Εκλογές στη Βρετανία: Brexit με τον Τζόνσον, ή νέο δημοψήφισμα;

Oι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε λιγότερο από πέντε χρόνια, την σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς η έκβασή της μπορεί να ανοίξει το δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον να ολοκληρώσει το Brexit, ή να βάλει τη χώρα σε τροχιά ενός νέου δημοψηφίσματος.

Τα τελευταία μηνύματα των ηγετών πριν τις κάλπες

Ανήσυχος την παραμονή των εκλογών από μια νέα δημοσκόπηση ο Τζόνσον απηύθυνε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έκκληση στους ψηφοφόρους καλώντας τους να ψηφίσουν για να υλοποιηθεί το Brexit και να προχωρήσει η χώρα, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση πέταξε άλλο ένα καρφί κατά του Συντηρητικού πρωθυπουργού: «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα αφήσει απλώς τα πράγματα ως έχουν, θα τα κάνει χειρότερα… Ήρθε η ώρα για μια πραγματική αλλαγή για τους πολλούς, όχι τους λίγους.

Το  Brexit κυριάρχησε στην προεκλογική καμπάνια μετά την απόφαση του Τζόνσον να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες για να αρθεί το αδιέξοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με την επικύρωση της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ για το διαζύγιο, όπως και οι ανησυχίες για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, την οικονομία της χώρας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα. Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

Οι Εργατικοί κερδίζουν σε δυναμική

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Κόρμπιν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί. Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας. Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη Τζόνσον

Η τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ινστιτούτο YouGov εμφανίζει τους Συντηρητικούς του Τζόνσον να κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 339 έδρες. Όμως το περιθώριο λάθους, η ψήφος τακτικής και η πρόσφατη άνοδος των Εργατικών ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα και πάλι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης για τα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι εφικτός μόνον μέσω περίπλοκων συνασπισμών, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί κι άλλο το ψυχόδραμα του Brexit.

H ψήφος των νέων και το «Κόκκινο Τείχος»

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών οι νέοι ψηφοφόροι , οι οποίοι είχαν στραφεί σε μεγάλο ποσοστό προς τους Εργατικούς στην προηγούμενη αναμέτρηση του 2017 καθώς και οι περιφέρειες στο λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος» της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας – παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, που όμως είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00, ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να προκύψει λίγες ώρες αργότερα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ