«Είμαστε οργισμένοι – Τα παιδιά μας δεν έχουν ασφάλεια»: Το μάθημα του τρόμου μέσα σε εργοτάξιο για μαθητές ΕΠΑΛ στα Χανιά | Video «γροθιά στο στομάχι» της αριστείας

είμαστε-οργισμένοι-τα-παιδιά-μας-δε-1653032

Περισσότερο προσφυγικό καταυλισμό παρά σχολείο θυμίζει το ΕΠΑΛ Κισάμου με πάνω από  170 παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε μια συνθήκη απόλυτης παρακμής: Λυόμενες αίθουσες στοιβαγμένες σε μια αυλή, χαλίκια αντί για χώροι άθλησης, μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σκεπασμένος με σεντόνια, μπάζα, παλιές ντουλάπες, οικοσκευές και στο βάθος ο σκελετός ενός μεταλλικού κτηρίου, συνθέτουν την εικόνα που αντίκρυσε το zarpanews.gr στην σημερινή επίσκεψη στο σχολείο που τελεί υπό κατάληψη.Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,  κάνουν λόγο για απαράδεκτες, αντιεκπαιδευτικές και επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και καταλογίζουν ευθύνες σε Δήμο Κισάμου, Περιφέρεια Κρήτης και Υπουργείο Παιδείας ότι το έχουν αφήσει στο έλεος του χρόνου και του καιρού.Το σχολείο, έμεινε «άστεγο» όταν το παλιό κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 2019 και από το 2020 μεταφέρθηκε σε καμπ με λυόμενα, με το διώροφο μεταλλικό κτήριο που θα φιλοξενούσε «προσωρινά» τα εργαστήρια να μην έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα στο εργοτάξιο, χωρίς αυλή, χωρίς γήπεδα αλλά και χωρίς εργαστήρια, με αποτέλεσμα να παίρνουν πτυχία μηχανολόγοι και γεωπόνοι μόνο με… ιστορία και μαθηματικά.

Τις τραγικές συνθήκες, περιέγραψαν στο zarpanews.gr  η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Γεωργία Ρηγάκη και ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Τζανακάκης ενώ στο χρονικό του φιάσκου αναφέρθηκε ο διευθυντής του σχολείου, Νεκτάριος Ζουριδάκης:

«Είμαι πατέρας τριών παιδιών, είμαι επαγγελματίας τεχνίτης. Έστειλα τα παιδιά μου στο τεχνικό λύκειο για να αναλάβουν την επιχείρηση. Ο γιος μου πήρε ένα «πλαστό πτυχίο» χωρίς να έχει καν εργαστήριο» σημειώνει ο γονέας Σπυρίδων Σταθάκης.

«Η κατάσταση είναι γελοία. Τα εργαστήρια μας είναι έξω με μουσαμάδες. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Έχουμε αγανακτήσει» σημείωσε ο πρόεδρος του 15μελους, Νίκος Πετράκης ενώ η αντιπρόεδρος Παναγιώτα Παναγοπούλου τόνισε πως «όταν έχει κακό καιρό τα παιδιά κάθονται μέσα στο τμήμα τους». «Αν ήταν να κάνουμε γλώσσα και ιστορία, θα πηγαίναμε και στο γενικό. Εδώ ήρθαμε για να μάθουμε μια τέχνη, να κάνουμε εργαστήρια» προσέθεσε ο Σπύρος Σταθάκης, μαθητής α’ λυκείου. 

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Στο μεταξύ, το μεταλλικό κτήριο έχει μείνει ημιτελές, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση ως προς την αιτία: Ο Δήμος Κισάμου «πετάει το μπαλάκι» στην Περιφέρεια με το επιχείρημα πως αυτή έχει την ευθύνη του έργου ενώ η Περιφέρεια παραπέμπει… στο ελεγκτικό συνέδριο για την συνέχιση της χρηματοδότησης. Από τη μεριά του ο ανάδοχος, φέρεται να «τα ρίχνει» στην μελέτη που του δόθηκε, υποστηρίζοντας πως ήταν λάθος οι διαστάσεις του κτηρίου!

Την ίδια ώρα, για το νέο κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ενώ ο Δήμος Κίσσαμου είναι στα Δικαστήρια με τον εργολάβο που κατεδάφισε το παλιό, για την απώλεια μεγάλης αξίας εξοπλισμού.

Από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος παιδείας, Γιώργος Χαχλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς το έργο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Δεν μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος. Δεν πάει άλλο. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν αυτές τις συνθήκες. Είναι άδικο. Επίσης είναι πολύ άδικο να έρχονται εδώ κατά καιρούς πολιτικοί να βάζουν χρονοδιαγράμματα και να παραμυθιάζουν τον κόσμο»

«Το ποτήρι ξεχείλισε» σημείωσε ο πρώην Δήμαρχος, Θοδωρής Σταθάκης: «Τα πράγματα έχουν ονοματεπώνυμο και ευθύνη και είναι Δήμος Κισσάμου» τόνισε: «Μιλάμε για ένα τεχνικό λύκειο και είναι στον τέταρτο χρόνο χωρίς εργαστήρια. Οι δεσμεύσεις ήταν ότι το 2023 θα είχαμε έτοιμο το καινούριο λύκειο! Και δεν έχουμε πάρει ακόμα μακέτα»

«Μιλάμε για έγκλημα»

«Τέσσερα χρόνια τώρα παρά τις υποσχέσεις και τα χρονοδιάγραμμα το σχολείο είναι σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάμε για ένα έγκλημα » σσημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση, Αλέκος Μαρινάκης

Εκ μέρους της ομοσπονδίας γονέων Κρήτης, η Μαρία Γιαννάκη υπογράμμισε πως «μιλάμε για την προσωρινή μετεγκατάση των παιδιών που δεν έχει ολοκληρωθεί, το νέο κτήριο είναι ακόμα στις καλένδες και περιμένει χωρίς χρονοδιάγραμμα. Να μην περιμένουμε το νέο δυστύχημα

zapanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook