Έκλεισαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα – Αναμονή για το αποτέλεσμα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα ώρα ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των εκλογών στα Κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με την μάχη να δίνεται ανάμεσα στον Ακιντζί και τον εκλεκτό του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ. Οι εκλογές γίνονται στον απόηχο της πειρατικής ενέργειας της Άγκυρας για το “άνοιγμα των Βαρωσίων” και το αποτέλεσμά τους αναμένεται να καθορίσει, αν όχι το σύνολο των εξελίξεων στο Κυπριακό, τουλάχιστον το ύφος και των όποιων συνομιλιών.

Με δεδομένη την παρουσία τουρκικού κατοχικού στρατού και την εμμονή της Άγκυρας στην διατήρηση του καθεστώτος των “εγγυήσεων”, η οποία οδήγησε σε ναυάγιο τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει ανεξάρτητη από τις επιλογές της Τουρκίας πολιτική έκφραση στα Κατεχόμενα. Υπάρχει, ωστόσο μια σημαντική διαφορά προσέγγισης, ανάμεσα στον νυν ηγέτη Ακιντζί και τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζεται απροκάλυπτα από τον Ερντογάν. Ο πρώτος υποστηρίζει τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο δεύτερος τη λύση των δύο κρατών.

Οι κάλπες έκλεισαν στις έξι το απόγευμα και η συμμετοχή, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, έφτασε στο 61,03%, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο, αυξήθηκε σε όλες τις επαρχίες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο, μέσα σε κλίμα απειλών και “δώρων” του Ερντογάν προς τον Τατάρ, η συμμετοχή έφτασε το 58,21%. Στην αναμέτρηση της 11ης Οκτωβρίου, ο Τατάρ ήρθε πρώτος με 32,35% και ο Ακιντζί δεύτερος με 29,84%. Τρίτος ήρθε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν με 21,68%, ποσοστό που τον καθιστά ρυθμιστή του σημερινού αποτελέσματος.

Εκλογές καμπή στα Κατεχόμενα 

Ο Ερχιουμάν, μετά από απόφαση του κόμματός του, στήριξε για τον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Η στήριξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, ανατρέποντας το προβάδισμα του εθνικιστή Τατάρ. Ειδικά δε, συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, παρά τα μονοψήφια ποσοστά τους, δεν τάχθηκαν υπέρ του Τατάρ και κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Πρόκειται για τον Κουντρέτ Οζερσάι (5,74% στον πρώτο γύρο), τον Ερχάν Αρικλί (5,36%) και τον  Σερντάρ Ντενκτάς (4,20%).

Καθοριστική για το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι πάντως και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τατάρ, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, είπε ότι το 58% του πρώτου γύρου ήταν χαμηλό και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν στις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Genç Tv, έκανε λόγο, χωρίς να τα κατονομάσει, για μια σειρά γεγονότων, τα οποία δεν έπρεπε να συμβούν, αλλά συνέβησαν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της εκλογικής διαδικασίας. Ο νυν τουρκοκύπριος ηγέτης εννοούσε, προφανώς, το “άνοιγμα των Βαρωσίων”, το οποίο ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο, με ένα σόου που έστησε η Άγκυρα για να στηρίξει τον Τατάρ. Ωστόσο, σήμερα, ο Ακιντζί δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε αυτό, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιους από τους σκληροπυρηνικούς η αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Πηγή: slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ