Έκθεση Nordic Monitor: Από το 2010 σχεδίαζε ο Ερντογάν τη σύγκρουση με ΗΠΑ, Ευρώπη και Ισραήλ

έκθεση-nordic-monitor-από-το-2010-σχεδίαζε-ο-ερντογάν-938655

Σάλο προκαλεί η ανάρτηση της ιστοσελίδας Nordic Monitor η οποία αποκαλύπτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το 2010 όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας, διά της οποίας καταφέρεται με ύβρεις εναντίον του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφει στην ιστοσελίδα ο εξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η δήλωση αυτή έγινε εμπιστευτικά από τον Ερντογάν σε στενούς συνεργάτες του και φανερώνει τις προθέσεις που είχε από την εποχή εκείνη, ήτοι να συγκρουστεί με τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.

Τα όσα είχε εκμυστηρευτεί ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας αποκαλύφθηκαν το 2011 από Τούρκους ερευνητές που παρακολουθούσαν το δίκτυο της Δύναμης Κουντς που ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν , το οποίο δρούσε στην Τουρκία.

«Όταν μου δοθεί η ευκαιρία, ξέρω τι πρέπει να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα γ@@@σω τις μάνες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι το ίδιο τρομοκράτες όπως και το Ισραήλ», είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας, σε έμπιστους βουλευτές του κόμματός του κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης.

Τα πρωτοφανή σχόλια που εκστόμισε ο Ερντογάν, έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αναφορικά με μια πρόταση για την κατασκευή μιας νέας βάσης ραντάρ στην επαρχία Κιουρετζίκ, κοντά στη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, ως τμήμα του συστήματος Αντιπυραυλικής Προστασίας του ΝΑΤΟ, το οποίο λειτουργεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν έδρα στην Ρουμανία και την Πολωνία.

Όπως σχολιάζει το Nordic Monitor, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ξεκάθαρα πως ήταν δυσαρεστημένος με το σχεδιασμό που είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Λισαβόνα το 2010, αλλά ο ίδιος ένιωθε τη δεδομένη χρονική στιγμή ότι έπρεπε να μην εκφράσει αντιρρήσεις, υπό την πίεση στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, οι οποίες χαρακτήριζαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε εργώδεις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ειδικότερα ως προς τη στοχοποίηση του Ισραήλ από το Ιράν ως απειλής για τη Συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών με το Ισραήλ.

Η στάση του Ερντογάν τη δεδομένη εκείνη στιγμή ήταν απότοκο της πίεσης που δεχόταν στο εσωτερικό της χώρας του, ιδίως από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριζε το σχέδιο του ΝΑΤΟ. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε τότε και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ακόμη κατορθώσει να υπερνικήσει την αντίσταση που συναντούσε από την πλευρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ στην Κιουρετζίκ.

Ο Χαϊρετίν Τσακμάκ, ένας σκληροπυρηνικός βουλευτής του Ισλαμιστικού Κόμματος από την επαρχία της Προύσας και στοχοποιημένος από την έρευνα για τους Φρουρούς της Επανάστασης ήταν ένας από τους παρισταμένους στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο έτερος βουλευτής ήταν ο ισλαμιστής Σερατζετίν Καραγιαγίζ, βουλευτής από την ανατολική επαρχία Μους.

Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο βουλευτές είχαν αναφέρει σε ανώτερο στέλεχος της Δύναμης Κουντς με όνομα Χουσεΐν Αβνί Γιαζιτζίογλου, τα όσα τους είχε πει ο Ερντογάν σε εκείνη τη συνάντηση για τη βάση ραντάρ.

Ο Γιαζιτζίογλου έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε βαθμό κακουργήματος με κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με τη Δύναμη Κουντς.

Η συνάντηση των τριών πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο εκδηλώσεων στον λόφο Τσάμλιτζα της Κωνσταντινούπολης, με θέα το Βόσπορο. Αργότερα, ο Γιαζιτζίογλου συνέταξε μια αναφορά με τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης, την οποία και παρέδωσε στον Ιρανό πράκτορα, Νασέρ Γκαφαρί.

Η συγκεκριμένη αναφορά μαζί με δεκάδες ακόμη πληροφοριακά έγγραφα που είχε συλλέξει ο Γιαζιτζίογλου έφτασαν στα χέρια της αστυνομίας, όταν η σύζυγός του, η Κιαμιλέ, αποφάσισε να μιλήσει, όντας απογοητευμένη από τη στάση του συζύγου της και καθώς αμφότεροι αντιμετώπιζαν προβλήματα με το γάμο τους.

Αρχικά, η αστυνομία δεν είχε δώσει σημασία στους ισχυρισμούς της Κιαμιλέ Γιαζιτζίογλου και οι τοπικές αρχές στην Προύσα, όπου η ίδια κατέφυγε κατηγορώντας τον ξυλοδαρμό της από το σύζυγό της, αντιμετώπισαν την υπόθεση ως ένα απλό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ωστόσο, όταν η σύζυγος παρέδωσε τα έγγραφα, τις χειρόγραφες σημειώσεις και σειρά ψηφιακού υλικού σε στικάκια, η αστυνομία αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, η οποία εργαζόταν ήδη πάνω στην έρευνα για τη Δύναμη Κουντς.

Τότε η αστυνομία αποφάσισε να διεξαγάγει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, παγίδεψε τα τηλέφωνα του Γιαζιτζίογλου και άρχισε να παρακολουθεί Ιρανούς πράκτορες και άλλους υπόπτους και έτσι κατόρθωσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Κιαμιλέ.

Προς έκπληξη των αστυνομικών, ο Γιαζιτζίογλου βρέθηκε να έχει στενές φιλικές σχέσεις με τον Χακάν Φιντάν, τον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Οι προσωπικές σκέψεις του Ερντογάν για τη ΝΑΤΟϊκή βάση ραντάρ ανακαλύφθηκαν σε ένα στικάκι που είχε παραδώσει η σύζυγος του Γιαζιτζίογλου στο Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης το 2011.

Σε έκθεσή τους, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011 η οποία δημοσιεύτηκε με εντολή του 14ου Ανώτατου Δικαστικού Σώματος της Κωνσταντινούπολης, οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι ειδικοί σε θέματα υπολογιστών είχαν ανακτήσει όλα τα έγγραφα από το στικάκι, συμπεριλαμβανομένων και όλων όσα είχαν διαγραφεί.

Βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης αναφέρεται ότι ο Γιαζιτζίογλου είχε κατορθώσει να συλλέξει μια πληθώρα εμπιστευτικών εγγράφων στην Τουρκία.

Τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν περιέχονταν σε αρχείο εγγράφου υπό τον τίτλο «FÜZE KALKANI GÖRÜŞLER.doc», το οποίο δημιουργήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010 και προσπελάστηκε για τελευταία φορά στις 3 Ιουλίου 2011.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook