Εκδηλώσεις σε όλο τον Νομό Χανίων για την επέτειο της νίκης των λαών κατά του ναζισμού | Photos

εκδηλώσεις-σε-όλο-τον-νομό-χανίων-για-τ-1039320

Φόρο τιμής στους ήρωες της αντιφασιστικής νίκης των λαών, σήμερα 9η του Μάη, απέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλο τον νομό Χανίων με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

Παρακάτω δείτε αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές των Χανίων:

Αποκόρωνας

Αντιπροσωπία των ΚΟΒ Αποκορώνου Χανίων του ΚΚΕ τιμώντας την 9η Μαΐου, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και συντριβής του φασισμού-ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στον Βάμο και απέδωσε φόρο τιμής στον Βαμιανό  Νίκο Μαριακάκη, που ήταν ένας από τους 200 Κομμουνιστές που εκτέλεσαν οι Ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944. O Νίκος Μαριακάκης ήταν γεωπόνος στο επάγγελμα, συνεργάτης του Βαγγέλη Κτιστάκη και άλλων στελεχών του ΚΚΕ στα Χανιά. Όταν μαζί με τους συντρόφους του μεταφέρονταν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στη Καισαριανή για εκτέλεση έριξε ένα σημείωμα με την παράκληση όποιος το βρει να το παραδώσει στους δικούς του όπως και έγινε.

Ο λαός του Αποκόρωνα είχε μεγάλη συμβολή στον αντιφασιστικό, αντικατοχικό αγώνα κυρίως  μέσα από τις γραμμές  του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει νεκρούς φυλακισμένους ή βασανισμένους από τους Ναζί.

Το μήνυμα της 9ης  Μαΐου ποτέ πια πόλεμος ποτέ πια φασισμός είναι επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα, που οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών οξύνονται, δημιουργώντας φτώχια,πολέμους και προσφυγιά στους λαούς του πλανήτη.

Κίσσαμος

Μπροστά στο μνημείο-προτομή του αρχισυντάκτη του Ριζοσπάστη και στελέχους του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κορνάρου, που εκτελέστηκε από τους ΝΑΖΙ με τους 200 στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, απέδωσαν φόρο τιμής οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κίσσαμο Χανίων

Στην εκδήλωση, που έγινε στην γενέτειρα του, το Σφακοπηγάδι Κισσάμου, την κεντρική ομιλία, που είχε σαν θέμα την συμβολή της ΕΣΣΔ στη  νίκη ενάντια στο φασιστικό τέρας, σε σχέση με την βαρβαρότητα που βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο σήμερα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, έκανε ο Γιώργος Πατεράκης, μέλος της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ. Σύντομο ιστορικό για τον Κορνάρο, διάβασε η Όλγα Ψαράκη, μέλος της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ και γραμματέας των Κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στην Κίσσαμο. Έγινε συμβολική κατάθεση λίγων λουλουδιών από την Ψαράκη Όλγα, εκ μέρους της Τ.Ο. του ΚΚΕ και από τον Δαράκη Σπύρο πρόεδρο της κοινότητας Μαλαθύρου, εκ μέρους του Συνδέσμου μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Η συμβολική εκδήλωση έκλεισε με τον « Ύμνο του ΕΛΑΣ» που τραγούδησαν οι συγκεντρωμένοι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώργος Φραγκιουδάκης.

Πλατανιάς

Οι ΚΟΒ του Δήμου Πλατανιά Χανίων, τιμώντας  τα 75 χρόνια  απ’ τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, κατέθεσαν λουλούδια στην τιμητική πλάκα του Θρασύβουλου Καλαφατάκη, πρωτοπόρου κομμουνιστή από το χωριό Πλατανιάς Κυδωνίας Χανίων, που εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944. 

Παλιά Ρούματα

Η ΚΟΒ Π. Ρουμάτων Χανίων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, τιμώντας  τα 75 χρόνια  απ’ τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, προχώρησαν σήμερα σε συμβολική εκδήλωση στο χώρο του μνημείου στην «Καλή Αχλάδα» Παλαιών Ρουμάτων Χανίων, όπου στις 15 προς 16 Ιούλη 1944, ΕΛΑΣίτες έστησαν ενέδρα με καταιγιστικά πυρά στους άνδρες του Τάγματος Ασφαλείας του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη των Γερμανών.

Δήμος Κανδάνου-Σελίνου

Οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ  στον Δήμο Κανδάνου-Σελίνου κατέθεσαν στεφάνια στα Μνημεία του Ολοκαυτώματος στην Κάντανο και στα Φλώρια. 

Τιμάμε όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό άξονα Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Τον απελευθερωτικό Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ και τους πάνω από 20.000.000 Σοβιετικούς πολίτες και στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας τιμά  την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. 75 χρόνια μετά εμπνεόμαστε από τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή, αλλά και στα μετόπισθεν, παλεύοντας ενάντια στην ξένη κατοχή, για την απελευθέρωση, αλλά και για την απαλλαγή από τη βαρβαρότητα κάθε ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Τιμάμε τη δράση  όλων αυτών που πολέμησαν στα πεδία των μαχών,  στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες, όλων αυτών που τους στήριξαν και που δε δείλιασαν να δράσουν σε συνθήκες κατοχής. Αυτή η μέρα φωτίζει το παράδειγμα των αποφασισμένων και ανυποχώρητων μαχητών και μαχητριών που πάλεψαν για τα συμφέροντα των λαών μη υπολογίζοντας τους κινδύνους.

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το δρόμο του αγώνα γιατί έχει σημασία για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα των λίγων, τα συμφέροντα τους ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Όλοι αυτοί όταν δεν τα βρίσκουν με συμφωνίες, τα μοιράζουν αφού έχει χυθεί το αίμα του λαού. Γι αυτό ξεσηκωνόμαστε ενάντια στους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Γι αυτό απαιτούμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από τις στρατιωτικές αποστολές όπου γης.

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το δρόμο του αγώνα για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο. Γι αυτό δε μείναμε σιωπηλές στην πανδημία. Ενώσαμε τις φωνές μας με τους υγιεινομικούς, με τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, στον Επισιτισμό, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, του λαού.

Τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με τη συμμετοχή μας στη συμβολική συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μαζί με τα ταξικά σωματεία της πόλης μας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στείλαμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι “o πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Θα τον εξολοθρεύσει ο αγώνας για τα δικαιώματά μας”. Δε θα αφήσουμε το φόβο και την απομόνωση να ριζώσει. Με τη συλλογική αγωνιστική δράση και την αλληλεγγύη αντιπαλεύουμε τα μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων  μας.

Ξέρουμε ότι οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι (νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες) φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης. Γι αυτό παραχαράσσουν την Ιστορία, επιχειρούν το ξαναγράψιμό της. Όχι τυχαία θέλει η ΕΕ να σβήσει από τη μνήμη μας ότι η 9η Μάη είναι Μέρα της Νίκης των Λαών, καθιερώνοντάς την ως “Μέρα της Ευρώπης”, εξωραΐζοντας έτσι και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της.  Η Ευρώπη όμως ούτε ήταν ούτε είναι ενιαία. Γι αυτό κράτη της ξεκίνησαν και τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης η ΕΕ δεν είναι φρούριο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας στη δουλειά και στην οικογένεια, όπως μας παρουσιάζουν. Το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός είναι το θεμέλιο της, η μόνιμη πηγή μικρότερων ή μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και επιθέσεων.

Διδασκόμαστε από την ιστορία και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Το μήνυμα της  Νίκης αυτής 75 χρόνια μετά φωτίζει την πίστη στη δύναμη του λαού που μπορεί όταν το αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα χέρια του και μαχητικά να μπει στο προσκήνιο. Εμπνεόμαστε από το μήνυμα αυτό και δυναμώνουμε τη συλλογική μας δράση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών. Κηρύττουμε το δικό μας πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς που σπέρνουν τους πολέμους και την προσφυγιά, τη γενικευμένη ανασφάλεια, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

One thought on “Εκδηλώσεις σε όλο τον Νομό Χανίων για την επέτειο της νίκης των λαών κατά του ναζισμού | Photos

  1. οι συμμαχοι νικησαν τους γερμανους και τους συμμαχους τους………….και οχι …κομματα των ανωτερω χωρων…………ζωα…….ε ζωα……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook