Εκλογές Pass: “Κυριάκο, δώσ’ τα όλα”

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την πεπατημένη των επιδοματικών παροχών λίγο πριν τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής ήταν αντίθετος με την «επιδοματική πολιτική» κι είχε επανειλημμένα διατυπώσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα που έδινε.

Τον Μάιο του 2018 δήλωνε ότι δεν ήθελε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 2018 από το βήμα της Βουλής κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι «δίνει επιδόματα αντί για δουλειές».

Τον Απρίλιο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε με αφορμή το «προεκλογικό» επίδομα στους συνταξιούχους: «Δεν θέλω µια κοινωνία που να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήματα. Οι Έλληνες δεν πρέπει να περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές».

Στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης όσο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση εξέφραζε την κλασική συντηρητική άποψη που θεωρεί τα επιδόματα σπατάλη του κρατικού χρήματος και αντικίνητρο στην εύρεση εργασίας.

Τι κάνει
Ως πρωθυπουργός όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει στηρίξει την πολιτική του στα επιδόματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άφησε σιωπηρά στην μπάντα (όπως όλη η ΕΕ άλλωστε) τα ιδεολογήματα περί ελεύθερης αγοράς κι έριξε κρατικό χρήμα στην οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση όπως αυτή του 2010.

Η κρατική παρέμβαση ήταν βέβαια μονόδρομος. Μόνο που ο αλά ΝΔ κρατικός παρεμβατισμός έχει έντονα ανορθολογικά χαρακτηριστικά, αφού διένειμε τις παροχές πρωτίστως με «πολιτικά» κριτήρια και δευτερευόντως με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και τις επιταγές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι εκλογές
Τώρα που όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την παλαιοκομματική πεπατημένη. Μοιράζει μια σειρά προεκλογικών επιδομάτων (Energy pass, Fuel pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών) που μπορεί να παρέχουν κάποιες βραχυχρόνιες ανάσες, αλλά δεν δίνουν πραγματική λύση στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση αφού άφησε επί μήνες ανενόχλητα τα καρτέλ στην Ενέργεια και το λιανεμπόριο να κερδοσκοπούν, επιχειρεί τώρα με τους «πυροσβεστήρες» των επιδομάτων να σβήσει την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά της ακρίβειας που έχει «κάψει» το 10% της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Πρόκειται βέβαια για πολιτική προεκλογικών εντυπώσεων, μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του αλήστου μνήμης «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» του Αντρέα.

Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι όταν μια κυβέρνηση δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, τα βρίσκει μπροστά της πιο οξυμένα. Ξέρουμε πολύ καλά επίσης ότι μετά τις προεκλογικές παροχές ακολουθούν πάντοτε οι περιοριστικές πολιτικές, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Τέλος, ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε ο επόμενος προϋπολογισμός θα βγει χωρίς λιτότητα. Αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά την αποχώρηση από το ταμείο της κάλπης.

Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

4 ΣΧΟΛΙΑ

  • Δεν φαίνεται να διάβασες και να κατάλαβες το άρθρο!!! Κράζει τον Κούλη, γιατί άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει ως πρωθυπουργός. Σύνηθες φαινόμενο για τον Κούλη!!! Τότε κατέκρινε τον Τσίπρα για πελατειακό κράτος και προεκλογικά επιδόματα, ενώ τώρα κάνει τα ίδια και χειρότερα. Και πού είσαι ακόμη….!!!

   • Το διάβασα το άρθρο. Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για επιδοματική πολιτική λίγο πριν τις εκλογές. Πρώτα-πρώτα δεν είναι λίγο πριν τις εκλογές αφού η θητεία της κυβέρνησης λήγει το 2023. Έπειτα, δίνει επιδόματα εδώ και δύο χρόνια. Επιδόματα που αφορούν συγκεκριμένες διεθνείς συγκυρίες (κορωνοϊός, πόλεμος, τιμή αργού) και που ζητά εναγωνίως η αντιπολίτευση. Καμία σχέση με το επίδομα του Τσίπρα, που τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν πάντα τα Χριστούγεννα και δόθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες Ευρωεκλογές, 7 μήνες νωρίτερα.
    Συμφωνώ με την άποψη ότι κανένα επίδομα δε θα έπρεπε να δίνεται με εξαίρεση ορισμένα αναπηρικά επιδόματα και επιδόματα πρόνοιας. Ωστόσο δεν μπορεί να ασκεί την κριτική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε επιδόματα ξεκάθαρα για να αγοράζει ψήφους συγκεκριμένων ομάδων πολιτών.

    • Φιλε είσαι ο ορισμος του υπηκόου και όχι του πολίτη ! Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο σκέψης εκμεταλευωντε όλα αυτά τα σούργελα τα τελευταία 50 χρόνια και μας έφτασαν στην σημερινή εξαθλίωση ! Λες ο ένας δικαιολογείται για τα επιδόματα και ο άλλος όχι ! Κοιτάς τον ουρανό και περπατάς στη γη ! Το ορθό είναι να καταλάβεις ότι και οι δυο για τον ίδιο σκοπό δίνουν το επίδομα και το βασικότερο ότι και οι δυο αντιπροσωπεύουν τον εχθρό σου γιατί σε 50 χρόνια ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ έφεραν μια χώρα ΔΟΥλευτων, αξιοπρεπών νοικοκυραίων στη πτώχευση, την καταστροφή,
     την ταπείνωση στο εξωτερικό και τον όλεθρο στο εσωτερικό ! Οι πολιτικοί φιλε μου δεν είναι αντίπαλοι όπως μας κάνουν να πιστεύουμε για να μας κρατάνε φανατισμένους οπαδούς ( ακριβώς όπως στο ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός Παναθηναϊκός σφαζωντε, σκοτωνωντε και σακατεύωντε οι οπαδοί ενώ οι δυο εφοπλιστές ιδιοκτήτες των ομάδων τρώνε μαζί στη λέσχη τους καθημερινά, πινουν τα ποτά τους και κάνουν μπίζνες μαζί και αγοράζουν ο ένας τα πλοία του άλλου χωρις να ανησυχούν για τις ομαδες γιατί έχουν ο
     καθένας βάλει τα πρόβατα στη στάνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ