Ειδικό πρόγραμμα στην Κρήτη: Καθίζουν στα… θρανία τους νεαρούς παραβάτες οδηγούς

ειδικό-πρόγραμμα-στην-κρήτη-καθίζουν-828911

Από το τιμόνι στα … θρανία οδηγούνται οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που εμφανίζουν όμως μια ιδιαιτερότητα. Είναι ανήλικοι, ανάμεσα τους παιδιά, που καλούνται κατόπιν εισήγησης της Εισαγγελίας να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας.

Η είδηση δεν προέρχεται από κάποια χώρα της Σκανδιναβίας αλλά από το Ηράκλειο όπου συνεργασία των δικαστικών αρχών με το Πανεπιστήμιο προσφέρει έναν στοχευμένο τρόπο σωφρονισμού των ανήλικων παραβατών.

Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων που δικάζει τις εν λόγω περιπτώσεις εξετάζει πόσες από τις παραβάσεις που έχουν οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες αφορούν στον ΚΟΚ και στη συνέχεια εκδίδεται σχετική εντολή σύμφωνα με την οποία ανήλικοι οφείλουν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια σε θέματα οδικής συμπεριφοράς.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκεια 3,5 ωρών το οποίο δρα ως μέτρο συμμόρφωσης.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Παπαδακάκη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας.

Οι μικροί παραβάτες προσέρχονται στο εργαστήριο συνοδεία των επιμελητών ανηλίκων προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. «Το περιβάλλον δεν είναι αυστηρό και στόχος μας δεν είναι η τιμωρία αλλά να καλύψουμε τα κενά που έχουν τα παιδιά ως προς την οδική ασφάλεια».

Αυτά που εξετάζονται κυρίως στο εργαστήριο είναι η στάση και η συμπεριφορά των ανηλίκων στον δρόμο μέσω θεωρητικών μαθημάτων με ταυτόχρονη χρήση πρακτικών μεθόδων. Οι παραβάτες μπαίνουν σε προσομοιωτές οδήγησης και διαπιστώνουν στην πράξη πως επηρεάζεται η οδηγική τους συμπεριφορά όταν υπάρχουν «διασπαστές προσοχής» όπως για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα ή το αλκοόλ.

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook