους θεσμούς για τα χρέη των νοικοκυριών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook