Εκρηκτική η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ: Για κίνδυνο εμφυλίου προειδοποιούν δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας!

εκρηκτική-η-πολιτική-κατάσταση-στις-η-1159564

Πρωτόγνωρες πολιτικές καταστάσεις βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την επίσημη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και μία ημέρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση στην πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία θα κρίνει κατά πόσο η πλειοψηφία στη Γερουσία θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ή θα περάσει στους Δημοκρατικούς.

Η εικόνα είναι τέτοια που κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται εάν η παράδοση της σκυτάλης στον Τζο Μπάιντεν θα γίνει ομαλά ή ο Ντόναλντ Τραμπ επιφυλάσσει στους συμπατριώτες του – και ολόκληρο τον πλανήτη – και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικά μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Washington Post για την ωμή παρέμβαση Τραμπ προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην παραπάνω πολιτεία.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εξελίξεις συνιστούν απειλή για την ίδια τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, ενέχοντας ακόμη και τον κίνδυνο νεός εμφυλίου. Ανάμεσά τους είναι και δέκα εν ζωή πρώην υπουργοί Άμυνας της χώρας, που προέρχονται από τις τάξεις και των δύο κομμάτων, που υπογράφουν κοινή επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μείνουν εκτός των πολιτικών εξελίξεων.

«Βαριά» ονόματα

Πρόκειται για τους Άστον Κάρτερ, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κοέν, Ρόμπερτ Γκέιτς, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ – με τους δύο τελευταίους να έχουν αποτελέσει μέλη και της κυβέρνησης του νυν προέδρου.

«Ο καθένας από εμάς έχει δώσει όρκο να στηρίξει και να υπερασπίζεται το σύνταγμα εναντίον όλων των εχθρών, εξωτερικών και εσωτερικών. Δεν έχουν ορκιστεί σε κανένα άτομο ή κόμμα. Οι αμερικανικές εκλογές και η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας μας», σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα.

Και συνεχίζουν, επισείοντας – εμμέσως πλην σαφώς – την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου: «Με μία και μοναδική και τραγική εξαίρεση, η οποία κόστισε τη ζωή περισσότερων Αμερικανών από όλους τους άλλους πολέμους μαζί (αναφέρονται στον Εμφύλιο που ακολούθησε την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίνκολν το 1860), οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια αδιάρρηκτη παράδοση τέτοιων μεταβιβάσεων από το 1789, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έγιναν σε περιόδους μεγάλης πόλωσης, πολέμων, επιδημιών και οικονομικής ύφεσης. Αυτή η χρονιά δεν θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση».

Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν παράλληλα: «Οι εκλογές έγιναν. Οι επανακαταμετρήσεις και οι ενστάσεις ολοκληρώθηκαν. Οι προσφυγές εξετάστηκαν από τα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματα. Και το κολέγιο των εκλεκτόρων έχει ψηφίσει. Η ώρα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων έχει παρέλθει – έχει φτάσει η ώρα της επίσημης καταμέτρησης των ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων, όπως προβλέπει το σύνταγμά μας».

Επικίνδυνες ατραποί

Ξεκαθαρίζουν, επίσης, πως «κάθε προσπάθεια ανάμιξης των ενόπλων δυνάμεων στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνες, άνομες και αντισυνταγματικές ατραπούς. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που κατευθύνουν ή εκτελούν τέτοιες ενέργειες θα λογοδοτήσουν, ενδεχομένως και να αντιμετωπίζουν ποινές για εγκληματική δράση για τις σοβαρότατες συνέπειες που έχουν οι ενέργειές τους στη δημοκρατία μας».

Δεν θα συνιστούσε υπερβολή η διαπίστωση ότι η τελευταία φάση αποτελεί μια απειλή ακόμη και απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει να μην έχει αποδεχθεί ακόμη την ήττα του και να εξετάζει κάθε σενάριο – ακόμη και τα πιο ακραία – για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχοντας, μάλιστα, τη βοήθεια και τουλάχιστον 12 υπερ-συντηρητικών γερουσιαστών, υπό την καθοδήγηση του Τεντ Κρουζ.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες για τις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook