Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων προανήγγειλε η Κεραμέως – Τι είπε για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

εκκαθάριση-εκλογικών-καταλόγων-προα-1808564

Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε σήμερα εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, αποκαλύπτοντας πως η αρχική συζήτηση ήταν για όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1944, ωστόσο τόνισε ότι η εκκαθάριση μπορεί να αφορά μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο και για το αν θα τη δούμε σε εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά σε εκλογές και δημοψηφίσματα καθώς οι εθνικές εκλογές έχουν άλλο θεσμικό πλαίσιο». «Εμάς ο στόχος μας είναι εν γένει σε κάθε εκλογική διαδικασία να συμμετέχει κάθε πολίτης, άρα να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία», πρόσθεσε ωστόσο στη συνέχεια αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πραγματικότητα η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές να είναι πρόβα τζενεράλε, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός» υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο και τόνισε παράλληλα ότι «το μέτρο αλλάζει το τοπίο και για τους εκλογείς» και «βαθαίνει τη Δημοκρατία». Ειδικότερα, η υπουργός μιλώντας στο OPEN είπε χαρακτηριστικά για το μέτρο της επιστολικής ψήφου ότι «ωφελεί ιδιαιτέρως κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως οι ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, εποχικούς εργαζόμενους, μαθητές Λυκείου. Όμως η επιλογή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μέτρο αυτό να ισχύσει σε όποιον το επιθυμεί χωρίς περιορισμούς».

Στη συνέχεια εξήγησε τα βήματα με τα οποία μπορεί κάποιος να ψηφίσει από το σπίτι του μέσα σε τρία λεπτά. «Θα μπω στο ιστότοπο για τις δηλώσεις, θα βάλω τους κωδικούς taxis μου θα δηλώσω ότι θέλω να ψηφίσω μέσω επιστολικής και μέσα σε 20 μέρες αργότερα θα μου έρθει αυτός ο φάκελος. Ο φάκελος έχει 5 διαφορετικά στοιχεία: οδηγίες, χαρτί με τους υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο, μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο. Ο πολίτης θα πρέπει να βάλει την ψήφο και την υπεύθυνη δήλωση στον φάκελο που του έχει αποσταλεί για να παραληφθεί από επιτροπές δικαστικών» είπε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε ένα κίνητρο για αυξημένη συμμετοχή. Το μέτρο εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο, είναι ελάχιστες αυτές που δεν εφαρμόζουν αυτό το μέτρο. Και είναι ένα μέτρο που αλλάζει το τοπίο και για τους απόδημους αλλά και για τους Έλληνες εντός της επικράτειας». Τέλος, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει το βήμα και να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία η υπουργός ανέφερε ότι «σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου υπάρχουν επιπλέον βήματα για να διασφαλίσουμε τη μυστικότητα, την ταυτοπροσωπία, το απόρρητο της όλης διαδικασίας. Συν ότι οι επιτροπές θα είναι από δικαστικούς».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook