Έκλεισε ξανά το «παράθυρο» των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ο Μητσοτάκης

έκλεισε-ξανά-το-παράθυρο-των-πρόωρω-1470176

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και για λόγους θεσμικής τάξης και λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας αλλά και ότι ο βασικός του προεκλογικός αντίπαλος είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μπαίνουμε ημερολογιακά σε προεκλογική χρονιά αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να λειτουργούμε προεκλογικά. Έχω πει ότι αυτό δεν θα το ανεχθώ. Αν δείτε τον νομοθετικό προγραμματισμό θα καταλάβετε ότι όχι απλώς δεν κατεβάζουμε τα μολύβια αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές. Άλλωστε η εικόνα ήταν εξαιρετικά θετική. Βόμβα της απλής αναλογικής. Πάμε σε έναν δύσκολο χειμώνα. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να αναλάβω το βάρος. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς για να διασφαλίσω το συμφέρον της επανεκλογής μου. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Η αλλαγή της χώρας, η βαθιά μεταρρύθμιση είναι μια αποστολή που δεν μπορεί να κριθεί σε μία τετραετία. Ο βασικός μου αντίπαλος στο τέλος της τετραετίας είναι ο τέως πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό είναι σώφρων να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και έναν Ερντογάν απρόβλεπτο, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά ωφέλιμη. Κι αν αυτό έχει κόστος, ας είναι έτσι».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόωρη η συζήτηση για το τί θα γίνει μετά τις πρώτες εκλογές. «Μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως η τρέχουσα.

Ανοικτό «παράθυρο» για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με παλαιότερη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, σχολίασε πως όταν λέει ότι δεν σέβεται την εντολή του λαού, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα απέκλειε συνεργασία μαζί του, όπως δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«H πιο δύσκολη στιγμή μου»

Σχετικά με τις κρίσεις που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, επισήμανε πως «η πανδημία ήταν μία κρίση που κανείς στην αρχή δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί. Όταν πήραμε απόφαση να κλείσουμε τη χώρα έπρεπε να στηριχτούμε στα επιστημονικά δεδομένα αλλά και στο προσωπικό αισθητήριο. Χωρίς συζήτηση, όμως, η πιο δύσκολη προσωπικά στιγμή ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού».

Σε ερώτηση αν εκ των υστέρων εκτιμά ότι ήταν πολύ αυστηρή η κριτική για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απάντησε: «Η κριτική μου για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αν και αν είχαμε το 112 θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απόπειρα συγκάλυψης, εκεί άσκησα κριτική».

«Τι είπα στον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη»

«Κάνοντας μια αναδρομή, εγώ ξεκίνησα με πολύ καλή διάθεση και στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Από τότε έγιναν πολλά. Υπεγράφη παράνομο και παράλογο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είχαμε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Είχαμε όμως και σειρά αποφάσεων από την Ευρώπη που έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο, όπως το 2020», είπε αρχικά για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός.

Και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα αλλά είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος και αν δεν το κατάλαβε, τότε δεν ευθύνομαι εγώ. Και μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων. Μάλλον δεν κατάλαβε πόσο επιμένω σε αυτή μου τη γραμμή. Και βεβαίως πήγα στην Αμερική και μίλησα στο Κογκρέσο αλλά με λίγες αναφορές στα ζητήματα αυτά.

Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει τα εξοπλιστικά από ΗΠΑ στην Τουρκία. Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε είναι ότι η πώληση όπλων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σε μια χώρα που προκαλεί αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, μέχρι να αλλάξει την συμπεριφορά της. Δεν νοείται να προκαλεί πρόσθετες εντάσεις, να προκαλεί, να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Για τη Δικαιοσύνη και τη Νovartis

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε αρχίσει να θέτουμε στο δημόσιο διάλογο, όπως η αξιολόγηση από τους ίδιους, η εκπαίδευσή τους, η κατάρτισή τους, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Εκεί πιστεύω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα. Η Δικαιοσύνη θα ήταν ψηλά στις προτεραιότητές μου, η υγεία, η κοινωνική πολιτική και η παιδεία και την επόμενη 4ετία».

«Σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Novartis. Σίγουρα έχω κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό όπως διατυπώθηκε στο βούλευμα. Οι 9 από τους 10 πολιτικοί αντίπαλοι που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αθωώθηκαν με κρίση της αρμόδιας εισαγγελέως.

Οι υπουργοί υπεύθυνοι για τη Δικαιοσύνη και για τα ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο. Αυτά είναι τα δεδομένα, δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι παραπάνω, διότι οι δύο υπόδικοι είναι αντιμέτωποι με το ειδικό δικαστήριο. Σίγουρα αποτελεί κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για την υπόθεση της Novartis. Το κατηγορητήριο είναι ευρύτερο. Του λένε ότι έστησε παραδικαστικό κύκλωμα. Πολιτική σκευωρία υπήρχε».

Όχι στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή προτροπή από τον κ. Τσίπρα να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δημοσιονομικά δεν γίνεται.

«Δημοσιονομικά δεν αντέχουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ή έμφασή μας δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα και για αυτό επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, η οποία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Για αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε. Επίσης, μπορεί να ακουστεί κυνικό αλλά γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, όταν το κόστος για αυτούς είναι σχετικά περιορισμένο. Προτιμώ το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη- με παρέμβαση στοχευμένη όπως το fuel pass», είπε ο πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε δε, ότι «οι μειώσεις στον ειδικό φόρο και στο ΦΠΑ εκεί που εφαρμόστηκαν δεν δούλεψαν».

Όπως είπε, «η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη μετακίνηση. Αν κάναμε όσα ζητά η αντιπολίτευση θα είχαμε μπει σε τροχιά δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook