Εκκλησία, συνουσία, περιουσία

εκκλησία-συνουσία-περιουσία-765565

Όταν το ντιλ Τσίπρα-Ιερώνυμου αναστατώνει τους παπάδες

Εντάξει, το «συνουσία» στον τίτλο δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, αλλά το έχωσα εγώ πονηρά διότι, όπως συνήθιζε να λέει ένας παλιός συνάδελφος:

Στην Ελλάδα δυο πράγματα πουλάνε. Το σεξ και οι παπάδες!

Φαντάσου δηλαδή μια είδηση, που θα είχε και σεξ και παπάδες μέσα…

Πέρα από πλάκα όμως, ετοιμαστείτε για καυτές καταστάσεις με τους ιερωμένους. Τις προθέσεις τους τις γνωρίζουμε ήδη από τις ανακοινώσεις τους και, αν πιστέψουμε αυτό το σιχαμένο σαμιαμίδι τον Αμβρόσιο, θα πέσουν πολλές κατάρες. Δεν πειράζει, και τον Βερύκιο που τον αφορίσανε κάθε μέρα και καλύτερα πάει στις θεαματικότητες. Άσε που πήρε σοβαρός επιχειρηματίας το κανάλι τον Alpha και δεν κινδυνεύει πια από τις ακροβασίες των παλαιών αφεντικών του…

Ας αφήσουμε όμως τον εκλεκτό συνάδελφο να σολάρει εμπρός από τις κάμερες και ας πιάσουμε το θέμα του παπαδαριού. Μερικά ιστορικά στοιχεία για όλα τα παιδάκια που δεν κοιμόσαντε στο σχολείο και ξέρουν πέντε γράμματα:

* Η μισθοδοσία του κλήρου καθιερώνεται από το 1945 με τον αναγκαστικό νόμο 536/1945, που προέβλεπε ειδικό λογαριασμό και 6.000 οργανικές θέσεις κληρικών στην ελληνική επικράτεια.

Επίσης με τον νόμο θεσπίστηκε:

α) ειδική εισφορά όλων των Ναών ποσοστού 25% (και από το 1968 ποσοστού 35%) επί των ακαθαρίστων εσόδων τους,

β) «ενοριακή εισφορά» των πιστών, δηλαδή ετήσια καταβολή στα κατά τόπους Δημόσια Ταμεία ποσού από 300 δρχ. έως 3.000 δρχ. για κάθε ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια.

Και βέβαια συμβολή του κράτους, δηλαδή ενίσχυση, του παραπάνω ειδικού λογαριασμού.

* Το 1962 καταργείται η ενοριακή εισφορά

* Το 1968 o αναγκαστικός νόμος 469/1968 εξομοίωσε μισθολογικά τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο. Αυξήθηκε άρα η οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου, αφού από το 1962 είχε καταργηθεί η «ενοριακή εισφορά» των πιστών, οπότε ο λογαριασμός χρηματοδοτείτο πλέον από κρατικούς πόρους και την εισφορά (35%) εκ των εσόδων των Ναών (παγκάρια, μισθώματα κλπ.).

* Το 1970 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με δικό της Κανονισμό αύξησε τις «οργανικές θέσεις» κληρικών των Ενοριών της σε 8.000

* Το 2004 η ειδική εισφορά από τα έσοδα των Ναών (35%) καταργήθηκε με τον νόμο 3220/2004 επί «Εκσυγχρονισμού» Ταυτοτήτων της κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη και δεν αντικαταστάθηκε. Ουσιαστικά δηλαδή μετά το συγκεκριμένο νόμο οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται με επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού! Ο εξολοθρευτής των παπάδων Σημιτάκος, μια χαρά τους βόλεψε!

* Το 2013 ο νόμος 4111/2013 ορίζει για πρώτη φορά ότι όσοι κληρικοί μισθοδοτούνται ήδη («ρύθμιση σκούπα») από τον ειδικό λογαριασμό του νόμου 536/1945, πλέον μισθοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Να το τραβάς το μαλλί δηλαδή και να αναρωτιέσαι σε ποια ακριβώς κορόιδα απευθύνεται ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος όταν δηλώνει ότι:

«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν».

Ας το κλείσω όμως για σήμερα κι έχει ο Θεός μέρες να μιλάμε και να γράφουμε για τη συμφωνία. Θα το κλείσω με τη δήλωση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, ο οποίος βγήκε και υποστήριξε ότι:

«Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου συνιστά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους».

Απαντώντας αυτή την αδιανόητη μπούρδα, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον άγιο πατέρα ότι κανείς ιερέας δεν θα χάσει τη θέση του, ενώ ουκ ολίγοι πολίτες του Ελληνικού κράτους εισέπραξαν απολύσεις από το Δημόσιο πριν από μερικά έτη. Να υποθέσω ότι δεν το κατάλαβε επειδή ήταν βυθισμένος στο διάβασμα, όπως ένας από τους ένδοξους προκατόχους του στην Μητρόπολη Δημητριάδος;

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook