Εκδίδεται το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, που γράφτηκε αμέσως μετά τον «Ζορμπά»

εκδίδεται-το-μοναδικό-αδημοσίευτο-μυ-1388172

Eπειτα από προεργασίες και προετοιμασία αρκετών μηνών, οι εκδόσεις Διόπτρα εξασφάλισαν τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Επιδιώκουν έτσι να απευθυνθούν στις νέες γενιές αναγνωστών, ανοίγοντας την πύλη που κρύβει το τεράστιο έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Πέρα από την επανέκδοση του συνόλου των έργων του, σκοπεύουν να φέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημά του, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Τον «Ανήφορο».

Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Συμπίπτει χρονικά με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Εκείνοι που έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτόν, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός του Νίκου Καζαντζάκη. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την έζησε από πρώτο χέρι, και απαντά με το δικό του τρόπου σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» απουσιάζει ο πόνος και η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα στη γερμανική Κατοχή.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Διόπτρα, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου σημασίες και βεβαιότητες χάνονται, ο Νίκος Καζαντζάκης, που έχει αναμετρηθεί με ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook