Εκκλησία της Κρήτης: «Αδυνατούμε να δεχθούμε την απαγόρευση, συνταγματικό δικαίωμα η λατρεία»

εκκλησία-της-κρήτης-αδυνατούμε-να-δε-1024535

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος συντάσσεται και η Εκκλησία της Κρήτης, καθώς με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι δεν θα τηρήσει τη απαγόρευση παρουσίας πιστών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τη γιορτή των Θεοφανείων:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τίς πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά προς την απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στην μεγάλη Εορτή τών Θεοφανείων καί με συναίσθηση τής ποιμαντικής Της ευθύνης, ανακοινώνει, μέ ομόφωνη Απόφασή Της, τά ακόλουθα:

1. Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει τή δυσαρέσκεια και τη θλίψη Της για την αιφνίδια ανατροπή αυτών πού νομοθέτησε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με την με αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 80588/15-12-2020 (ΦΕΚ Β 5509) Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατά την οποία η συμμετοχή ενός μέρους τού εκκλησιάσματος στη Θεία Λειτουργία ήταν δυνατή κατά τίς ημέρες των Χριστουγέννων, τής Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

2. Είναι γεγονός ότι στην Εκκλησία τής Κρήτης τά προβλεπόμενα μέτρα τηρήθηκαν απολύτως και εφαρμόσθηκαν με υπευθυνότητα, κατά τίς εορτές των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, σέ πολλούς Ιερούς Ναούς σέ ολόκληρο το Νησί, τελέσθηκαν διπλές θείες Λειτουργίες, για την κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών, χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού των ανθρώπων και χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τα θεσμοθετηθέντα μέτρα. Η Εκκλησία Κρήτης, ομολογουμένως συντάχθηκε, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, με τα μέτρα τής Πολιτείας, με γνώμονα και κριτήριο τη διαφύλαξη τού αγαθού τής υγείας και την αποφυγή τής διασποράς τής πανδημίας, κατηγορούμενη μάλιστα, από διάφορα πρόσωπα ότι αρνήθηκε τήν ευθύνη και την αποστολή Της, κάνοντας υπερβολικές «παραχωρήσεις».

3. Κατόπιν των ανωτέρω, η Εκκλησία τής Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση τής Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση τής συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία τής Εορτής των Θεοφανείων και για το λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις τής Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιεροί Ναοί θά λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων τών μέτρων, όπως ακριβώς τά Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα πού προβλέπει η Κ.Υ.Α.). Η Εκκλησία τής Κρήτης, θα διασφαλίσει μέ υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τή μεγάλη αυτή Εορτή. Η άσκηση τού θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου

δικαιώματος τής θρησκευτικής λατρείας δεν μπορεί να περιστέλλεται αδιακρίτως στα πλαίσια οριζόντιων και γενικών μέτρων, ο δε όποιος επιβαλλόμενος περιορισμός οφείλει να είναι αναλογικός σέ σχέση με τα μέτρα πού ισχύουν σέ λοιπές δραστηριότητες και να μην οδηγεί στην ολική απαγόρευση τής λατρείας.

4. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με το δίκαιο αίτημα ενός ειλικρινούς διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, για το κοινό καλό των ανθρώπων τού Τόπου και με γνώμονα την ψυχική υγεία και την κοινωνική ειρήνη, και μάλιστα στις δύσκολες αυτές συνθήκες και περιστάσεις. Η Εκκλησία Κρήτης αναμένει τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση τής προσφοράς Της, σέ αυτόν τόν κοινό αγώνα και όχι μεμονωμένες κινήσεις, πού δημιουργούν λανθασμένα συμπεράσματα.

5. Η Εκκλησία Κρήτης, εύχεται προς όλους αίσιο και ειρηνικό το νέο έτος 2021, μέ πλούσιο τον φωτισμό τού Θεού, για την υπέρβαση δυσκολιών, κρίσεων και αδιεξόδων.»

zarpanews.gr

5 thoughts on “Εκκλησία της Κρήτης: «Αδυνατούμε να δεχθούμε την απαγόρευση, συνταγματικό δικαίωμα η λατρεία»

  1. Ο/Η Ευχαριστούμε την εκκλησία από καρδιάς, σηκώστε το λάβαρο, είμαστε έτοιμοι ! Για το Χρίστο και την Ελλάδα ! λέει:

    Μπράβο χίλιες φορές, επιτέλους βρέθηκε η εκκλησία να φωνάξει : ο αυτοκράτορας είναι γυμνός ! Και για να το πάω παραπέρα όλοι αυτά τα λαμόγια γινόντουσαν κάθε φορά και πιο αποπνικτικά και πιό προκλητικά επειδή δεν αντιδρούσε η εκκλησία ! Γιατί ο μόνος φόβος τους είναι μην αντιδράσει η εκκλησία και ξύπνησε τον μεγάλο εχθρό τους : τον ορθόδοξο πατριώτη Έλληνα και πάθουν ότι έπαθαν οι δίδυμοι ομοϊδεάτες οι Τούρκοι. Επιτέλους να ξυπνήσει ο Έλληνας να καταλάβει ότι τον κυβερνούμε Τουρκόφιλοι και Τουρκόσποροι με τα ίδια σχέδια με τον Τούρκο : την εξαφάνιση του Ελληνικού κράτους, των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας και την αντικατάσταση τους από ισλαμιστές που ήρθαν ΟΛΟΙ από Τουρκία ! Μας λένε είναι Σύριοι ! Μα υπάρχει ποτέ περίπτωση ο Συριος να φύγει από την πατρίδα του και να πάει εθελοντικά στη χώρα εχθρό που κάνει πόλεμο και σκοτώνει την οικογένεια του ? Δηλαδή εμείς αν μας επιτεθεί η Τουρκία θα φύγουμε και θα πάμε Τουρκία ? Αλλά ο προδότης τουρκόσπορος ο μητσοτακης λόγω μίσους πρός τους Έλληνες για την περιφρόνηση τους στον αποστάτη πατέρα του έπνιξε τη ηπειρωτική χώρα με λαθραίους (Τούρκους) για να τον βοηθείς ούτε να επιβιώσει οταν ξεσηκωθούν οι Έλληνες εναντίον του. Αυτός θάναι ο στρατός του ενάντια σε μας τους Έλληνες ! Τώρα με την εκκλησία μπροστά ήρθε η ώρα της λευτεριάς. Ας κάνει ο καθένας το χρέος του. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, δεν θα αφήσουμε κανενα προδότη πολιτικό να την πουλήσει. Όλοι οι πολιτικοί σήμερα, ΟΛΟΙ είναι ανθελληνες ! Εμπρός και ο θεός είναι πάλι μαζί μας !
    Υπάρχει ποτέ π

    1. Τι έπρεπε να γίνει ακριβώς? Να βάλουμε σε κίνδυνο τις ζωές κι άλλων ανθρώπων? Πρώτο άρθρο είναι ότι κόλλησαν ηλικιωμένοι στο γηροκομείο! Η δε σας νοιάζουν καθόλου οι ζωές και κοιτάτε των κ..ο σας? Και καλά την άνοιξη που δήθεν υπήρχε το επιχείρημα «ξέρεις κανένα που να κολλησε». Τώρα? Που ειδικά στα Χανιά μαθαίνονται και ονοματεπωνυμα? Να κάνουν αντάρτικο λοιπόν και τα μπαρ και τα κομμωτήρια που στο κάτω κατω, από αυτά ζουν οικογένειες! Σεβαστή η πιστη κάθε ανθρώπου όπου κι αν πιστευει αλλα οχι όταν φέρνει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αυτά μόνο στο Ελλαδισταν! Με υποστηρικτές κάτι αμόρφωτους πατριωτες και φασίστες. Το τονίζω αμόρφωτους! Οριακά βγάλατε ένα Λυκειο.
      Πεθαίνει κόσμος ρε ζώα! Ουτε τους νεκρούς και τους διασωληνωμενους δε σεβεστε! 400 άνθρωποι στις εντατικές με τις οικογενειες τους να μην κάνουν Χριστουγεννα και γιορτές γιατί ζουν με το άγχος των ανθρώπων τους. Κι εσείς να κάνετε αντάρτικα για μια λειτουργία. Αν έπρεπε να γίνει αντάρτικο για κατι, αυτό θα ήταν για να ανοίξουν τα σχολεία! Αλλά τι να σας πει εσας η λέξη σχολείο. Η λέξη παιδεια. Η λέξη εκπαίδευση.

  2. Πρωτο το πόσο «άριστος και μορφωμένος « είσαι φαίνεται από το βρίσιμο και το κόμπλεξ που πουλάς υπονοωντας ότι είσαι ………μορφωμένος !!!
    Δεύτερον : περιμένουμε να μας ανακοινώσεις τόν κατάλογο των νεκρών από κορωνοιό στα Χανιά αλλά και πως ξέρεις ότι είναι από κορωνοιό αφού νεκροψίες δεν γινωντε, απλώς λένε στους συγγενείς ότι κατάληξε και πρέπει να θαφτεί αμέσως λόγω κορωνοιού.
    Τρίτον το να επιτίθεσαι στη θρησκεία του ανθωπου με διαφορετικη άποψη είναι δείγμα έλλειψη επιχειρημάτων και μεταξύ μας οι μέθοδοι των ναζιστών του Χιτλερ Νάντιας στους Εβραίους πριν την τελική λύση !!! Αν θελεις να σε πιστέψουμε ότι εχεις βγάλει κάτι πιο πάνω από ………δημοτικό τότε στείλε τον κατάλογο των θυμάτων του κορωνοιού στα Χανιά για να δούμε για ποιό λόγο κλείσαμε σπίτι ένα νόμο, καταστρέψαμε χιλιάδες επιχειρήσεις, κλείσαμε ια πάντα χιλιάδες μαγαζιά,
    Καταστρέψαμε οικονομικά τους κατοίκου του πιούμε πλούσιου νόμου στην Ελλάδα και αφήσαμε τα παιδιά χωρίς σχολείο ένα χρόνο ! Εν αναμονή λοιπόν !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook