Εκλογές στην Τουρκία: Οι συμμαχίες και οι ζυμώσεις πριν την τελική μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

εκλογές-στην-τουρκία-οι-συμμαχίες-και-1697313

Έξι ημέρες πριν από τις εκλογές και μετά την ανακοίνωση του Σινάν Ογκάν για στήριξη του Ερντογάν στο δεύτερο γύρο, οι οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους που δεν προτίμησαν τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο ή που δεν πήγαν στις κάλπες.

Με το που οι προεδρικές εκλογές πήγαν στο δεύτερο γύρο, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο έργο και τον λόγο των δύο υποψηφίων στις 15 ημέρες που απέμειναν μέχρι τις 28 Μαΐου.

Ενώ ο πρώτος σταθμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του υποψηφίου της Λαϊκής Συμμαχίας, ήταν η περιοχή των σεισμών, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, πέρασε την πρώτη εβδομάδα του 15ημέρου σε συναντήσεις με τους εταίρους της συμμαχίας και το στενό του επιτελείο.

Εκτός από την αποσαφήνιση της στρατηγικής του για τον δεύτερο γύρο, ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με τον Σινάν Ογκάν και τις συνιστώσες της Συμμαχίας ΑΤΑ που πρότειναν τον Ογκάν ως υποψήφιο. Από τις συναντήσεις αυτές μόνο μια συνιστώσα δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο ίδιος ο Ογκάν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ γίνονταν όλες αυτές οι επαφές, όλοι οι νέοι και παλιοί βουλευτές του CHP και οι επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις άρχισαν το δικό τους έργο, ιδίως στις πόλεις όπου ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε χαμηλά ποσοστά σε ψήφους. Όχι μόνο οι οργανώσεις του CHP, αλλά και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Εθνική Συμμαχία κινητοποίησαν τις κομματικές τους οργανώσεις- στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, με τους υπόλοιπους ηγέτες εκτός του Κιλιτσντάρογλου να βγαίνουν επίσης στο πεδίο. Αν και με καθυστέρηση μιας βδομάδας, για τις υπόλοιπες 6 ημέρες, η Εθνική Συμμαχία ξεκίνησε μια εντατική δράση με επίκεντρο τη νίκη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας του CHP Ουζγκιούρ Ουζέλ, ένα από τα ηγετικά στελέχη αυτών των προσπαθειών, έδωσε πληροφορίες για τη στρατηγική και τον προγραμματισμό των τελευταίων έξι ημερών. Όπως αναφέρει συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με ιδιαίτερη έμφαση στα μέρη όπου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε χαμηλά ποσοστά σε ψήφους στον πρώτο γύρο, ενώ έδωσαν προτεραιότητα στην προσωπική επαφή με τους πολίτες, την επιτόπια έρευνα και τις επισκέψεις αντί για τις συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τον Ουζέλ η πλειονότητα των ψηφοφόρων ψήφισε στον πρώτο γύρο υποψηφίους άλλους από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Επεξεργαζόμαστε μια στρατηγική για να καλέσουμε τους ψηφοφόρους που δεν πήγαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο στις κάλπες στις 28 Μαΐου. Είναι σαφές ότι όσοι δεν πήγαν στις κάλπες και όσοι έδωσαν άκυρες ψήφους υποδηλώνουν ένα μεγάλο εκλογικό δυναμικό» δήλωσε ο Ουζέλ.

Αναφέροντας ότι εργάζονται επίσης για να κερδίσουν τις καρδιές και τις ψήφους των ψηφοφόρων που ψήφισαν τους υποψήφιους προέδρους Σινάν Ογκάν και Μουχαρέμ Ιντζέ στον πρώτο γύρο, ο Ουζέλ αξιολόγησε επίσης την απόφαση του Ογκάν να υποστηρίξει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο δηλώνοντας ότι «παραπέμπουμε την απόφαση του Σινάν Ογκάν στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον κ. Σινάν στον πρώτο γύρο. Αυτοί θα λάβουν την απόφαση. Έχουμε κατανοήσει την ευαισθησία όλων των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον κ. Σινάν Ογκάν στον πρώτο γύρο, ώστε «να φύγει ο Ταγίπ Ερντογάν», και θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτική σύμφωνα με αυτή την ευαισθησία».

Δηλώνοντας ότι «ξεκινάμε τον δεύτερο γύρο από το 0-0», ο Ουζέλ είπε ότι πραγματοποίησε επισκέψεις και δράσεις σε διάφορες περιοχές μετά τις 14 Μαΐου και όπως είπε «υπάρχει ένα τεράστιο κίνητρο στην οργάνωση και τη βάση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Συνεχίζουμε το έργο μας για να πείσουμε μία ακόμη ψήφο για να τερματιστεί η 21χρονη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι την Κυριακή, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πεδίο με όλες τις οργανώσεις και τα μέλη του κόμματός μας».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook