Είναι υγιεινό να τρώμε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα; Κι αν ναι, πόσους;

είναι-υγιεινό-να-τρώμε-ξηρούς-καρπούς-1424619

Οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα υγιεινοί, αλλά μπορεί να υπάρξουν και κάποιες παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωσή τους.

Το τραγανό αυτό σνακ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, χαμηλότερη χοληστερόλη, ακόμη και απώλεια βάρους.

Είναι υγιεινό να τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα;

Μπορεί να είναι -αλλά αν το παρακάνετε τότε υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία σας.

Καταρχάς στη σύγχρονη διατροφή, καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σε σύγκριση με τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά. Η ιδανική αναλογία βέλτιστης πρόσληψης ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 είναι περίπου 3:1 έως 1:1.

Δυστυχώς, η αφθονία των ευκολιών και των επεξεργασμένων τροφίμων γύρω μας –σε καφετέριες, εστιατόρια φαστ φουντ και παντοπωλεία– είχε ως αποτέλεσμα τα τρέχοντα επίπεδά μας να κυμαίνονται μεταξύ 15:1 και 20:1. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά.

Το μειονέκτημα από την κατανάλωση πάρα πολλών ωμέγα-6 λιπαρών είναι ότι είναι προφλεγμονώδη στη φύση τους, προδιαθέτοντας σας για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και επιδεινώνουν καταστάσεις όπως πόνο στις αρθρώσεις και αύξηση βάρους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά και χαμηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε ξηρούς καρπούς; Απολύτως όχι, απλά πρέπει να επανεκτιμήσετε την πρόσληψή σας. Οι ξηροί καρποί με την καλύτερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά είναι τα καρύδια και τα μακαντάμια. Με το επόμενο καλύτερο στη λίστα να είναι τα πεκάν, τα κουκουνάρια και τα κάσιους.

Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε μερικά καρύδια στο πρωινό ή προσθέστε μακαντάμια ως απογευματινό σνακ. Επίσης, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών σας για να καθορίσει ποια πρέπει να είναι η ιδανική σας αναλογία.

Μια άλλη παρενέργεια από την υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι το φούσκωμα και τα πεπτικά προβλήματα. Το αίσθημα φουσκώματος και αερίων μετά την κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών είναι αρκετά συνηθισμένο.

Οι ένοχοι είναι οι ενώσεις που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις όπως φυτικά άλατα και τανίνες, που δυσκολεύουν το στομάχι μας να τις αφομοιώσει.

Ένα άλλο πρόβλημα από την υπερβολική κατανάλωση αυτού του σνακ είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε τροφική τοξικότητα. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταναλώνετε κυρίως αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας καθώς η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες. Τα αμύγδαλα περιέχουν υδροκυανικό οξύ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικό πρόβλημα, και πνιγμό, ενώ η κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών Βραζιλίας μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πρόσληψη του ορυκτού σεληνίου.

Πόσους ξηρούς καρπούς να τρώμε καθημερινά;

Οι ξηροί καρποί είναι τραγανοί και μπορείτε να τους τσιμπολογάτε συνέχεια, επομένως είναι εύκολο να τρώτε πάρα πολλούς ταυτόχρονα. Ωστόσο είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που είναι μια χούφτα ξηρούς καρπούς (42 γραμμάρια) την ημέρα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook