Εικόνες εξαθλίωσης… Δεύτερη βραδιά στο ferry boat οι 490 πρόσφυγες και μετανάστες της Παλαιόχωρας | Photos

εικόνες-εξαθλίωσης-δεύτερη-βραδιά-σ-1572751

490 είναι τελικά οι μετανάστες και πρόσφυγες του ακυβέρνητου αλιευτικού που διασώθηκαν την Τρίτη στα νότια της Κρήτης και κατέληξαν στην Παλαιόχωρα όπου θα παραμείνουν για δεύτερη βραδιά στο ferry boat «Σαμαριά», το οποίο σημειωτέον είναι ανοικτό πλευρικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων δήλωσαν αδυναμία φιλοξενίας τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων ενώ τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να αποβιβαστούν σε ελληνικό έδαφος αλλά ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία.

Πρόκειται για πάρα πολλούς νέους άνδρες (ηλικίας 15 έως 20 ετών) πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και κάτω των πέντε ετών με καταγωγή από Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη και κάποιοι ελάχιστοι από Σουδάν.

Αργά το απόγευμα έφτασαν στην Παλαιόχωρα σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι οποίες θα τοποθετηθούν αύριο στον χώρο του λιμανιού.

Έκκληση για παπούτσια

Εθελοντές από το στέκι μεταναστών, το απόγευμα παρέδωσαν στους μετανάστες κουβέρτες και παπλώματα, στρώματα και ισοθερμικές κουβέρτες από την Ύπατη Αρμοστεία ενώ υπάρχει τεράστια ανάγκη για παπούτσια νούμερο 40 και πάνω.)

Σε σχετικά ανακοίνωση, σημειώνονται τα εξής:

«Ακόμα ένα σαπιοκάραβο στο οποίο επέβαιναν περίπου 500 άτομα, άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν από την Λιβύη, ναυάγησε στις 22/11 νότια των Χανίων και ρυμουλκήθηκε υπό ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παλαιόχωρα. Φυσικά, ενώ πρόκειται για μία από τις πιο τουριστικές κωμοπόλεις του Νομού με χιλιάδες επισκέπτες-τουρίστες κάθε σαιζόν, δεν υπάρχει κανένας χώρος ή θεσμοποιημένη μέριμνα για τους πρόσφυγες που ναυαγούν και βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες (κάτι που γίνεται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια). Το ίδιο βράδυ αποφασίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή τους στο γκαράζ του πλοίου ΣΑΜΑΡΙΑ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως “ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας”. Πολλοί από τους πρόσφυγες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν από το σαπιοκάραβο, ζητώντας να επισκευαστεί το πηδάλιο ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία…

Η παραπάνω στάση και διεκδίκηση αντανακλά την αγωνία και τον πόνο αυτών των ανθρώπων οι οποίοι σε κίνδυνο της ζωής τους περνάνε τα πάνδεινα για να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να ξεφύγουν από πολέμους, διωγμούς και ακραία φτώχεια. Και ενώ αυξάνονται συνεχώς τα ναυάγια κοντά στην Κρήτη, τόσο αυτά που αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις λιμενικές αρχές όσο και αυτά που βρίσκουν με κάποιο τρόπο στεριά, η κατάσταση συνεχίζει να εκλαμβάνεται ως μια κρίση, ένα έκτακτο συμβάν. Μια εξαίρεση στη ροή της φιλόξενης ζωής που πλέον έχει καταντήσει να σημαίνει περισσότερες κλίνες και έργα πολυτελείας για τους “νόμιμους” και εύπορους ταξιδιώτες. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Μηταράκης “συνεισέφερε” στο ζήτημα με την αποστολή κατεπείγουσας επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας τους να αναλάβουν και αυτοί ευθύνες στην “μετεγκατάσταση μεταναστών”, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διάθεση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μετεγκατεστάσεων, όπως δείχνουν τα χαμηλά ποσοστά. (

Αναγνωρίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη και την προσφορά των ντόπιων κατοίκων και των τοπικών συλλόγων, όμως, καιρό τώρα, έχει πάψει να αποτελεί ένα έκτακτο συμβάν που μπορεί να αντιμετωπιστεί βάσει αυθόρμητων αντανακλαστικών. Η προσφυγιά και τα ναυάγια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά μια αποφασισμένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Τα ξεριζωμένα σώματα είναι αποτέλεσμα εξωτερικών όσο και εσωτερικών πολιτικών στον βωμό κέρδους και συμφερόντων. Έτσι, καμία αρχή δεν επιτελεί “κοινωνικό ή φιλανθρωπικό έργο”, κανένας παράγοντας δεν είναι εξωγενής σε αυτό το διαχρονικό συστημικό έγκλημα. Αντίστοιχα, οι τοπικές αρχές οφείλουν να αναθεωρήσουν της προτεραιότητες τους. Είναι θεμελιώδης υποχρέωσή τους να μεριμνούν και να προνοούν για τους κυνηγημένους ανθρώπους, μετανάστες και μετανάστριες, των οποίων όχι μόνο καταπατάται κάθε δικαίωμα, αλλά καταλύονται οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Μπροστά στις βασανισμένες και τις χαμένες ζωές δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Κάθε τοπική και παραπέρα αρχή να αναλάβει δράση ΤΩΡΑ: Επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων, στέγαση, φροντίδα και υποστήριξη κάθε πρόσφυγα/μετανάστη και προσφύγισσας/μετανάστριας για να φτάσει στον προορισμό της.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος, καμία νομιμότητα που αφήνει ανθρώπους να πνιγούν δεν θα γίνει αποδεκτή.».

 

Το ΜΕΡΑ25

«Ντροπή η διαμονή των προσφύγων σε φέρι μποτ στην Παλαιόχωρα» σημειώνει το ΜΕΡΑ25 που με γραπτή ανακοίνωση ζητά «να βρεθεί άμεσα αξιοπρεπής λύση στέγασης – Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου σε όσους το επιθυμούν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η διαμονή των 450 ταλαιπωρημένων προσφύγων, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, σε πλωτό μέσο και μάλιστα ανοιχτού τύπου εν μέσω καταρρακτώδους βροχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλοξενία». Είναι ντροπή για την Κρήτη και για μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη. Οσα έγιναν χθες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, από την αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε στεγασμένου χώρου μέχρι και την τεράστια καθυστέρηση εξεύρεσης λεωφορείων για να τους μεταφέρουν σε μια απόσταση 300 μέτρων, δεν τιμούν τη χώρα μας. Ξαφνικά στην Παλαιόχωρα δεν υπήρχαν ούτε χώροι φιλοξενίας (ιδιωτικοί ή δημόσιοι) ούτε μεταφορικά μέσα, που χρειάστηκε να έρθουν από τα Χανιά, αφήνοντάς τους να περιμένουν για τρεις ώρες μέσα στο σαπιοκάραβο.

Φυσικά η εθελοντική προσφορά κατοίκων, γιατρών, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και οι παροχές του τοπικού Δήμου σε τρόφιμα, κουβέρτες κτλ δεν είναι ασήμαντες. Το αποτέλεσμα όμως είναι απογοητευτικό. Η διανυκτέρευση των ανθρώπων στο ανοιχτό κατάστρωμα του φέρι μποτ και μάλιστα εν μέσω βροχής, μήνα Νοέμβριο, δεν τιμά κανέναν μας. Η αντίδραση των ανθρώπων αυτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Περίπου οι μισοί αρνήθηκαν να μεταβούν στο άλλο πλοίο και διάλεξαν να μείνουν στο σαπιοκάραβο που τους μετέφερε. Ζητούν να επισκευαστεί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία, όπου ήταν και ο αρχικός τους προορισμός.

Ακολουθεί η «καταγραφή» τους από το Λιμενικό ενώ είναι άγνωστος ο τόπος στον οποίο θα προωθηθούν και αν θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου καθώς η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από την εμπόλεμη Συρία και με βάση τη διεθνή νομοθεσία μπορούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ο υπουργός Ναυτιλίας δίνει συγχαρητήρια στο Λιμενικό που έδρασε έγκαιρα σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Στο νεκροταφείο Χανίων στα μέσα Σεπτέμβρη θάφτηκε ένα παιδί 4 χρόνων που πέθανε από αφυδάτωση. Στα Κύθηρα, στη Λέσβο, στη Σάμο η θάλασσα βγάζει ακόμα πτώματα. Πράγματι, συγκριτικά, αυτή τη φορά το Λιμενικό τα κατάφερε καλύτερα.

Σας αρκεί αυτό;»

zarpanews.gr

2 thoughts on “Εικόνες εξαθλίωσης… Δεύτερη βραδιά στο ferry boat οι 490 πρόσφυγες και μετανάστες της Παλαιόχωρας | Photos

  1. Ακριβως αντε παλι απο κει που ηρθατε δεν φτανει που σας φροντισαν φωναζετε και ΙΤΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ
    Δουλεμποριο και εισβολη των Σαρακηνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook