Είναι κακό να κοιμόμαστε με πολλά μαξιλάρια;

είναι-κακό-να-κοιμόμαστε-με-πολλά-μαξι-1345966

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία μας με την άσκηση ή την καλή διατροφή. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, επηρεάζονται οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου συνδέεται στενά με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς το κίνητρο για άσκηση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, ενώ η έλλειψη ύπνου συμβάλλει, επίσης, σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Από την άλλη, όταν κοιμόμαστε καλά οι λειτουργίες του εγκεφάλου μας -όπως η γνωστική λειτουργία, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η μνήμη– βελτιώνονται δραματικά, αναφέρει το Healthline. Ο μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος έχει συνδεθεί με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καλύτερη επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφοριών και λιγότερες φλεγμονές.

Ο πόνος στον αυχένα, λοιπόν, είναι μια σημαντική παρενέργεια του κακού ύπνου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Peer J, περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από πόνο στον αυχένα -και τα κακά μαξιλάρια μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

Πώς συμβάλλουν τα μαξιλάρια στον πόνο στον αυχένα;

Όταν ένα μαξιλάρι δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο στο σώμα και πονοκεφάλους, σύμφωνα με τη μελέτη Peer J του 2016. Όταν τα μαξιλάρια είναι πολύ ψηλά, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δεν είναι ευθυγραμμισμένη και δημιουργεί υπερβολική κρανιακή πίεση, η οποία οδηγεί σε δυσφορία.

Ποια είναι η ιδανική θέση ύπνου

Η ιδανική θέση ύπνου, είτε είναι ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα, περιλαμβάνει μια ουδέτερη σπονδυλική στήλη, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένη και χαλαρή χωρίς υπερβολικό βάρος ή καταπόνηση. Όταν τα μαξιλάρια είναι πολύ ψηλά, χάνετε την κανονική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ενώ το κεφάλι σας είναι στραμμένο προς τα εμπρός, προκαλώντας πόνο και κακό ύπνο. Ωστόσο, εάν κοιμάστε χωρίς μαξιλάρι ή τα μαξιλάρια είναι πολύ επίπεδα, εμφανίζεται το αντίστροφο πρόβλημα -το κεφάλι έχει γωνία προς τα κάτω και η φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης είναι υπερβολική.

Έτσι, ενώ ο ύπνος με πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία σας, ο ύπνος με πολύ επίπεδο μαξιλάρι μπορεί, επίσης, να είναι επιβλαβής. Επομένως, η εύρεση της σωστής ποσότητας μαξιλαριών αλλά και το είδος του μαξιλαριού αναφορικά με το μέγεθος του σώματός σας και το σχήμα του λαιμού σας είναι κρίσιμη για τον καλό ύπνο.

newsbeast.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook