Εικόνες χάους στο Καπιτώλιο – Το χρονικό της εισβολής που συγκλόνισε τον κόσμο | Photos + Video

εικόνες-χάους-στο-καπιτώλιο-το-χρονι-1160921

Η 6η Ιανουαρίου του 2021 σηματοδοτεί την τελευταία πράξη του δράματος ή αλλιώς τον τραγικό επίλογο μίας τετραετούς θητείας, η οποία δίχασε την Αμερική και πλήγωσε το γόητρό της. Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε αποσβολωμένος τις πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσιγκτον και στο Καπιτώλιο, οι οποίες και θύμισαν σκηνικό πραξικοπήματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οπαδοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εισέβαλαν στην ολομέλεια και διέκοψαν την εν εξελίξει συνεδρίαση για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Εκτός από δεκάδες τραυματίες, τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, αλλά και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της χώρας φυγαδεύτηκαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο Καπιτώλιο εντοπίστηκαν όπλα και ένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Αφού το Καπιτώλιο «καθάρισε», η συνεδρίαση της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν, ξεκίνησε εκ νέου.

Βίντεο: Ενας αστυνομικός μόνος του και απέναντί του το πλήθος!

Βίντεο: Ολα τα πλάνα και οι φωτογραφίες από την εισβολή από το ABC

Βίντεο: Ο πανικός μέσα στο Καπιτώλιο – Ο κόσμος μέσα κρύβεται

Βίντεο: Οι διαδηλωτές σπάνε τζάμια για να μπουν στο Καπιτώλιο

Τέσσερις ώρες κράτησε περίπου το πρωτοφανές περιστατικό, ενώ πλέον εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την ελλιπή αστυνόμευση. Χρειάστηκε να περάσουν τόσες ώρες, ώστε να ενεργοποιηθεί η Εθνοφρουρά και οι μυστικές υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ του CNN 

Βίντεο: Ξύλο μέσα στο Καπιτώλιο

Επιστρατεύθηκαν δακρυγόνα και κροτίδες, ώστε τελικά να εκκενωθεί ο χώρος. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πλέον υπό δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης, ενώ η δήμαρχος ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα γεγονότα ανάγκασαν την πλειονότητα και του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να στρέψει τα βέλη της στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και πυροδότησε τις σφοδρές αυτές αντιδράσεις με τη στάση του να μην αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα και να κάνει λόγο για «νοθεία» στο οργισμένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από χθες το πρωί.

Η δήλωση Μπάιντεν

Η δήλωση Τραμπ

Ο αντιπρόεδρός Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο διαχώρισαν την θέση τους. Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις Τραμπ, ο Μάικ Πενς αρνήθηκε να μην αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν, ενώ εξέφρασε την οργή του για τα επεισόδια και την υποτιθέμενη νίκη Τραμπ. «Δεν νικήσατε», είπε. Ο Πομπέο επίσης στράφηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Αμερική είναι καλύτερη από αυτό που είδαμε σήμερα. Οι Δημοκρατικοί ζητούν την άμεση καθαίρεση Τραμπ, με την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κολούμπια ζήτησε από τον αντιπρόεδρο να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, αποπέμποντας τον Τραμπ, λίγες ημέρες πριν και την τυπική λήξη της θητείας του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν που απηύθυνε και διάγγελμα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής». Ο Τραμπ πάντως περιορίστηκε σε κάποιες χλιαρές αναρτήσεις, οι οποίες προέτρεπαν τους διαδηλωτές να «σεβαστούν την αστυνομία». Εντύπωση προκάλεσε και τουιτάρισμα της κόρης του Ιβάνκ, στο οποίο οι διαδηλωτές χαρακτηρίζονταν «πατριώτες». Εντέλει, τα σόσιαλ μίντια «έπαυσαν» τον λογαριασμό του. Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν και πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Ομπάμα και Κλίντον. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης έσπευσαν να καταδικάσουν όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναγνωρίζοντάς τα ως «πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι κάποιοι αναρχικοί μπήκαν στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν την πιο παλιά δημοκρατία του κόσμου, τονίζοντας πως «αυτό έγινε με τη συναίνεση του Ντόναλντ Τραμπ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσιγκτον, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook