Eίσαι εθισμένος στον καφέ; Ένας τρόπος υπάρχει για να το μάθεις!

eίσαι-εθισμένος-στον-καφέ-ένας-τρόπος-υ-1213470

Σύμφωνα με τις έρευνες πάνω από τους μισούς ενήλικες δεν μπορεί να ξυπνήσει αν δεν πιει το πρωί καφέ. Τυχαίο;

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που με το που ξυπνούν κατευθύνονται στην καφετιέρα τους; Μήπως οι κούπες του καφέ που έχεις στο σπίτι σου είναι περισσότερες από τα ποτήρια του νερού και μήπως τελικά είσαι από εκείνες που για να ανοίξει το μάτι τους (είτε είναι πρωί είτε μετά το φαγητό) χρειάζονται μερικά γραμμάρια καφεΐνης να «κυλήσουν στις φλέβες» τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν με μια γουλιά καφέ πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους. Είτε στο σπίτι είτε καθ’ οδόν προς τη δουλειά, ακόμη και τη στιγμή που θα φτάσουν γραφείο, ένας απολαυστικός καφές είναι πάντα το ερέθισμα για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Σύμφωνα με την Healthline, περίπου το 75-80% των ανθρώπων παγκοσμίως πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη, με τον καφέ να είναι η κύρια πηγή, βάζοντας δεύτερο στη λίστα το τσάι και τα υπόλοιπα αναψυκτικά. Άρα δεν είσαι μόνη!

Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση ποτών με καφεΐνη – ανεξάρτητα από το τι είναι – μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση!

Ενώ η εξάρτηση από την καφεΐνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η εξάρτηση από φάρμακα, εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης βελτιώνουν τη διάθεση και την απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει τις μεγάλες δόσεις καφέ με την υπογονιμότητα και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα πρωινά είναι άθλια χωρίς καφεΐνη

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ελέγξεις αν έχεις εξάρτιση στην καφεΐνη μόλις ξυπνήσεις το πρωί. Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ πριν πιεις καφέ. Η καφεΐνη είναι αγγειοσυσπαστική, που σημαίνει ότι στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει τη ροή του αίματος, κάτι που είναι πολύ αποτελεσματικό για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. Αυτό σημαίνει ότι εάν στον οργανισμό σου περιέχεται σταθερά καφεΐνη, το να παραλείψεις ή ακόμα και να καθυστερήσεις τον πρωινό καφέ μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Αν γκρινιάζεις το πρωί, ίσως και αυτό είναι ένδειξη εξάρτησης

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, δηλαδή διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας. Εάν είσαι συνεχώς σε κακή διάθεση πριν πιείς ένα φλιτζάνι καφέ, και ειδικά όταν παραλείπεις ένα, μπορεί να έχεις εθισμό στην καφεΐνη.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια εθισμού στην καφεΐνη είναι η αλλαγή ανοχής. Η ανοχή είναι το στάδιο που έχει το σώμα μας για το πόσο μια ουσία χρειάζεται να δράσει στο αίμα μας. Οι άνθρωποι γεννιούνται με φυσική υψηλότερη ή χαμηλότερη ανοχή στην καφεΐνη με βάση τη γενετική, αλλά αν διαπιστώσεις ότι η ανοχή σου έχει αλλάξει από τότε που άρχισες να πίνεις καφέ, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχεις εθιστεί.

Πηγή: queen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook