«Είμαι εκεί για τις κακοποιημένες γυναίκες οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας – Η καταγγελία αλλάζει την ζωή τους»

είμαι-εκεί-για-τις-κακοποιημένες-γυν-1325264

Μια ανοικτή αγκαλιά αλλά και μια άμεση και δραστική λύση στο πρόβλημά τους, μπορεί να προσφέρει στις κακοποιημένες γυναίκες το τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης, στα Χανιά.

Η αστυνόμος Ελένη Βιγλάκη, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, κάλεσε «όλες τις γυναίκες που βιώνουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, να το καταγγέλουν, να μας φωνάζουν, να μας καλούν και να βρίσκουμε λύσεις στο πρόβλημά τους και να τις γλιτώνουμε από αυτά τα δύσκολα προβλήματα που βιώνουν αυτές και τα παιδιά τους».

«Μια γυναίκα μπορεί να μας καλέσει είτε στο 100 είτε στο αστυνομικό τμήμα, μπορεί να στέιλει μήνυμα στο 100, μπορεί να στείλει e-mail στην αστυνομική διεύθυνση, μπορεί να στείλει e-mail στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας» τόνισε η κα Βιγλάκη: « Δεν υπάρχουν ώραρια σε ΄μας και ειδικότερα σε εμένα. Οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας με χρειαστούν θα είμαι εκεί και θα βρουν άμεσα λύση. Αλλάζει η ζωή τους με την καταγγελία και αρχίζει μια νέα ζωή».

Αναφερόμενη στο τι ακολουθεί την καταγγελία, εξήγησε:

«Οι κινήσεις μας είναι άμεσες. Άμεσα στέλνουμε περιπολικό και παραλαμβάνει την γυναίκα και τα παιδιά -αν υπάρχουν- και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει σύλληψη του δράστη. Η καταγγελία μπορεί να είναι είτε ανώνυμη, είτε επώνυμη είτε από φίλους είτε από  γείτονες, είτε από συγγενικό περιβάλλον, είτε από δασκάλους που βλέπουν σημάδια κακοποίησης ή τους εκμυστηρεύεται ένα παιδί κάτι τέτοιο».

«Εμείς επιδιώκουμε την σύλληψη του δράστη. Από κει και πέρα, σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές, ο δράστης κρατείται μέχρι η γυναίκα να βρει ένα ασφαλές μέρος να εγκατασταθεί. Στα Χανιά υπάρχει ο ξενώνας φιλοξενίας, εκεί βρίσκει και ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθεια ενώ της βρίσκουν και κάποια δουλειά αν δεν έχει μέχρι να ορθοποδήσει και να σταθεί στα πόδια της, αυτή και τα παιδιά της.

Για τον δράστη, υπάρχουν περιοριστικοί όροι. Φεύγει από το σπίτι, δεν μπορεί να πλησιάσει αυτήν και τα παιδιά ενώ τους καταβάλει και κάποια αποζημίωσης ενώ μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα ποινικής διαμεσολάβησης, σε περίπτωση που το θέλουν και τα δύο μέρη.

Στα Χανιά έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς με τον Δήμο Χανίων, με τις εισαγγελικές αρχές, οπότε στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε τα θύματα και τις καλούμε να μας εμπιστευτούν κι ότι θα βρουν λύση στο πρόγραμμά τους.

Κατήγγειλε τον άντρα της 40 χρόνια μετά!

Η κα Βιγλάκη, μοιράστηκε με τους ακροατές μια πρόσφατη περίπτωση που διαχειρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά:

«Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, η οποία ήρθε στο γραφείο 10 η ώρα το βράδυ. Η γυναίκα αυτή ήταν με τον άντρα της πάνω από 40 χρόνια και τα τελευταία 20 χρόνια  δεχόταν καθημερινά βία, δεν είχε βοήθεια από κανέναν αλλά είχε πιστέψει ότι εφόσον είχε παιδιά, είχε εγγόνια, θα έπρεπε να μείνει στην οικογένειά της. Απλά δεν άντεξε άλλο να δέχεται σωματική βία πλέον των 20 χρόνων και αποφάσισε ένα βράδυ να έρθει στο τμήμα να το καταγγείλει» τόνισε.

«Είχε ακούσει για το γραφείο μας, είχε ακούσει ότι οι υποθέσεις αυτές δικαιώνονται, ήρθε και με ζήτησε προσωπικά με το όνομά μου.  Και πλέον είναι στον ξενώνα και είναι ένας άλλος άνθρωπος, παρότι έχουν περάσει μόνο 10 μέρες, ομόρφυνε, ηρέμησε το πρόσωπό της».

Κουλτούρα συγκάλυψης

Όπως εξήγησε, στην τοπική κοινωνία δυστυχώς υπάρχουν ακόμα  κάποια στερεότυπα που ενθαρρύνουν τη βία,  «ότι πού να πας τώρα, αυτή είναι η οικογένειά σου, κάθισε με τα παιδιά σου, μείνε στον άνδρα σου». Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να σταματήσουν.

Σαν αδίκημα πλέον, όπως τόνισε, η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπάγγελτο. Δηλαδή δεν χρειάζεται το θύμα να κάνει μήνυση: «Εμείς με το πού μαθαίνουμε κάτι, η διαδικασία της προανάκρισης ξεκινά αυτόματα. Είναι παράνομο το να γνωρίζω και να μην καταγγέλω. Ό,τι μαθαίνω ότι συμβαίνει κάπου, ότι κάποια γυναίκα ή κάποια παιδιά δέχονται βία, είναι υποχρέωσή μου να το καταγγείλω.

Υπάρχει πλέον τιμωρία, υπάρχει σύλληψη του δράστη, υπάρχει βοήθεια, υπάρχουν δομές, υπάρχει ζωή μετά.

Ο ρόλος των δασκάλων

Αυτό που επιδιώκει η αστυνομία είναι στενότερη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς: «Είναι οι πρώτοι που το βλέπουν ότι κάποιο παιδί έχει σημάδια πάνω του, αν δουν κάτι ή αν τους εκμυστηρεύονται πράγματα τα παιδιά, πρέπει να μας ενημερώνουν. Θα θέλαμε εκεί να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, πολλές υποθέσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αποκαλυφθεί από εκπαιδευτικούς. «Είναι υποχρέωσή τους να μας ενημερώνουν. Εμείς επιδιώκουμε την σύλληψη του δράστη και την ποινική τους τιμωρία».

zarpanews.gr

4 thoughts on “«Είμαι εκεί για τις κακοποιημένες γυναίκες οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας – Η καταγγελία αλλάζει την ζωή τους»

  1. για τους αντρες υπαρχει τιποτα? ειναι και μερικοι που τρωνε κατι τσοκαρα και ακουνε λογια καθε μερα…
    αν ειναι και η γυναικα τους στην μεγαλη οικογενεια μπορει να υπαρχει και απειλη οπλου….
    αλλα αν εχετε ορεξη να αναμειχθειτε κοιταξτε και λιγο καποιοες αλλες χωρες για να καταλαβετε το μεγεθος της υποκρησιας σας…
    αντε πια ολες οι μυξοπαρθενες εχουν κακοποιηθει σε αυτη τη χωρα …μα ολες?

  2. Όσο υπάρχουν μυξανθρωποι σαν εσένα θα υπάρχουν και κακοποιημενες κυριε Cassless society. Από την άλλη, αν όντως εχετε θέμα ,να πάτε να το καταγγείλειτε δεν σας κρατάει κανεις. Εκτός και αν φοβάστε μην σας αποκαλέσουν και εσάς μυξοπαρθενα και άντε να το σηκώσει μετά αυτο ο αντρισμος σας!!!
    Εγώ έχω να πω πως 3 χρόνια πριν, το αστυνομικό τμήμα Χανίων όχι απλά δεν στάθηκε σε ανάλογη περίπτωση ,αλλά και για κάποιο περίεργο λόγο , προστάτευε και τον δράστη. Ακόμη και η ίδια η Εισαγγελέας που ήταν και γυναίκα τρομάρα της!!
    Δεν ξέρω που ήταν η συγκεκριμένη Κυρία το διάστημα αυτό.
    Τώρα εμφανίστηκε ή τώρα αποφάσισε να ασχοληθεί;;
    Πραγματικά ελπίζω να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα και όχι μειοψηφίες.

    1. αγαπητη κακοποιημενη και εση , τα τελευταια χρονια ολες οι γυναικες σε αυτη την χωρα ειναι κακοποιημενες …μα ολες? ολες σας την εχουν πεσει να προσπαθησουν να σας βιασουν και ολες υποφερετε μεσα στα σπιτια σας…μα ολες????
      και αφου θες να το τραβηξουμε παραπανω ,στην γειτονια μου ακουω την μπατσινα να φωναζει στον αντρα της με ασε κατι λογια…
      μετα…. μονες σας ξεφτιλιζεστε σε κατι εκπομπες τυπου ‘Batchelor’ αυτα δεν σας νοιαζουν που ειναι ο εξευτελισμος σας ……..που εχετε χάσει την θυληκοτητα γιατι την εχετε μπερδεψει με την προστυχια….
      Μην παμε παρακατω σε κατι Συριες και κατι Αυγανισταν .. εκει που ειναι οι οργανωσεις σας να υποστηριξετε εκατομυρια γυναικες που πραγματικα υποφερουν….
      Με εχει χτυπησει και με εχει προσβαλει και με εχει μειωσει γυναικα και εκανα τον μ@λ@κ@ που αν ηταν αντρας θα ειχαμε σκοτωθει…
      βουλωσε το λοιπων εση μυξα χωρις το ‘παρθενα’ που θα με πεις και μισανθρωπο …και οταν σου μιλαει ο αντρας κατσε να ακουσεις γιατι αμα σηκωνετε μπαϊρακι τοτε τον αναγκαζεις τον αλλο ? το καταλαβες?

    2. Να μάθετε να σεβεστε το θεσμό του Εισαγγελέα…Δεν είναι ο καφετζής του χωριού σας…Μπορεί να έχει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με σας για μια υπόθεση και μάλλον ξέρει και τους νόμιμους νόμους οι οποίοι είναι γραμμένει σε απλή και κατανοητή γλώσσα! Αν είναι γυναίκα ή άντρας δεν έχει καμία σημασία θα πρέπει να είναι αμερόληπτος και δίκαιος.
      Αν στείλετε SMS στο 100 θα απαντήση η Άμεση Δράση Αττικής.
      Το πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η κτητικότητα. Αυτό το ¨ΜΟΥ¨ δημιουργεί πολλά προβλήματα…Οπότε όποιος θέλει να έχει το κεφαλάκι του ίσυχο ακούει τη λέξει «ΓΑΜΟΣ» και τρέχει…Άλλο παιδί άλλο ΓΑΜΟΣ.
      Τα ενδοοικογενειακά προβλήματα λύνονται με κατανόηση, συμπαράσταση, φίλους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους, ερωμένη, διαζύγιο…Η Αστυνομία θα πρέπει να τρέχει μόνο στα Βαριά Περιστατικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook