Εκκενώθηκε με εντολή του αντιπροέδρου Πενς και κινητοποίηση της Εθνοφρουράς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ – Τέσσερις οι νεκροί

εκκενώθηκε-με-εντολή-του-αντιπροέδρο-1160877

Η εισβολή στο Καπιτώλιο, ουσιαστικά με εντολή Τραμπ, έρχεται να βάλει τέλος στις ΗΠΑ όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος είναι απομονομένως όσο ποτέ και έχει προκαλέσει μεγάλο και σοβαρό διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

Τέσσερις ώρες κράτησε περίπου το πρωτοφανές περιστατικό της εισβολής που έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και έφερε πολλαπλές δηλώσεις καταδίκης και βέλη κατά του ίδιου του προέδρου από τα μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού κόσμου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα από μια μεγάλη συγκέντρωση σε εκρηκτικό κλίμα και αφού ο ίδιος ο Τραμπ έδωσε το σύνθημα, εκατοντάδες οπαδοί του περικύκλωσαν το Καπιτώλιο την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοέμβρη.

Ακολούθησαν σκηνές χάους με διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο-σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας με σπασμένα τζάμια, καταστροφές σε διαδρόμους και πόρτες, έως και ένοπλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας του Καπιτωλίου.

Για αρκετή ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης ήταν «άφαντες», ενώ και η ασφάλεια ενός από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια του πλανήτη έδειχνε να είναι ανύπαρκτη.

Ο Μάικ Πένς έσωσε τις ΗΠΑ

Τελικά, μετά από περίπου τέσσερις ώρες κι ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε δώσει εντολή για ενεργοποίηση και της Εθνοφρουράς, ισχυρές δυνάμεις από πολλές ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες μπήκαν στο Καπιτώλιο και με τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εκκένωσαν τον χώρο.

Η πόλη μπήκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η δημοτική αρχή ανακοίνωνε απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εντολή κινητοποίησης της Εθνοφρουράς έδωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «αρχικά αντιστάθηκε» στην κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και πως ο Πενς ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πως ο αντιπρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα για να δώσει εντολή για την Εθνοφρουρά. Κατά τις ίδιες πηγές, σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ επί ώρα προσπαθούσαν να πείσουν τον απερχόμενο πρόεδρο να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά και να κάνει μια δήλωση υπέρ της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Καπιτώλιο.

Η απροθυμία του Τραμπ

Από τις πρώτες στιγμές πολιτικοί έκαναν λόγο ακόμη και για «απόπειρα πραξικοπήματος» και κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απευθυνθεί στους οπαδούς του δημοσίως και να τους ζητήσει να σταματήσουν τη βία. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απηύθυνε διάγγελμα.

Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά ήρθε, όπως πάντα, μέσω Twitter. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο, όμως επέμεινε να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» κάνοντας λόγο για κλεμμένες εκλογές και νοθεία, χρησιμοποιώντας και ακραία πατριωτική ρητορική.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί την αποδοκιμασία από όλο σχεδόν το φάσμα της πολιτικής ζωής, όπως οι τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας (Ομπάμα, Μπους, Κλίντον), αλλά και να συγκεντρώσει τα πυρά πολλών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων, του δικού του κόμματος.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ (ήττα)», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Θα σταματήσουμε την κλοπή. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν υπάκουσε στην εντολή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει να διεκδικήσω μονομερή εξουσία για να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφους πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι», έγραψε.

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Στους τέσσερις οι νεκροί

Μετά τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της εξαιτίας πυροβολισμού που δέχτηκε μέσα στο Καπιτώλιο, κατά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των τελευταίων, πρόκειται για μια γυναίκα και δύο άνδρες.

Το πρώτο θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ζούσε στο Σαν Ντιέγκο και ήταν φανατική οπαδός του Τραμπ.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκε έχει διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο από τη στιγμή που η άτυχη γυναίκα δέχθηκε τους πυροβολισμούς.

Όπως δήλωσε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, η γυναίκα ήταν μέρος ομάδας διαδηλωτών που εισέβαλαν στην αίθουσα της Βουλής. Αντιμετωπίστηκαν από αξιωματικούς και ένας αστυνομικός έβγαλε όπλο και πυροβόλησε.

«Ναι, η ενήλικη που τραυματίστηκε από σφαίρα μέσα στο Καπιτώλιο κηρύχθηκε (νεκρή) σε νοσοκομείο της περιοχής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντάστιν Στέρνμπεκ στο CNN.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινωθούν αργότερα, καθώς ακόμη διενεργείται έρευνα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook