Eispraxis: Έρχεται ο e-φοροεισπράκτορας – Τι θα “βλέπει” το σύστημα και πότε θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις

eispraxis-έρχεται-ο-e-φοροεισπράκτορας-τι-θα-1307146

Έρχεται η Eispraxis, ο ηλεκτρονικός… φοροεισπράκτορας

Στα «σκαριά» είναι ένα νέο σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν με ένα κλικ ποιοι οφειλέτες έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους και ποιοι όχι.

Με το πάτημα ενός κουμπιού η εφορία θα μπορεί να «βλέπει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και εφόσον κρίνει πως μπορεί να τα εξοφλήσει με διαδικασίες- «εξπρές» θα προχωρά σε κατασχέσεις.

Με το που θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ενός ελεγκτή τα ονόματα εκείνων που μπορούν βάσει τραπεζικών καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν, τότε θα ενεργοποιούνται «αυτόματα» διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ενεργοποιήσει λοιπόν αυτό το σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών, καθώς θα εφαρμόζονται νέοι μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Τι θα «διαβάζει» το Eispraxis σε κάθε φορολογούμενο

Και το όνομα αυτού «Eispraxis»: Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση με «όχημα» τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis. Παράλληλα, θα αντλεί στοιχεία από τρίτους όπως Κτηματολόγιο και ΓΕΜΗ αλλά και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παράλληλα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως οφειλέτες, συν-υπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

«Αυτόματοι» συμψηφισμοί με περιουσιακά στοιχεία

Έτσι, η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής των φορολογουμένων ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Επίσης, προχωρά και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους.

Ταυτόχρονα θα παρέχεται άμεση ενημέρωση για την επιβολή κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων εφόσον δεν τηρούν τις προθεσμίες.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί.

Ποιες πληροφορίες περιέχει το σύστημα Eispraxis

  • Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  • Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  • Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  • Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook