Εκλογές 2023: Σε ποια πόλη θα στηθεί οικογενειακός… εμφύλιος – Αδερφός εναντίον αδελφού για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά

εκλογές-2023-σε-ποια-πόλη-θα-στηθεί-οικογε-1656297

Μία μοναδική στα ελληνικά εκλογικά χρονικά αντιπαλότητα εξελίσσεται στο Μεσολόγγι, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του δήμου από τον κ. Θανάση Λύρο.

Πρόκειται για τον αδελφό του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Λύρου, ο οποίος θέλει να γίνει ο νέος δήμαρχος της ιστορικής πόλης εκθρονίζοντας από τον δημαρχιακό θώκο τον αδελφό του! Βέβαια, για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να κερδίσει και τους υπόλοιπους, οκτώ μέχρι στιγμής, υποψήφιους δημάρχους Μεσολογγίου.

Είναι αλήθεια πως η εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους της χώρας αναμένεται σκληρή, μιας και αρκετοί υποψήφιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τον εκλογικό τους αγώνα ευελπιστώντας να πείσουν τους πολίτες και με την ψήφο τους να τους δώσουν τη δημαρχία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι περισσότεροι από τους νυν δημάρχους θα υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους, ενώ κάποιοι λίγοι έχουν αποφασίσει ότι αυτά που είχαν να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προσέφεραν και θα αποχωρήσουν. Ο κ. Κωνσταντίνος Λύρος, όμως, σε αντίθεση με άλλους δημάρχους, εκτός από τους άλλους υποψηφίους έχει να αντιμετωπίσει τον αδελφό του σε μια εκλογική μάχη που κεντρίζει όχι μόνο το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας, αφού είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά εκλογικά χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρίσκονται αντιμέτωποι δύο υποψήφιοι συγγενείς εξ αίματος.

Στον Καναδά

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στον Καναδά στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, όταν ο Τσαρλς Στιλ και ο αδελφός του, Μπιλ, ο οποίος ήταν και δήμαρχος του Πορτ Κόλμπορν, μιας μικρής πόλης 20.000 κατοίκων έξω από το Οντάριο, διεκδίκησαν τη δημαρχία. Ο Μπιλ Στιλ είχε ανακοινώσει πως θα ήταν υποψήφιος για να διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία του, αλλά κάποιες ημέρες πριν κλείσουν οι υποψηφιότητες ο αδελφός του, Τσαρλς, έθεσε εαυτόν υποψήφιο για τον δήμο. «Η αλαζονεία του με ενοχλούσε», ανέφερε τότε ο Τσαρλς και εξηγούσε ότι η δική του πολιτική ταυτότητα διαφέρει σημαντικά από αυτήν του αδελφού του. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Μεσολογγίου. Βέβαια, η υποψηφιότητα του Τσαρλς απέναντι στον αδελφό του δεν είχε κανένα καλό αποτέλεσμα για εκείνον, μιας και ο Μπιλ Στιλ κέρδισε την εμπιστοσύνη των δημοτών και επανεξελέγη δήμαρχος. Την επανεκλογή του θέλει και ο κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο οποίος θα πρέπει να σπάσει και την παράδοση που υπάρχει στο Μεσολόγγι, το οποίο δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δημάρχους του.

Οι πρωταγωνιστές

Ο Θανάσης Λύρος, δικηγόρος στο επάγγελμα, ευελπιστεί να γίνει ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου. Μέσω ενός βίντεο, του οποίου τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε κομβικά σημεία του διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου, ο Θανάσης Λύρος, αφού επεσήμανε τη διαχρονική αξία της Πόλεως της Ελευθερίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πολυετείς και αθόρυβες προσωπικές του πρωτοβουλίες προς όφελος του δήμου και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Μεταξύ άλλων στο βίντεο αναφέρει: «Το Μεσολόγγι, η Ιερά Πόλις της Ελευθερίας, δεν μπορεί να έχει μόνο ένδοξο παρελθόν. Πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει και στον σύγχρονο κόσμο. Σήμερα ο διευρυμένος Δήμος μας, Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Οινιάδες, βιώνει μια διαρκή παρακμή. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας παραμένουν αναξιοποίητες. Τα αίτια πολλά αλλά, κυρίως, η έλλειψη αποτελεσματικότητας στις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκάστοτε δημοτικές Αρχές του Μεσολογγίου. Εχουμε ανάγκη από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία, που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τον λαό μας. Οσοι αισθάνεστε ελεύθεροι άνθρωποι και αποφασισμένοι ενεργοί πολίτες, σας προσκαλώ να πορευτούμε μαζί με συνεργασία, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η προσπάθειά μου αυτή σας χρειάζεται όλους, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Τίθεμαι επικεφαλής, ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε έναν καλό και τίμιο προεκλογικό αγώνα, για να πάμε τον δήμο μας εκεί που του αξίζει».

Οραμα

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ο κ. Θανάσης Λύρος σπούδασε Γεωπονική και στη συνέχεια Νομική, την οποία και ασκεί τα τελευταία 19 χρόνια. Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ήταν κάτι που σκεφτόταν καιρό, αφού, όπως τονίζει, ο αδελφός του απέτυχε ως δήμαρχος. «Ευθύνη των πολιτών είναι να εκλέξουν ανθρώπους όχι επειδή είναι συγγενείς τους. Ευθύνη των πολιτών είναι να εκλέξουν άξιους ανθρώπους, ικανούς, με δραστηριότητα να φέρουν αποτελέσματα και με αυτό το μήνυμα κατεβαίνω στις εκλογές. Τον αγαπώ τον αδελφό μου, αλλά έχω την άποψη ότι ως δήμαρχος δεν πέτυχε. Και έχω ντροπιαστεί κι εγώ γι’ αυτό και ντροπιαζόμαστε όλοι. Εγώ ήθελα να είναι πετυχημένος δήμαρχος και θα ήμουν περήφανος και θα περπατούσα περήφανος, αλλά το Μεσολόγγι έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο». Πρώτο μέλημα του κ. Θανάση Λύρου, εάν εκλεγεί δήμαρχος, είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους και να αναπτύξει τουριστικά την ιστορική πόλη.

«Θα φέρω 2.000 άτομα από Αμερική, Καναδά, απ’ όλο τον κόσμο, για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Επίσης, έχει μειωθεί κατά 10% ο πληθυσμός του Μεσολογγίου. Από τα 500 παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο δεν μένουν ούτε 30. Οι πιο καλοί πάνε στο εξωτερικό και οι άλλοι είτε δουλεύουν στα νησιά είτε στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας για 400 ευρώ. Εγώ θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας και θα αυξήσω και τον πληθυσμό. Εγώ μπορώ να το κάνω, οι άλλοι δεν μπορούν να το κάνουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Ρίχνει τους τόνους

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λύρος δεν θέλησε να δώσει έκταση στο ζήτημα που προέκυψε με την υποψηφιότητα του αδελφού του απέναντί του και μιλώντας στον «Ε.Τ.» αρκέστηκε να τονίσει: «Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποσυρθεί. Προσωπικά, δεν έχω αντιπαράθεση με κανέναν, είμαι ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια και τα αδέλφια μου με στηρίζουν. Οταν μεγαλώνουν οι άνθρωποι, καλύτερα να πρυτανεύουν περισσότερο η λογική, η αγάπη και οι σχέσεις. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Μπορεί να το δούμε σε κανένα Πακιστάν ή Αφρική και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Θα πρέπει, λοιπόν, το περιβάλλον του αδελφού μου να καταλάβει ότι αν κάποιος λειτουργεί σε κάποια φάση της ζωής του ανορθόδοξα πρέπει να τον λογικέψουν. Εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ απέναντι στον αδελφό μου».

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook