Εκ νέου στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

εκ-νέου-στο-προσκήνιο-τα-σενάρια-για-πρ-1069129

Η αντίδραση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες για τα δημοσιεύματα για το Μάτι, οι αρνητικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και την οικονομία, ο «θερμός Σεπτέμβριος» τροφοδοτούν την ένταση. Πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί την Τετάρτη στη Βουλή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη.

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρότι η τουρκική απειλή είναι περισσότερο υπαρκτή παρά ποτέ εδώ και πολλά χρόνια.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για το Μάτι από τις Βρυξέλλες και ενώ η ιδιαίτερα κρίσιμη για το οικονομικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σύνοδος Κορυφής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πολιτικό κλίμα που επιδιώκεται.. Τέτοιες τοποθετήσεις πρωθυπουργών από το εξωτερικό δεν συνηθίζονται και σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να αναμένει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Όσο σοβαρές και αν είναι οι καταγγελίες για το Μάτι, καταγγελίες που η αξιωματική αντιπολίτευση και η αρμόδια τότε υπουργός Όλγα Γεροβασίλη διαψεύδουν κατηγορηματικά (και για τις οποίες φυσικά απαιτείται πλήρης διαλεύκανση, ώστε να μην μένουν σκιές στο πολιτικό σύστημα της χώρας), το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση και η ηγεσία της πυροδοτούν το κλίμα, δείχνοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τη συναίνεση.

Για κάποιους είναι τα δύσκολα που συμβαίνουν και τα δυσκολότερα που έρχονται:

-Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αν και την ώρα που γράφονταν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν ήταν απολύτως γνωστή η κατάληξη, είναι φανερό πως θα περιλαμβάνει μείωση επιχορηγήσεων και λάιτ εποπτεία, με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας, η οικονομία της οποίας δέχεται βαρύτατο πλήγμα από τον κορονοϊό.

-Η ύφεση, όπως θα δείξουν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ η κατάσταση στον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσει και τις δυσμενέστερες των προβλέψεων.

-Από τις αρχές φθινοπώρου, αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, με την ανεργία και γενικότερα την αναδουλειά, μαζί με την πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, να αναδεικνύονται σε μείζονα ζητήματα και να αλλάζουν το κλίμα εφορίας που –σε μεγάλο βαθμό και τεχνηέντως- έχει δημιουργηθεί.

-Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ακόμα και μιας σύγκρουσης με την Τουρκία, είναι για πρώτη φορά τόσο υπαρκτός, μετά τουλάχιστον το επεισόδιο των Ιμίων.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης και η ψηφοφορία στην Βουλή για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, παραπομπή που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων, αναμένεται να δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να είναι πρωτοφανής, ενώ ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έως τώρα είχε επιλέξει να εμφανίζεται ότι είναι εκτός του κλίματος των σκανδάλων. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός και θα μιλήσει και θα υψώσει τους τόνους στη Βουλή την Τετάρτη και μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν.

Το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται και τροφοδοτείται όλο και περισσότερο, είναι προφανές πως δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μια τριετία ακόμα και πως απαιτείται, πρωτίστως για το συμφέρον της χώρας, να βρεθεί τρόπος αποσυμπίεσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης –και όχι μόνο- θεωρούν ότι πάνω στο τραπέζι είναι πλέον, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού το σενάριο των πρόωρων εκλογών, για αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να πυροδοτεί το κλίμα, δημιουργώντας το πολιτικό πλαίσιο της διεξαγωγής τους. Άλλοι πιστεύουν ότι απλώς, ενόψει των κοινωνικών εντάσεων του φθινοπώρου, δημιουργείται κλίμα απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρξει εναλλακτική πολιτική λύση, αλλά και προκειμένου να δημιουργηθεί εν νέου το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ, παρότι κυβέρνηση είναι η ΝΔ.

Ούτως ή άλλως, ο άμεσος χρόνος θα δώσει σε όλα αυτά τις απαντήσεις του…

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook