Εκλογές μέχρι να σβήσει ο ήλιος (του ΠΑΣΟΚ)

εκλογές-μέχρι-να-σβήσει-ο-ήλιος-του-πασ-1525005

Το σενάριο των τρίτων εκλογών βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ποντάρει πλέον όλα στην επίτευξη της αυτοδυναμίας, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου και με δεδομένο ότι το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τελείωσε λόγω υποκλοπών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αισιόδοξοι ότι έστω και οριακά η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, αφού στις πρώτες θα ισχύσει η απλή αναλογική. Έχουν όμως έτοιμα και εναλλακτικά σενάρια, το καθένα εκ των οποίων βέβαια έχει και τις δυσκολίες του:

“Μεταγραφές” βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα θα δώσουν λαβές για κατηγορίες περί “αποστασίας”- λέξη που χρησιμοποίησε ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η έσχατη λύση και “αναγκαίο κακό”, που ακούει στο όνομα Κυριάκος Βελόπουλος, θα είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι δέσμια ενός απρόβλεπτου εταίρου και προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα την προτιμούσε, χωρίς αυτό να σημαίνει κιόλας ότι αποκλείεται κατηγορηματικά.

Υπάρχει όμως και το σενάριο των τρίτων εκλογών. Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ δύο φορές. Και τις δύο φορές απέφυγε απλώς να απαντήσει.

Και το σενάριο αυτό βέβαια έχει αρνητικά. Σημαίνει καταρχήν ότι η χώρα θα μείνει για πάνω από τρεις μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Εφόσον βέβαια το εκλογικό γαϊτανάκι ξεκινήσει την άνοιξη, υποτίθεται ότι τα δύσκολα της ενεργειακής κρίσης θα έχουν περάσει. Επίσης μία μακρά εκλογική περίοδος θα είχε συνέπειες στην οικονομία, ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες και μεγάλες – δεν ενθουσιάζονται όταν έρχεται η ώρα της κάλπης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο όμως εκτιμούν ότι η αγορά θα προτιμούσε τη λύση αυτή, αφού όπως λένε δεν υπάρχει εναλλακτική για την επόμενη ημέρα παρά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη.

Στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία βέβαια θα επιχειρήσει να “κόψει” ιδίως από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, που από την πλευρά του φιλοδοξεί να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει τον κ.Μητσοτάκη. Στο Μαξίμου θεωρούν άλλωστε ότι η μάχη των επόμενων (πρώτων, δεύτερων, ακόμη και τρίτων) εκλογών θα δοθεί στο κέντρο. Και πιστεύουν ότι καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της μάχης αυτής δεν θα είναι ζητήματα δημοκρατικής τάξεως όπως οι υποκλοπές, αλλά τα πιο πρακτικά ζητήματα της κυβερνητικής σταθερότητας και της οικονομίας.

Ήδη η “επιχείρηση τρομοκράτησης” των κεντρώων (αλλά και των δεξιών) ψηφοφόρων με το σενάριο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με στήριξη ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Στο κυβερνητικό επιτελείο μάλιστα θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα ξεφουσκώσει, καθώς άλλωστε άπαντες οι εμπλεκόμενοι κρύβονται πίσω από το απόρρητο, ενώ το κυβερνών κόμμα επιχειρεί συμψηφισμό προβάλλοντας τις καταγγελίες Πιτσιόρλα για παρακολούθηση του την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σημειωτέον πάντως ότι το σενάριο τρίτων εκλογών βρίσκεται στο τραπέζι μόνον εάν στις δεύτερες κάλπες η ΝΔ χάσει πολύ οριακά την αυτοδυναμία και εφόσον δεν βρεθεί η λύση δια… προθύμων βουλευτών εκλεγμένων με άλλα κόμματα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook