Είναι τα Χανιά «τουριστούπολη»; Αντιδράσεις για το γκράφιτι «Touristland» σε πολλά σημεία της πόλης | Photos

είναι-τα-χανιά-τουριστούπολη-αντιδ-898737

Έχουν κατακλύσει τα Χανιά τα γκράφιτι που αναφέρουν την πόλη ως… «Touristland», προκαλώντας ερωτηματικά στους επισκέπτες και… ανάμεικτα συναισθήματα στους ντόπιους.

Ο λόγος για ένα σχέδιο στο πρότυπο του λογοτύπου της Disneyland, με τον Φάρο στην θέση του περίφημου κάστρου και την ατάκα «Welcome to Touristland».

Σίγουρα, πάντως, χρειάζεται πολύ θράσος για να κάνει κάποιος γκράφιτι πάνω σε μνημείο, όπως είναι αυτό του ναυαγίου του «Ηράκλειον» στην πλατεία Τάλω. Το ίδιο και σε άλλα σημεία, δρόμους, τοίχους και ιδιοκτησίες μέσα στην πόλη, κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι. Όσο για τον Δήμο, αυτός κοιμάται τον «ύπνο του δικαίου», αφού αντικρίζουμε την εικόνα αυτή τουλάχιστον εδώ κι ενάμησι μήνα. Εκτός αν και δεν… προσβάλλονται από το μήνυμα, αλλά το δέχονται. Όπως και πολλοί συμπολίτες μας που ναι μεν καταδίκασαν τον τρόπο που διαδίδεται, όμως παραδέχθηκαν οτι ο συμβολισμός κάθε άλλο παρά άτοπος είναι.

Το ερώτημα πλανάται εδώ και αρκετά χρόνια και διχάζει. Τα Χανιά είναι «Τουριστούπολη»;zarpanews.gr

21 thoughts on “Είναι τα Χανιά «τουριστούπολη»; Αντιδράσεις για το γκράφιτι «Touristland» σε πολλά σημεία της πόλης | Photos

  1. Πρώτα-πρώτα αυτό δεν είναι γκράφιτι. Το γκράφιτι έχει και μια αισθητική ομορφιά. Αυτό είναι πολιτική αφίσα σε μορφή σπρέι. Κυριάκο, πρέπει να απαγορευτούν αυτά. Επιτέλους να ξεβρομίσει η πόλη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  2. μπα; πεφτετε απο τα συννεφα; Οταν η κοινωνια σας κατα το 90% τρεφεται απο τον τουριστα, τι ειναι; Οταν τα 5/6 των Χανιων παραλυουν τον χειμωνα τοτε τι ειναι; Ξερετε πως τα ξερουν οι εκτος χανιων φοιτητες, τα χανια; «θερινο θερετρο – χειμερινο φερετρο». Οταν το 85% των προς ενοικιαση σπιτιων εχουν παρει την κατω-airbnb-βολτα, τι ειναι; Εισαστε μια τουριστουπολη που δεν εχει να προσφερει τιποτα το χρησιμο περα απο το να φαμε καλα, να βουτηξουμε καλα, να τα πιουμε καλα και να παμε σπιτια μας. Γι αυτο και μια οικολογικη κατστροφη θα σας εβγαζε τελειως απο τον χαρτη. Εχετε θυσιασει τα Παντα στον βωμο του τουριστικου χρηματος. Καποτε, αυτοι που ψηφιζατε μετα μανιας, σας περναγανε με θρασσος το μηνυμα οτι η ελλαδα ειναι μια χωρα με «τουριστικη βιομηχανια»… Κι εσεις φαγατε το παραμυθι, και σημερα αντι για πραγματικη βιομηχανια εχουμε διαλυσει την φυση μας μια για παντα και η κοινωνια μας εχει διαβρωθει. Οποτε ναι, welcome to Touristland.

    1. Χανιωτισσα εσύ που δουλεύεις;
      Μήπως σε ταιζουνε οι γονείς σου που έχουνε ξενοδοχείο,rent μπουντrooms η κάνα μαγαζί;
      Όχι θέλω να ξέρω τελικά ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουνε τον τουρισμό στα Χανιά και από τι ζούνε.
      Ξυπνάτε ρεεεε!!!
      Από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έρχονται νέοι εδώ να βρούνε μια δουλειά και εσείς φτυνετε εκεί που τρώτε.

    2. Να υποθέσουμε απο τα λεγόμενα σου ότι είσαι απο τη
      ΡΟΖΑ ΛΕΡΑ τους αναρχοάπλητους, λοιπόν κοπελιά
      αμα δε σας αρέσει η τουριστόπολη ΜΑΣ να τα μαζέψεις
      και να φύγεις απο τον τόπο ΜΑΣ.
      Να πάρεις μαζί σου και όλους τους άπλητους,
      ΓΥΦΤΟΥΣ, και ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ να πάτε στον ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.
      Σκέψου μόνο πως ΟΛΗ η πόλη και το ενοώ το ΟΛΗ, ζει έμμεσα
      ή άμεσα απο τους ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, αν εσένα ο εισοδηματίας- ντεμπέλης
      μπαμπάκας σου (ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ), πιθανών δημόσιος υπάλληλος, σε έχει βολέψει
      με ένα καλό χαρτζιλίκι μάθε ότι το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα
      για τους περισότερους…και μόνο ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ μας απομένει πλέον…

      1. Μήπως το σχόλιο σας είναι ΚΑΙ υβριστικό ΚΑΙ ρατσιστικό και κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει δημοσιευτεί;

    3. Αν δε σου αρεσει στα ξεκουμπιδια κ αν δε σου φτανουν τα φραγκα δουλεψε 2 κ 3 δουλειες η κανε καμια υπερωρια οπως κανουμε κ οι υπολοιποι κ ασε τη σπλαντζια κ τις φιλοσοφιες.κ κατι αλλο.οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια

  3. Στην Αθήνα έχουν τους Ρουβικωνες εδω στα Χανιά την Ρόζα Νερα και τα πλουσιόπαιδα της Σπλατζιας που το παίζουν αναρχικοί….

    Άντε με τέτοιες μ@λ@κιες να διώξουμε στο τέλος και τους τουρίστες να χάσουμε και τις λίγες δουλειές που μείναμε.

    Τι πρόβλημα έχετε με τους τουρίστες ρε αλληλέγγυοι;
    Δε φταίνε αυτοί που ακριβηναν τα ενοίκια και η ζωή.
    Την ακρίβεια την δημιουργούνε οι Χανιώτες που χτυπάμε στα αυτιά.

    Οι μαμάδες και μπαμπάδες σας που έχουν και τα φράγκα για να κάθεστε εσείς όλη μέρα να μην δουλεύετε και να σκέφτεστε αυτές τις μπούρδες.

    Αφήστε λοιπόν τα τουριστακια ήσυχα και βάλτε με άλλους

  4. 1) Ξεσπιτώσατε τους Χανιώτες για να βαλετε τουριστες ακομα και στα κοτετσια σας.
    2) Οι περισοτερες παραλιες του νομου εχουν γεμισει αφρους και λυματα.
    3) Κανατε την μανα/αδερφη σας καθαριστρια στα airbnb σας, να καθαριζει τις λεκανες των τουριστων σας.
    4)Θεσεις παρκινγκ δεν υπαρχουν ουτε για πλακα
    5) Δεν βρισκεις θεση να κατσεις σχεδον σε κανενα μαγαζι το καλοκαιρι.
    6) Οποιος διαφωνει με ολη αυτην την υπερβολη ειναι πλουσιοπαιδο, τον ταιζει ο μπαμπας του, η ροζα νερα. Ρε πατε καλα? Απλος κοσμακις υποφερει απο ολα αυτα και δεν βρισκει σπιτι ουτε για πλακα και κολυμπαμε στα σκατα των τουριστων!

    ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕ?

    1. Οι τουρίστες λεφτά για μαγαζιά δεν έχουνε, τα μαγαζιά του λιμανιού ιδίως τα ακριβά είναι γεμάτα Έλληνες (κρίση σου λένε μετά)
      Και τις παραλίες οι τουρίστες τις σέβονται περισσότερο από μας…
      Τώρα δεκαπενταύγουστο που θα πλακώσουν οι Αθηναίοι θα δεις πως θα τις κάνουνε.

      Όσο για τα άλλα προβληματα που αναφέρεις, εκεί δε μας φταίνε οι τουρίστες.
      Ο ΦΠΑ στα εστιατόρια έπεσε, οι τιμές όμως όχι.

      Η πόλη μας μεγαλώνει συνεχώς και πρέπει το κράτος να φροντίσει να απαγορευτεί η ενοικίαση airbnb (μπιριμπι που το λέει και η γιαγιά μου:-) στις πολυκατοικίες.

      Και να μαζέψει όλο το γυφταριο από το λιμάνι και τις παραλίες του Πλατανιά που είναι τριτοκοσμική κατάσταση.

      Όσο για πάρκινγκ τόσους χορούς έχουμε πχ την δυτική τάφρο αλλά δεν τους κόβει η μάλλον δεν τους συμφέρει.

  5. Νόμιζα ότι τα υβριστικά και τα ρατσιστικά σχόλια διαγράφονται από τους moderators του Zarpa, αλλά μάλλον το click bait μετράει παραπάνω από την επιδίωξη να γίνει ένας συγκροτημένος και ουσιαστικός διάλογος.

  6. Θέλουμε την πόλη μας πίσω!Οι μόνοι που κερδίζουν από τον τουρισμό είναι τ’ αφεντικά!Οι εργαζόμενοι ούτε το 4% δεν επικαρπούνται!
    Τώρα,γιά κάποιους δουλοπρεπείς και οσφυοκάμπτες,καλά θα κάνουν να πάνε μιά βόλιτα σε τουριστικές περιοχές εκτός Ελλάδας,γιά να βγάλουν τα γράσα από τα μάτια τους…

  7. Τα χανιά είναι τα πιο άσχημα πια. Σκουπίδια δίπλα από τα ξενοδοχεία, κίνηση, φασαρία, μαγαζιά τα ίδια κιτς χρόνια τώρα και από ότι φαίνεται και οι ντόπιοι που δεν έχουν ξενοδοχείο υποφέρουν.

    Να πάτε κανένα ταξίδι ισπανία ιταλία να δείτε πως κάνουν τουρισμό. Βάζετε κάτω από το χαλί τη σκόνη, δουλεύετε 7-8 μήνες και μετά τίποτα. Καμία επένδυση για τουρισμό δεν έχετε κάνει μόνο αρπαχτές. Μακάρι να γεμίσουν resort να σας κλείσουνε

  8. Καλημέρα σας.¨οπως βλέπουμε,είμαστε 10 άνθρωποι στα σχόλια κ πάλι δεν μπορούμε να τα βρούμε-να μιλήσουμε-να επικοινωνήσουμε…..Δεν χρειάζονται κοσμιτικά επίθετα,δεν βοηθούν πουθενά,πχ κ εγω εκνευρίζομαι με τους αναρχικούς(όποιος έτυχε κάποια στιγμή να δουλέψει κάπου μ κάποιον,με καταλαβαίνει…..)αλλά δεν θα βρίσω.Λοιπόν παίδες,τα Χανιά,ήταν,είναι κ ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι τουριστούπολη.Δυστυχώς με την κακή ένοια,γιατί δεν υπάρχει μέτρο……Έπρεπε π.χ. airbnb σε πολυκατοικίες να μην επιτρεπόταν.Λεπτομέρεια θα μ πείτε.Καλά για το πάρκιν τι να πούμε….Δλδ αν έφτιαχναν την ανατολική τάφρο(κάφρο εμείς την λέμε λολ),αν έβαζαν άσφαλτο κλπ,θα ήταν μετά εν πληρωμή….Οπότε πάλι θα γκρινιάζαμε……Γενικά,πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook