Έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη εξετάζουν στον Δήμο Ρεθύμνου

έκπτωση-50-στα-δημοτικά-τέλη-εξετάζουν-σ-1148202

Μείωση των δημοτικών τελών στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του Ρεθύμνου εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνου, που καλείται να λάβει σχετική απόφαση στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την εισήγηση και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού στους πολίτες του Ρεθύμνου, αλλά και τα όσα η νομοθεσία προσβλέπει, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, η πρόταση είναι να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στις άπορες οικογένειες που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) -ο αριθμός τους σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας ανέρχεται σε χίλιους, καθώς επίσης έκπτωση κατά 50% να δοθεί σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε πολυτέκνους, σε τριτέκνους, τα ΑμεΑ και τους μακροχρόνια άνεργους.

Για τις υπόλοιπες ομάδες τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, όπου το τέλος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. για τα σπίτια της πόλης και σε 90 λεπτά το τ.μ. για τις κατοικίες των οικισμών. Για τις επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία όπως είναι οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες εστίασης, αναψυχής και οι έμποροι αν και έγιναν σχετικά αιτήματα προς την οικονομική υπηρεσία, ώστε να προβλεφθεί έκπτωση στα δημοτικά τέλη, εν τούτοις, όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης, προς το παρόν αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Όπως είπε όμως, εφόσον η πολιτεία δώσει αυτό το δικαίωμα στους δήμους, όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο lockdown η δυνατότητα απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους ήταν εκτός λειτουργίας, τότε ο δήμος θα επανεξετάσει το θέμα.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε:

«Την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης θα κληθεί να ορίσει τα Δημοτικά Τέλη που θα ισχύσουν το 2021. Παρά την καθίζηση των εσόδων που έχει προκληθεί και στον Δήμο Ρεθύμνης λόγω της πανδημίας, για εμάς δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη παρά να εισηγηθούμε την μείωση των τελών που φτάνει το 50% σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη. Αυτό λοιπόν πράξαμε εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Είμαστε δε έτοιμοι να προσφέρουμε και επιπλέον βοήθεια στις πληττόμενες ομάδες πληθυσμού, αρκεί να προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα από την Ελληνική πολιτεία» και συμπλήρωσε ότι: «Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος για να κάνουμε μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Κάναμε και άλλες σκέψεις για εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή και για ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, όμως, δεν κατέστη εφικτό και μόνο στις παραπάνω ευάλωτες ομάδες μπορούσαμε να κάνουμε τις σχετικές μειώσεις. Υπάρχει διάθεση να κάνουμε και άλλες εκπτώσεις και περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από το κράτος και αναφέρομαι στις επαγγελματικές ομάδες που έχουν επίσης πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό. Για τις υπόλοιπες ομάδες των πολιτών τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά στα περσινά επίπεδα».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα σημαντική είναι η συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει λαβώσει τις τοπικές οικονομίες δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση. Τα σημάδια της κρίσης αυτής είναι ήδη ορατά σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως και στον Δήμο Ρεθύμνου.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου το δεκάμηνο του έτους καταγράφονται απώλειες ύψους 2,7 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά έσοδα και 1,5 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη (καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού).

Συνολικά 300 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση και εμπορικά) αξιοποίησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές εξαιτίας του lockdown. Για τον Δήμο Ρεθύμνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, οι απώλειες αυτές στα ταμεία του Δήμου ανέρχονται σε 220.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό μέσο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε αναφέρει ότι για όσο διαρκεί η καραντίνα οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πληρώσουν δημοτικά τέλη. Όπως είχε πει δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους για να αναπληρώσουν τα έσοδα που χάνουν. Για όσους χρωστούν στους Δήμους έρχεται ρύθμιση για να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.

Πηγή: rethnea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook