Εκλογές Βραζιλία: Ανατροπή με το αποτέλεσμα – Πρώτος ο Λούλα με 48%, στον β’ γύρο ο νικητής

εκλογές-βραζιλία-ανατροπή-με-το-αποτέ-1536657

Τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής μάχης στη Βραζιλία ανέτρεψαν κατά το ήμισυ τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρώην αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο ντα Σίλβα ήταν τελικά ο νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο θα πρέπει να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων, ο Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 ως το 2010, κέρδισε την πρώτη εκλογική μάχη με 48,4% έναντι του Μπολσονάρου που συγκέντρωσε 43,3%, ωστόσο η κατάκτηση της προεδρίας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 30 Οκτωβρίου.

Ανατροπή με τις δημοσκοπήσεις

Πριν από τις εκλογές της Κυριακής ο Λούλα εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί που θα μπορούσε κερδίσει την προεδρία από το πρώτο κιόλας γύρο, αφού φαινόταν να προηγείται του Μπολσονάρου με 10 με 15 μονάδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αφού κανείς δεν συγκέντρωσε πάνω από 50%, στις 30 Οκτωβρίου θα διεξαχθή ο δεύτερος γύρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha, το οποίο έδινε πριν τις εκλογές το προβάδισμα των 10 μονάδων στον Λούλα, μετά το άνοιγμα της κάλπης, εκτίμησε πως κανένας από τους δύο κύριους υποψήφιους δεν θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων.

Οι δηλώσεις Μπολσονάρου – Λούλα

Για αγώνα που συνεχίζεται «ως την τελική νίκη» έκανε λόγο ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

«Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), που έλαβε περί το 48%, υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας την 30ή Οκτωβρίου.

Στην αντίπερα όχθη ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατάφερε να προηγηθεί με 46,3% έναντι 44,9% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 52,2% των ψήφων, ωστόσο ο Λούλα πέρασε ξανά μπροστά με 45,74% έναντι 45,51% όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 70% των ψήφων.

«Ο Μπολσονάρου είναι μπροστά. Βάζω στοίχημα. Το (ινστιτούτο δημοσκοπήσεων) Datafolha θα αποδειχθεί πως έκανε λάθος (εκ νέου). Τι νομίζετε;», ανέφερε μέσω Twitter ο βουλευτής και γιος του προέδρου Εντουάρντου Μπολσονάρου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook